18 juni 2008

Eldupphör

Så verkar det som de egyptiskledda förhandlingarna mellan Hamas och Israel äntligen har gått i lås och ett eldupphör ska gå i kraft imorgon, torsdag - och för en stund verkar pragmatismen ha segrat.

I bakgrunden skramlas det i vanlig ordning med vapen ifrån båda hållen, men man kan lugnt konstatera att eldupphöret och en gradvis lättnad på blockaden av Gaza, är det enda vettiga steget för att nå någonstans. Detta har påpekats tidigare

För regeringen Olmert så verkar det som om man i avsaknad av något tekniskt motmedel mot qassamraketerna (När det skjuts ifrån Gaza så har de avancerade system som finns, för lång ställtid – det finns inget enkelt bra medel mot dessa primitiva pjäser.), ställts inför de två slutgiltiga alternativen när det gäller beskjutningen av södra Israel; i första hand förhandla en vapenvila.

I andra hand, dra igång en storskalig offensiv och återockupera Gaza, vilket säkerligen skulle generera hundratals civila döda och ett ansenligt antal israeliska soldater.
Situationen skulle då ha återgått till den som rådde innan det ensidiga israeliska tillbakadragandet 2005, då den israeliska armén redan hade en omöjlig situation i Gaza…

Dessutom hade ett sådant agerande knappast gått spårlöst förbi i omvärlden eller på Västbanken, och den förra blodiga offensiven i Gaza, mars 2008, försatte den redan svage Abbas i en ännu omöjligare sits.

Det man även kan konstatera är att Bushadministrationens försök att marginalisera och tänka bort oönskade grupperingar och stater ur bilden, slutligen har kapsejsat - idag förhandlar Israel med Syrien, Hizbollah och Hamas.

Redan har de obligatoriska och populistiska ropen om vapenvilan som en seger för "terrorister" hörts ifrån Olmerts partikollega i Kadima, vice Premiär minister Chaim Ramon. Men en behövligt lugn sommar för befolkningarna i Gaza och södra Israel skulle kunna naturligtvis ställa Olmerts agerande i en annan dager än vad Ramon hoppas, och istället stärka Olmert.

Vidare kan man samtidigt läsa i Jerusalem Post att en undersökning visar att; 83 % i Israel anser att blockaden stärker Hamas, 68 % anser att den försämrar Israels säkerhet, 78 % anser att den inte minskar stödet för Hamas – 60 % ansåg tvärt om att blockaden sätter palestinierna i en sådan position att stödet för Hamas ökar.
Intressant är att även 44 % av de tillfrågade anser sig vara högerorienterade, och därmed presumtiva Kadima supportrar

Om man till detta lägger Hamas erbjudande om eldupphör ifrån mitten av februari – att en liknande undersökning ifrån slutet av februari, visade att av de 64 % som förordade direkta samtal med Hamas, var 55 % ifrån Kadima, så är inte utvecklingen förvånande.

Undersökningarna visar sålunda att Olmert med kroniskt dåliga opinionssiffror, troget navigerar dit han har stöd, men en intressant situation uppstår när svåra, men nödvändiga beslut måste fattas och han inte kan räkna med majoritetens stöd, och där lär Olmert förr eller senare landa.


Eldupphöret är vad Ulf Bjereld kallar en liten ljusglimt, och en behärskad optimism är befogad då det finns gott om relevanta frågor som kan skapa problem; vem eller vilka sköter gränskontrollen mot Egypten, hur ska man komma tillrätta med vapensmugglingen till Gaza, hur ser avtalet ut rörande den kidnappade Gilad Shalit…

Kan Hamas se till att få ett slut på raketerna och kommer Israel att släppa in tillräckligt med förnödenheter till Gazaborna – för både Olmert och Haniyeh kan detta bli en win-win situation och därmed kanske nyckeln till ett gemensamt intresse för ett eldupphör efterlevs.
Time will tell.

15 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det ser fortfarande för dåligt ut, för att fred ska kunna träda fram. Jag är rädd för att detta blir en kort vapenvila.

20 juni, 2008 02:18  
Blogger Guardian said...

Jomis

Vi får väl se :)
Det jag pekar på är att detta kunde bli en win-win sitation för både ledarna i Gaza & Israel.
Därmed finns det ett incitament för att behålla lugnet.

Att eldupphör inte är det samma som fred, är riktigt - men man kan även notera att varje fredsfördrag som ingåtts alltid börjat med en vapenvila...

23 juni, 2008 11:40  
Blogger skurt said...

hej guardian,
några av dem som inte verkar se det hela som en win-win situation är även en del pa-folk att döma av gårdagens jerusalem post: "The cease-fire agreement is very good for Hamas and bad for us,"

kanske föredrar man fortsatta strider framför ett eld-upphör som i stället anses ge hamas en slags legitimitet.antagligen hade man hellre sett ett arrangemang där eld-upphöret kommit efter en deal med pa.men sådana här uttalande spär på antaganden om att pa:s tidigare uppmaninagar till israel och hamas att avbryta militära operationer i och utanför gaza inte framförts med innerlig emfas.

i vilket fall anser man att den nyuppkomna situationen tvingar pa och fatah till att i stället söka dialog med hamas.detta hot/löfte har dock varit på tapeten ett tag och kanske lika mycket speglar det hur förhandlingarna mellan pa-israel avlöper.

