30 november 2011

Har Israel en ambassad på mars?

När man läser vad den israeliska ambassaden i Sverige påstår om Iran, kan man fundersamt fråga sig om tjänstefordonet är ett flygande tefat.

Att man i det klaustrofobiska och indoktrinerade Israel framkastar både det ena eller andra kan man åtminstone ha en viss förståelse för, men att man i Sverige befinner sig så uppe i det blå är minst sagt anmärkningsvärt.

Att ”Iran är nära att ha en färdig atombomb råder det knappast längre några tvivel om” är rent snömos, det finns inte ett enda konkret bevis för att Iran ens försöker att tillverka - än mindre är i full gång med bombtillverkning. Sådana uttalanden kanske går hem i Israel men i Sverige liknar det mest hysteri och kalkonvarning.

Nu är inte tongångarna från ambassadör Benny Dagen med flera unika.
Tvärt om är de mer än välkända, man kan exempelvis jämföra med New York Times: ”… after a United Nations report published evidence that the Iranian government was working on a nuclear weapon

Och man lyckas även skaka fram en neokonservativ tankesmedja ”Demokratiernas försvar” som i samma tidning skrev en måttligt begåvad ledare om varför sanktioner just skulle funka mot Iran - som omgående avfärdades som ”nonsens”.

Dagan fortsätter - Sanktioner mot Iran måste hårdna. Det är glädjande att se att USA, Kanada, England, Frankrike och Tyskland just nu diskuterar hur man kan intensifiera sanktioner både mot iransk olja.
Med tanke att just skenande oljepriser tidigare har varit ”huvudförklaringen eller en bidragande orsak till amerikanska lågkonjunkturer (som nästan alltid lett till globala sådana).”
Eller att bland annat att England utpekas som känsligt inför prishöjningar på oljaMen stiger priset med ytterligare 20–30 procent, kommer vi få stagflation – alltså en ny djup lågkonjunktur och hög inflation samtidigt, säger Nouriel Roubini och pekar ut Storbritannien och de så kallade PIGS-länderna som extra sårbara

En reality-check, inför en möjligt stundande lågkonjunktur och en känslig amerikansk ekonomi som går på kryckor och full röra i EU:s ekonomi, så förefaller det mest troligt att ”diskussionerna om sanktioner mot Iransk olja” – just förblir önskedrömmar från Israel.

Men om det är någon som någon kväll ser något diskformat flyga förbi fönstret är det bara israels ambassadör Dagan på väg hem från jobbbet…

Etiketter: