24 januari 2012

Pinsamt Samfundet Sverige–Israel!

Idag är debatten om antisemitism en helt urvattnad fråga, och begreppet som sådant har efter decennier av missbruk i praktiken berövats allt sitt innehåll.

Från början handlade antisemitism om vanföreställningar och fantasier om vad Judar gjorde.
Men för sisådär 20 år sedan genomgick begreppet en renässans - plötsligt handlade det istället om den ”nya” antisemitismen där det ansågs vara ”antisemitiskt” att påpeka vad högst levande judar faktiskt gjorde.

Utöver ”ny” eller ”klassisk” antisemitism så finns det även en hel rad av olika variationer; dels har vi renodlade ”antisemiter”, som musikern, poeten och skribenten Gilad Atzmon.
Sen har vi folk som anses ”uttrycka sig antisemitiskt” men ändå inte självklart är antisemiter, som Gina Dirawi.
Avslutningsvis har vi folk som inte uttrycker sig antisemitiskt men ändå stämplas som "antisemiter"… exempelvis gamle Mellanöstern korren Stefan Hjertén.


På Newsmill valsar ordföranden för Samfundet Sverige–Israel Ulf Överberg runt och har i ett par texter anklagat folk för just antisemitism.

I höstas anklagades Gina Dirawi, efter ha skrivit följande på sin blogg:
"Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem""

Det som är bestickande med anklagelserna mot Dirawi är att hennes kommentar, när den skrevs för ett och ett halvt år sedan inte genererade någon som helst uppmärksamhet.
Men när det blir offentligt att Dirawi ska leda Melodifestivalen 2012, då tar det plötsligt hus i helvete och noterbart är att de mest hysteriska rösterna kommer från svenska judar, Israelvänner och diverse pro-israeliska lobbygrupperingar.

Bristen på initial uppmärksamhet gör det lätt att misstänka att det hela handlar om något helt annat, nämligen att Dirawi har palestinskt ursprung och att man genom en klassisk smutskastningskampanj försöker att få henne petad från programledarjobbet.
Inga palestinier ska få synas i TV.

Att försöka osynliggöra är inte snyggt – men det är den nivån många Israelförsvarare håller.
Nu klev Fredrik Meition förtjänstfullt in och bemötte Överbergs osakliga trams, till många Israelvänners stora förtrytelse.


Så långt Gina Dirawi och hennes skriverier, men förkärleken för analogier gör sig även påmind när man besöker Samfundet Sverige Israels egna hemsida.

Det är inte så lite roande att se att i de två senaste texterna - publicerade i januari 2012 - görs motsvarande jämförelser med nazisterna…
Att man mindre än två och en halv månad efter anklagelserna mot Gina Dirawi, låter pennan vid upprepade tillfällen slinta så grovt - är minst sagt iögonfallande.

Man kan bara undra när Samfundet Sverige Israels Generalsekreterare Bengt-Ove Andersson börjar hojta om en ”Judenrein” Västbank, eller när Mats Olofsson påstår att ”Israel hotas av Förintelse av sina grannar...”. Japp, Förintelse stavat med stort F…

I vilka banor Andersson vill att folk ska associera lämnar inte så mycket över åt fantasin, men desto mer fantasi har Olofsson – Israel hotas inte alls av någon ”Förintelse” av sina grannar. Tvärtom.

Man erbjuds sedan 2002 erkännande av Arabförbundet, diplomatiska kontakter och ett avslut på konflikten om man själva avslutar ockupationen av Västbank, Golanhöjderna.
Israel svar på Beirutdeklarationen - att ignorera erbjudandet.
Om man verkligen varit hotad till sin existens, så hade man naturligtvis varit den första att acceptera ett sånt erbjudande.


Om Ulf Överberg ska försöka brännmärka folk som ”antisemiter” när man gör jämförelser med nazisterna, hade det varit önskvärt att han åtminstone började med att sopa framför den egna dörren i organisation han är ordförande för.

Pinsamt Ulf Överberg. Pinsamt Samfundet Sverige–Israel!

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Dessa mina minsta bröder said...

Det är bra du håller koll på debatten. Just nu ser jag att Fortsatta protester mot "Gazas tårar"

24 januari, 2012 22:06  
Blogger Anders said...

Menar du med din raljerande text att antisemitism inte existerar i dagens Sverige?
Själv tycker jag mig nog se det både här och där.

25 januari, 2012 23:14  
Blogger Guardian said...

Anders
Jag kan lugna dig med att det säkert finns antisemitism, och även i Sverige.

Antisemitism handlar mest om skrock och gamla fantasier i ett samhälle där man hade bristande kunskaper och vanföreställningar om fler saker än bara judendomen.

Problemet är att i takt med att man får mindre och mindre verkliga argument för att försvara Israel – i samma takt har benägenheten ökat att sätta antisemit-etiketten på saker.
Idag handlar det mest om etikett istället för innehåll.

När t o m extrema ”Israelvänner” som lobbyorganisationen Samfundet Sverige Israel, utan att blinka gör sig skyldig till ett beteende som man anser är "antisemitiskt" när andra gör det - är talande.

26 januari, 2012 12:45  
Anonymous Anonym said...

Så är t.e.x. den anonyme bloggaren Guardian ett praktexempel på en antisemit med sin ursäktande hållning till arabisk terrorism och sitt förnekande att islam rakt igenom är antisemitisk.
Nu väntar vi bara på att IDF genomför ett utrotande av arabterrorismen i Gaza genom en markoperstion.
Alltmedan denne Guardian försjunker i sitt gnäll över passerad historia utan relevans för dagens fakta på marken.
Araber är sannerligen inga stora tänkare, generellt.

24 mars, 2012 20:25  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home