20 mars 2014

Twitterkungen Carl Bildt trasslar till det

 photo carlbildt2_zpsa0f942f0.jpg
Jag uppskattar att Carl Bildt Twittrar. Det är ett modernt sätt att kommunicera som passar honom som person; kortfattat, rappt och inte sällan slagfärdigt.
Dock ligger det i sakens natur att 140 tecken ger begränsade möjligheter till mer nyanserade resonemang - och ibland bli det fel.

En av Bildts styrkor som Utrikesminister har varit betoningen på grundläggande demokratiska värderingar som Folkrättens vikt i lösningen av konflikten mellan Israel och palestinierna.

Det var nog så att Bildt tänkte på det korta Sexdagarskriget 1967 när han skrev sitt famösa tweet, men Sharons militära gärning sträcker sig dryga 50 år. Att han bokstavligt talat lämnat en snitslad bana med bosättningar, övergrepp, dödade civila och andra folkrättsbrott efter sig, är ingen direkt överdrift.

En av Bildts välkända svagheter är att han har otroligt svårt att erkänna när han haft fel, och så även i detta fall.
Försvaret med att det hela skulle handla om partipolitik, det ”finns de som vill måla allt om Israel mörkt, jag tillhör inte dem.” håller helt enkelt inte och att lyfta fram Sharon som ett exempel på något uteslutande bra och positivt från Israel, blir bara ett ännu konstigare resonemang från Bildt.

Det andra problemet var att Bildt tidigare recenserade Venezuelas avlidne president Hugo Chavez i milt sagt mindre smickrande ordalag, och även jämfört Ukrainas avsatte president, Viktor Janukovytj, med landsförrädaren Vidkund Quisling.
En jämförelse som rent historiskt haltar betänkligt
Som sagt, ibland blir det inte bra.

Som Sveriges utrikesminister förutsätts man ha någon form av konsekvent hållning och/eller policy hur man Twittrar, vilket underlättar (utöver att man har koll på historien), men som Utrikesdepartementet uppenbarligen saknar.

Ex Jugoslavien brukar ligga Carl Bildt varmt om hjärtat, så det återstår att se om han kommer att kommentera de Bosnienserbiska herrarna Radovan Karadzic and Ratko Mladic som ”vis statsman”, respektive ”lysande militär befälhavare” på Twitter.

Något säger mig att det inte blir så.

3 Comments:

Blogger Dessa mina minsta bröder said...

Det, var länge sen

21 mars, 2014 18:09  
Blogger Escargency said...

Märkligt möte hade jag med Carl Bildt i Göteborg på början av 70-talet,han vart Skolrådets Ordförande i Sverige.....han vart också filmad,liksom Adelsohn på Hat-mötet mot Palme i Augusti 1985,tusentalet närvarande i Örebro....nynazister...Politiker...Företagare...Finansmän....dessa ville inte veta av några Löntagar-fonder, som skulle tas 20% ur alla Företagares Vinster...at sätta in på ett konto som skulle komma Arbetare tillgodo....
Palme visste att han skulle bli mördad,men inte när eller hur?
Det vart en MASSIV Konspiration Mot Olof Joachim Palme.Förundersökningsledare vart Valter Kegö,och S-H.Barring-POLISSPÅRET försvann....fast det var det rätta Ljuset i Tunnelen....

09 augusti, 2016 12:33  
Blogger Escargency said...

Jättebra,men ingen läser detta i alla fall.

09 augusti, 2016 16:48  

Skicka en kommentar

<< Home