23 september 2006

En ny svensk Israelpolitik?

I dagens GöteborgsPost citeras Jerusalem Post, där konstvandalen och tillika f d israeliska ambassadören i Sverige Zvi Mazel, uttalar sig om Sverige och valutgången.

Mazel är personifieringen av Israels politik emot omvärldens krav på ett slut på ockupationen; arrogant, oförskämd, lögnaktig.
Ambassadörens uppförande gjorde att även Tidningen Arbetaren stämde in i Expressens sågning av Israels högsta officiella ombud, detta torde vara något unikt.
Att sedan Mazel anser ”att den kommande svenska (borgerliga) regeringen kommer troligen att förändra den svenska Mellanöstern-politiken från "den yttersta vänstern" till EU:s "centrum", är naturligtvis enbart ett bra mått på hur skruvad hela den politiska skalan är i Israel.


I alla fall hoppas nu Mazel och ordförande i lobbygrupperingen Samfundet Sverige-Israel, moderaten Gunnar Hökmark på en "en mer balanserad politik" och "mer fokus på demokratisk utveckling i Mellanöstern".

Det är roande att se hur tydlig den tecknar sig, den avgrundsdjupa dubbelmoral som den tendentiöse pladderhatten Hökmark innehar. När det gäller skurkstaten Israel, då efterfrågas ”mer balans”, men när det gäller palestinierna och deras lidande under den olagliga ockupation som Israel bedriver, finns det varken en gnutta sans eller balans att tillgå från Hökmark.

Det är en oerhörd ironi att se när självutnämnda liberala fanbärare a lá Hökmark & Ahlmark sjunger frihetens lov men den sången når aldrig Gaza eller Västbanken, emedan när det gäller Israel råder istället närmaste en febrig religiös dyrkan. Kan blindhet och total brist på självinsikt stavas tydligare..

Genom att efterlysa "en mer balanserad [Israel] politik” skapar Hökmark en chimär av att svensk israelpolitik skulle vara ”obalanserad” till Israels nackdel. (”ensidig” är också ett annat flitigt förekommande ord)

Jag är beredd att till viss del hålla med Hökmark, regeringen Perssons hållning mot Israel har varit oblanserad - men till Israels fördel:

Det installerades ett statligt institut för att oavbrutet prata om förintelsen, Forum för levande Historia, som sedan tilläts att bli kapat av Israellobbyisten Henrik Bachner mfl, som sedan skämde ut sig å det grövsta via en fejkad undersökning.

Vi har ett intimt vapensammarbete med Israel.

Sverige driver inte frågan av en uppsägning av det ytterst förmånliga associationsavtal Israel har med EU, som i artikel 2 explicit nämner att "Relationerna mellan parterna, liksom föreskrifterna i avtalet självt, ska baseras på respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer, som styr deras [parternas] interna och internationella politik samt utgör ett grundläggande element i detta avtal".

Till detta ska även läggas den monumentala tystnad från Persson själv, det är ytterst sällan han själv yttrat några kritiska ord mot Israel.

Jag är fullständigt övertygad om att Alliansen säkert kommer att känna sig väl hemma i den Personska Israelpolitiken.

5 Comments:

Blogger Guardian said...

Anna
Tack så mycket! :-)

Palestinagrupperna har en bra blogg, annars så vet jag faktiskt inte hur många andra bloggare som behandlar Palestina.

Jag tyckte i alla fall att det behövdes en.

Rörande layouten, så finns det ganska många olika teman att ladda hem från nätet, prova att Googla på blogger +templates, så hittar du säkert något du trivs med!

26 september, 2006 09:50  
Anonymous Anonym said...

Hej Guardian!
Jag bara måste instämma med anna. Du har verkligen lyckats med layouten (och INNEHÅLLET!!!!).

Grattis till snyggaste bloggen! Jag läser den regelbundet!

26 september, 2006 23:21  
Blogger Guardian said...

Hej Al-Quds/Al-skutt!
Kul att se att du hittat hit!:-)

Jag bockar och bugar inför dessa vänliga ord!

27 september, 2006 22:02  
Anonymous Anonym said...

Hehe... du får gärna kalla mig al-skutt. Hade idetorka, men fick hjälp nåt högerspöke på aftonbladläsarbloggen.

29 september, 2006 11:50  
Blogger Guardian said...

Al-Skutt

Oki, jag noterar! :)

02 oktober, 2006 14:42  

<< Home