26 maj 2010

Ett präktigt självmål

Gunnar Olofsson, ordförande Göteborgs Palestinagrupperna i Göteborg, har skrivit ett vasst debattinlägg i Göteborgs Posten, med rubriken ”Sverige välkomnar ett apartheidland”.
Detta uppskattas naturligtvis inte – för vem vill bli förknippat med ett vämjeligt synsätt, där folk diskrimineras beroende på etnicitet eller religiös tillhörighet - långt ifrån de mänskliga rättigheterna, demokratiska och för all del även liberala ideal.

Sådana här inlägg ska bemötas.
Upp dyker ett inlägg från en Berndt Ekström där det hävdas att Israel minsann har rätt till Gaza och Västbanken.

När man läser den här typen av inlägg, så får man sig ett gott skratt åt all ologiskhet, inkonsekvens och klipp–och-klistra-historia.
Jag trodde faktiskt att denna typ av ”historieskrivningar” hörde till det förflutna…

Att gå igenom Ekströms all konstigheter ids jag inte, men det är symptomatiskt med den här typen av rättshaveristiska resonemang att man ständigt kämpar mot hela världen (”Idag motsäger och ignorerar FN, EU, internationella domstolar, enskilda politiker, med flera tidigare avtal och lagar som bekräftar Israels rättigheter. Man kan därför ifrågasätta den intellektuella redligheten och etiska standarden hos dem som regelbundet slår fast att det lagliga är olagligt..” )

Oavsett kvalitén på Ekströms historiekunskaper, så är verklighetsförankringen i sammanhanget riktigt klen. Genom att stirra sig blind på några få detaljer så missar man hela bilden.

När Ariel Sharon år 2005 valde att israeliska styrkor skulle fortsätta ockupationen av Gaza vid gränserna, så innebar det att man även tillfälligt gjorde sig av med ett demografiskt hot.
Gaza:s befolkning har nämligen nästan fördubblats på ynka 10 år…
För närvarande så ligger befolkningen på ca 1,5 miljoner.

Lägg till Västbanken med ca 2,5 miljoner, Östra Jerusalem ungefär 200 000.
I Israel bor det ca 7,5 miljoner varav 5,7 milj är judar, 1,5 miljoner är palestinier.

Alltså 4,2 miljoner palestinier på de ockuperade områdena, lägg till 1,5 miljoner i Israel.
Till detta har vi även de ca 800 000 flyktingarna från den etniska rensningen inför Israels bildanden, som idag är ungefär ytterligare 4 miljoner….
Man behöver inte vara professor i matematik för att se åt vilket håll det bär.

Nu kommer alltså Bernt Ekström med det genialiska påståendet att både Gaza och Västbanken är något Israel skulle ha rätt till…
Jag kan bara anta att judar i Israel jublar inför chansen att raskt förpassas till en minoritet - av sina egna svenska stödtrupper.