02 oktober 2006

Oerhört tröttsamt, Anders Carlberg


När man läser ordförande i Judiska församlingen i Göteborg, Anders Carlberg krönika i Expressen drar jag mig till minnes en kommentar jag såg i en Internetdiskussion där en person, uppenbart trött på ständiga kopplingar mellan förintelsen och kritik mot staten Israel, utbrast: "Förintelsen är väl den enda tillgång Israel har kvar".

Samtidigt som Israelsadvokater pliktskyldigt förklarar att saklig kritik mot Israel inte är antisemitism, så försöker man ständigt underblåsa tesen att vi européer inte är något annat än inpyrda judehatare.

Det är naturligtvis listigt att ideligen hänvisa till någon obskyr "evig [europeisk] skuldkänsla gentemot Judarna", för då har man utan att för den sakens skull nämna den vid namn, ändå subtilt lyckats göra kopplingen mellan Israel och nazismen, den ultimata antisemitismen.

Carlbergs senaste publicering är inget annat än ännu en bekräftelse, för vad annars är syftet med dessa citat från Kertesz & Konrad?

Är det något som många är till leda är trött över, så är det israelvänner och judiska företrädares väldokumenterade ovilja att föra en saklig diskussion rörande Israel & Palestina.

Ännu tröttare blir man när Carlberg diskuterar staten Israel, då är det minsann "Allas ansvar att nyansera bilden av Israel", ett ansvar som uppenbarligen inte räcker längre än till svepande påståenden av typen, "ett evigt behov av att demonisera och delegitimisera Israel i europeiska medier och offentlighet" eller att kritik mot Israel egentligen är "förklädd antisemitism".


Nu är förvisso inte dessa anklagelser direkt nya, Per Ahlmark, har framfört dem i decennier, Henrik Bachner blev på senare år doktor på det…

När Carlberg väljer att citera Broder i "Djupt i sina hjärtan, hoppas européerna att araberna fullföljer det jobb som nazisterna inte avslutade", blir det bara plumpt.
Dock funkar det ändå som en ypperlig illustration på hur vilse man kan gå när ständigt försöker flytta fokus från kritik mot Israel, till kritik mot kritikerna själva.

Broders påstående är rent oförskämt och faller naturligtvis på sin egen orimlighet. Om någon annan hade dristat sig till att påstå att alla världens judar djupt i sina hjärtan hoppas att israelerna snart gör slut på palestinierna, hade det i motsats till Broder, Konrad & Kertesz tirader, utan tvekan fullt korrekt stämplats som antisemitism.

Rörande Anders Carlberg, så kan man bara beklaga att ledande judiska företrädare inte har något mera adekvat än smutskastning, att sätta i tryck år 2006.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

okej.
men vad är det som driver en kille (?) som dig ? varför skriver du så mkt om israel/palestina? varför så mycket energi nedlagd i denna del av världen och inte i andra ?
nyfiken utan baktanke.

19 oktober, 2006 08:12  
Blogger Guardian said...

savikuono
Mellanöstern är den del av världen som i mångt och mycket påverkar resten av världen.

Israels ockupation och behandling av palestinierna har exempelvis används som förevändning av Usama Bin Laden.

24 oktober, 2006 09:46  

Skicka en kommentar

<< Home