30 september 2008

Israel bygger bort den judiska staten?

De israeliska upphandlingarna för nya bosättningar ökade med 550 % de först åtta månaderna under 2008, jämfört med hela 2007, rapporterar Peace Now.

Majoriteten av upphandlingarna gjordes en månad efter Annapoliskonferensen, där då Ehud Olmer dyrt och heligt stod och lovade att man skulle följa "Vägkartan". Där det explicit statuerades att Israel skulle upphöra med denna aktivitet.
Men i vanlig ordning, så bryr man sig.

En precis liknande utveckling skedde under Oslo-åren, då bosättarnas antal på Västbanken fördubblades under Ehud Baraks försorg.

Det kan ju vara värt att komma ihåg att hela tanken med "tvåstatslösningen", har sin grund i att den heliga judiska demografin i Israel inte ska rubbas. Därför ska palestinierna ha en egen stat - men den tanken har helt försvunnit hos det maktfullkomliga israeliska styret.

I slutändan så kanske det ändå blir som araberna hela tiden har föreslagit, en binationell stat vid namn Palestina – tänk vilken framgång för demokratin i Mellanöstern.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag är också tämligen övertygad om att denna binationella stat skulle vara slut på den moderna judenheten, som överlever sekulärism och skapar sig någon sorts modern judisk identitet praktiskt taget helt och hållet tack vare Israel.

Det Förintelsen inte gjorde kommer Israels upphörande som judisk stat effektivt att fullfölja. Kvar blir en ytterligt liten ultraortodox judenhet i städer som New York, Melbourne, London och Antwerpen.

02 oktober, 2008 18:30  
Anonymous Anonym said...

Vad kul att du bloggar igen Guardian! Jag har svart att tro att det skulle handa. De flesta Israeler ar absolut inte beredda att leva med palestininer som jamlikar i en stat. Och de ar nog beredda att gora vad som helst for att slippa detta. Lat oss hoppas pa att de valjer att fredligt utrymma vastbanken. Och vad skulle egentligen palestinierna ha att gagna pa att leva i Israel, bland manniskor som hatar dem? Sjalv hoppas jag pa en sjalvstandig, demokratisk palestinsk stat. Om det lyckas blir palestina den forsta demokratin i arabvarlden.....
Eleni Schmidt

03 oktober, 2008 00:56  
Blogger Guardian said...

Magnus
Judenheten har överlevt oerhört mycket - under tusentals år - innan den judiska staten grundades, ofta varit utsatta men ändå har de inte försvunnit. Det säger något om styrkan i den judiska identiteten, jag tror inte att man ska underskatta den.

Sekulariseringen har alltid varit ett hot, men folk tar ju även det steget i den judiska staten. Åtskilliga invånare i Israel är väl inte mer religiöst praktiserande än vad medelsvensson är praktiserande kristen i Sverige?
Traditionerna finns där – men betyder dom något?

Är en ”sekulariserad” jude i Israel, ”mer jude” än en sekulariserad jude i New York?
Det kanske upplevs så, vad vet jag…Du vet garanterat bättre.

Majoriteten av judenheten finns och frodas många högst moderna länder, där man har lyckats att bygga sin identitet, och varför skulle man inte kunna fortsätta med det i en binationella stat?

En binationell stat där allt inte per automatik är ”judiskt” kanske t o m skulle öka judars medvetenhet om judendomen.
Vad vet jag, återigen :)

03 oktober, 2008 21:10  
Blogger Guardian said...

Eleni
Tack för det!
Ska bli flitigare:)

Tja, att det finns folk som inte är beredda att leva tillsammans råder ingen som helst tvekan om, frågan är vad majoriteten på båda sidorna anser.
(Tidigare gick det ju bra)

Vad som kommer att hända på sikt kan man ju bara spekulera i, men att Israel har kommit till ett vägskäl - där man måste välja – råder det nog inget större tvivel om.
Vill man vara en del av regionen, eller ska man förbli en utböling?
Man kan ju bara notera att i denna fråga har arabstaterna svängt 180 grader...

Om det nu skulle bli en binationell stat, så har israelerna själva satt sig i sitsen tack vare bosättningarna, och om inte, så kommer en palestinsk stat och Israel behöva ha ett otroligt stort samarbete i nästan ett oändligt antal frågor. Och då kommer säkert frågan upp hur rationellt det egentligen är med 2 stater.

Men det första som krävs är lugn och avspänning – men dit är det idag långt. Tyvärr

03 oktober, 2008 21:26  
Anonymous Anonym said...

Helt ratt Guardian, det ar Israel som satt sig i denna sits. Men jag tror fortfarande att majoriteten av israeler inte ar beredda att leva tillsammans med palestinierna i en binationell stat. Du har aven ratt i att de befinner sig i ett vagskal, vi far bara hoppas att de valjer fred och inte fortsatt krig eller utdrivning eller en apartheidstat....Men vad menar du
med att "Tidigare gick det ju bra"?
Eleni

04 oktober, 2008 01:24  
Blogger Guardian said...

Eleni
Jo, jag avsåg att araber och judar faktiskt levde tillsammans i mandatet innan massa europeiska sionister översvämmade området, och började bygga upp en stat enbart för judar.

F ö bor det ju idag ett antal miljoner palestinier i Israel, så visst kan man leva tillsammans.

Men vägen dit är lång och innan något sånt är aktuellt så måste saker lugna ner.

04 oktober, 2008 09:14  
Anonymous Anonym said...

Mm, jag tycker du ar lite val optimistisk....Jag tror det skulle bli en katastrof, se pa det forna jugoslavien och Rwanda till exempel. Vi far verkligen hoppas att Israel drar sig tillbaka och later palestinierna skapa sig en egen stat. For ovrigt, de palestinier jag har talat med vill ha en tvastatslosning, och undersokningar visar att majoriteten vill av palestinier vill ha det. Sa vi far bara hoppas..,
Eleni

05 oktober, 2008 12:43  
Anonymous Anonym said...

He he he. jinge/guardian i all sin prydno.

01 november, 2008 01:10  

Skicka en kommentar

<< Home