15 januari 2010

Bomber till Gaza & hjälp till Haiti

Katastrofen på Haiti sätter sannerligen det israeliska samhällets behandling och djupt inhumana syn på palestinier, i blixtbelysning.

Man kan skicka militären över halva jordklotet för att hjälpa till, men hjälpa oskyldigt drabbade palestinier några futtiga mil från Jerusalem är inte aktuellt - utan istället motarbetar man till och med återuppbyggnaden.


Ett år efter Israels anfall på befolkningen i Gaza, har 16 människorättsorganisationer publicerat en rapport över tillståndet i Gaza. Det är en beklämmande läsning:
”I stort sett alla infarter till Gaza har förblivit stängda, och medan tusentals lastbilar med byggnadsmaterial hade behövts för återuppbyggnaden har endast 41 stycken tillåtits passera. Av över 15.000 palestinska hem som ödelades under attacken – där 100.000 palestinier förvandlades till internflyktingar – behöver 2.870 hus omfattande reparationer, medan 3.540 måste byggas upp helt på nytt. Ytterligare 52.900 hus har mindre skador. Under den nu inledda vintern kommer minst 20.000 palestinier att leva antingen hopträngda hos släktingar och vänner i redan för trånga bostäder eller i tält och tillfälliga ruckel i ruinerna av sina tidigare hem.

Under offensiven förstördes över 30 km vattenledningar och 6.000 vattentankar. Trots att större delen nu reparerats är tiotusentals människor fortfarande beroende av vattenleveranser från hjälporganisationer. Då generatorer inte tillåts passera in i Gaza är trycket i ledningarna inte tillräckligt högt – vilket riskerar tillblandning av avloppsvatten i dricksvattensystemen.

Den militära offensiven lade 18 skolor i ruiner – bland annat den Amerikanska Internationella skolan – medan åtminstone 280 fick skador. Nästan ingenting har återuppbyggts.

Undervisningen sker idag på många håll i tvåskift, för att utnyttja befintliga lokaler, och det råder brist på undervisningsmaterial som böcker och papper. Avsaknad av rent vatten och fungerande toaletter försvårar situationen. Likaså saknar sjukhusen utrustning vilket ökar behovet av vård utanför Gaza. Trots detta stoppas hälften av de patienter som söker tillstånd att passera ut genom Eretz checkpoint i norra Gaza. Totalt hindras 73% av patienterna att resa under fler än 7 dagar – något som leder till fördröjda, eller i värsta fall inställda, behandlingar.

Närmare 700 privata företag förstördes eller skadades allvarligt under offensiven. Ungefär 120.000 arbeten har försvunnit, och arbetslösheten är nu officiellt över 40%. Militärfordon har förstört 17% av den odlade marken och växthus, bevattningssystem och pumpar har bombats eller förstörts av bulldozers i stor skala. I en av Israel deklarerad ”säkerhetszon”, som sträcker sig mellan en och två km in i Gaza, tillåts ingen aktivitet, och 46% av jordbruksmarken är nu satt ur spel.”
[1]


Den israeliska ambassadören på plats i Haiti, Amos Radian, rapporterar om en massiv förstörelse - hur hela samhället i praktiken slutat att fungera; “There is unbelievable difficulty because anarchy abounds," he went on to say. "No one knows who is running this country and in the absence of authority, the U.S. has taken command."

“Radian also told the Haitian president that relief from Israel was on its way. "Within 72 hours we will erect a field hospital anywhere we're told to do so," he told the president. "We will contribute the best of our ability to alleviate the suffering." [2]

Naturligtvis är förstörelsen, kaoset och anarkin på Haiti ett problem, i bjärt kontrast mot synen på Gaza - där anarki är ett eftersökt och eftertraktat mål för Israels senaste regeringar - oavsett om Fatah eller Hamas ”styrt” över fängelset.
Gazas befolkning har alltid, av ena eller andra skälet, varit utsatta och drabbade av israeliska sabotage och illdåd.
På den tiden man kunde exportera fick frukten och blommorna ruttna i den israeliska gränskontrollen – numera släpps knappt något igenom.
Kort sagt - det har aldrig funnits någon önskan i Israel att Gaza skulle utvecklas och befolkningen där skulle få drägliga liv, varken före eller efter Israels uttåg 2005.

Så på Haiti ska militären lindra nöden ("We will contribute the best of our ability to alleviate the suffering."), i Tel Aviv står den politiska gräddan och skryter över hur man behandlar hela befolkningen i Gaza illa och inhumant. Dom ska sättas på ”diet” och om dom inte passar sig så ska dom utsättas för en ”förintelse”.
Var det Lieberman eller någon extremist som sagt så?
Nej då, citat från ”mittenpartiet” Kadima , respektive ”vänsterpartiet” Labours företrädare.

Avslutningsvis, för tydlighetens skull - folket på Haiti behöver verkligen allt stöd dom kan få, men att som staten Israel använda deras nöd och lidande som en PR-kupp för att tvätta militärens blodindränkta uniformer, är bara djupt osmakligt.

Om Israel inte ens kan avhålla sig ifrån att blockera och sabotera omvärldens försök att återuppbygga och ge stöd för den totalt onödiga förödelse man ställt till med i Gaza, behöver man sannerligen inte av medlidande skicka folk till Västindien istället. Skäms!

10 Comments:

Anonymous Alexander said...

Israel är det enda landet som skickar in hjälpsändningar till Gaza. Egypten har förbjudit alla sådana leveranser från sitt territorium.

Så när inte palestinierna stoppar leveranserna genom att anfalla grönsövergångarna, så kommer hjälpen från Israel fram.

Och den verkar komma till sin nytta.

15 januari, 2010 18:56  
Anonymous Adler said...

Ja, jag tror minsann Guardian låter sin fanatism komma ivägen för verkligheten igen. Inte allt för ovanligt dock.

Att han vill beröva haiterna en av hjälpsändingarna för att plocka billiga extrem-politiska poäng är givetvis förkastligt men att förvänta från en person som legitimerar missilregn över Sderots och ashkelons dagis och skolor.

15 januari, 2010 20:48  
Anonymous Anonym said...

Guardian

Dit intressen pekar.. Du har helt rätt. Det som gynnar Israel...

Det är sjuka människor, som inte ser tragedin i detta hyckleriet.

15 januari, 2010 21:10  
Blogger Guardian said...

Alexander
Det är förståligt att ens argumentation blir förvirrad och felaktig när man lutar sig mot pajassidor som Fred i Mellanöstern.


”Israel är det enda landet som skickar in hjälpsändningar till Gaza.”
***Nonsens! Omvärlden har i över 60 års tid skickat stöd och hjälp till palestinierna via UNRWA, som bildades 1949.

14 jan 2009 EU antog en resolution där man ”begär kraftfullt att de israeliska myndigheterna ska tillåta att humanitärt stöd och bistånd obehindrat får tillträde till Gazaremsan”.

Israel har sedan dess gjort allt för att blockera och hindra.

”Egypten har förbjudit alla sådana leveranser från sitt territorium.”
***Egypten har 1 Övergång, Rafah, som har för dålig kapacitet.
Den 10 januari 2010 togs det beslutet - då var kriget slut sedan ett år tillbaka...


”Så när inte palestinierna stoppar leveranserna genom att anfalla gränsövergångarna, så kommer hjälpen från Israel fram.”
***Det som tillåts passera är en bråkdel av vad som behövs - och det är inte israeliskt

Med tanke på att det finns 5 övergångar mellan Gaza och Israel så kan man köra in leveranserna där man så önskar.
Om man nu sköt mot Kerem Shalom kan istället gå via Sufa om viljan finns...

F ö kan man även notera att Israel inte ens drar sig för att stjäla både bränsle och el - något som EU betalar för Gaza:s räkning.

10 000 kronors frågan: Om Egypten blockerar 1 övergång och Israel 5. Vem har störst ansvar?

Avslutningsvis kan jag rekommendera denna rapport om Gaza
http://www.amnesty.org.uk/uploads/documents/doc_20012.pdf

15 januari, 2010 21:14  
Blogger Guardian said...

Om man är läskunnig, Adler, så klarar man av att greppa att jag inte vill beröva Haitierna någonting.

Annars väntar jag mig inte så mycket av en person vars ”argumentation” går ut på förvanskningar och påståenden ryckt ur sin kontext, patetiskt.

15 januari, 2010 21:25  
Anonymous Adler said...

nej nej, keep tellin' yourself that.

15 januari, 2010 22:11  
Anonymous Timothy said...

"Med tanke på att det finns 5 övergångar mellan Gaza och Israel"

Nej, Guardian palestinierna har bombat sönder alla utom Kerem Shalom, som palestinierna attackerade i förra veckan, och därmed stoppade hjälpleveranserna till Gaza.

Sufi och Karni, de stora övergånganrna har palestinierna bombat sönder redan. Nu återstår alltså bara Kerem Shalom men även den anfölls av de palestinska araberna, så att hjälpen fick stoppas.

Hamas vill att beolkningen, som röstade in terrororganisationen, ska svälta ihjäl och dö, så att deras beroende av Hamas ökar under tiden.

16 januari, 2010 00:57  
Anonymous Andreas said...

Guardian du påstår att den egyptiska gränsövergången vid Rafah "har för dålig kapacitet" vilket är trams. Men även om den hade det så är det irrelevant.

Egypten har förbjudit alla leveranser till Gaza från sitt territorium. Små eller stora. Inget kommer igenom därifrån.

Men du är ju en palestinakramare och Hamas-sympatisör så det är inte konstigt att du vill försvara det oförsvarliga.

16 januari, 2010 01:01  
Blogger Guardian said...

Då får man lägga fram en länk som styrker påståendet om att gränsövergångarna skulle vara "sprängda"

25 januari, 2010 16:24  
Anonymous Anonym said...

intressant nog att kalla hamas för en terroristisk organisation för dem inte är erkända. Israel har fått sitt erkännande men i min åsikt är många av dem legala terrorister.

12 juni, 2011 20:29  

Skicka en kommentar

<< Home