24 juni, 2008 22:11  
Blogger skurt said...

hamas sätts också på prov av islamiska jihad som idag tagit på sig ansvaret för att en handfull kassam-raketer avfyrats mot sderot.en avfyrning som kan ha varit ett svar på den idf-operation i nablus som enligt uppgift dödade två militanta från vardera islamiska jihad och hamas enligt dagens haaretz.

tidigare när hamas praktiserat återhållsamhet har man enbart gjort det för egen del.en sådan hållning är från ett år tillbaka en omöjlighet för hamas om man vill bli tagna på allvar.fortsätter islamiska jihad att äventyra överenskommelsen blir man tvungna att agera.alla motståndsgrupper är väl medvetna om överenskommelsens inneboende skörhet,framförallt att den enbart innefattar gaza.men nu är den trots det ett faktum.att som islamiska jihad svara på aktioner i västbanken från just gaza undergräver framtida möjligheter till överenskommelser med hamas om inte hamas på allvar försöker,och når framgång i att,tygla fristående grupper att genomföra attacker därifrån.

24 juni, 2008 22:48  
Blogger Guardian said...

Hej skurt :)

Visst – det kommer alltid att finnas de på den israeliska sidan som anser att ett avtal som inte Israel har drivit igenom genom diktat, kommer att uppfattas som en ”svaghet”.
Dock har ju inte dessa personer någon realistisk alternativ lösning…

Sedan så spelar det ingen större roll vad Israel anser om Hamas ”legitimitet” – det som är intressant är vad palestinierna tycker, och på den punkten så har man ju själva gett Hamas parlamentarisk majoritet i demokratiska val.
Om Israel tror att man kan mäta legitimitet i att någon palestinsk gruppering ska agera vakthund å den israeliska statens räkning, så har vi varit där förut.
Tidigare var det Fatah som då skulle hålla koll på Hamas i Gaza, och hur det hela gick kan man ju se idag…

Det här med eldupphöret, är ju intressant ur många aspekter…
Det var ju Israel som vägrade att inkludera Västbanken, med andra ord så vägrar man att behandla palestinierna som en enhet. – och där är pudelns kärna.
Vi har också varit här förut, när man skulle bestraffa Hamas i Gaza och belöna Fatah på Västbanken. Eldupphöret verkar ju vara en variation på samma tema.

När man ifrån Israeliskt håll först ska vägra totalt eldupphör, sedan attackerar på Västbanken, och när svaret kommer ifrån Gaza (vilket var tämligen givet) pekar man anklagande fingret på Hamas för att man inte tar Islamiska Jihad i örat när dom ”bryter eldupphör”…så har jag svårt att se att det är ett genuint önskemål om eldupphör ifrån Isarel.
Om israel vill ha lugn – får dom hålla sig lugna själva. Det är ju inte svårare än så…

26 juni, 2008 12:00  
Anonymous Anonym said...

Väl skrivet. Nu förstår jag dig faktiskt mycket bättre.

Jag tror också att en win- win situation måste utnyttjas och att alla parter Måste vara tålmodiga på samma gång. Med skepsis så hoppas jag att det är du - Guardian,som har rätt.

26 juni, 2008 20:52  
Anonymous Anonym said...

Guardian, jag tycker att din sida förtjänar att bli länkad. Är det okej om jag lägger dig på kontakt så fler människor kan se det du skriver?

26 juni, 2008 21:49  
Blogger skurt said...

hallå igen,guardian!
jag hoppas verkligen,likt dig,att parterna ser möjligheterna och agerar med intentionen att hitta en långsiktig och acceptabel fredlig lösning.men jag är inte lika optimistisk som du och hamas talesman i gaza salah al-bardawil var häromdagen.en av mina farhågor har varit att israeliskt agerande i västbanken kan komma att starta en process som äventyrar eld-upphöret.men jag kommer nu att fokusera på palestinskt agerande.det kan då uppfattas som ensidigt och är det iofs.det skall dock inte tolkas som att jag har en anti-palestinsk agenda ;).

angående att ge hamas en slags legitimitet:jag syftade denna gång snarare på de stämningar som kom till uttryck inom vissa pa-kretsar där man nästan kan skönja en besvikelse över att israels regering med denna överenskommelse erkänt hamas som en röst med auktoritet man inte kan förbise.abbas och hans tillsatta premiärminister fayyad erkänner ju inte haniyehs defacto-regering som legitim efter händelserna i gaza sommaren 2007.

guardian,du skriver "Om israel vill ha lugn – får dom hålla sig lugna själva. Det är ju inte svårare än så…"
och visst håller jag med dig.men jag anser trots allt att det är svårare än så.denna gång finns en överenskommelse,tydligen med villkor och krav på prestationer.det är hittills oklart vilka dessa är i detalj då olika uppgifter kommit fram.

överenskommelsen stipulerar i vilket fall att båda sidor avhåller sig från attacker mot och från gaza.en överenskommelse kan givetvis tolkas "in good faith".samtidigt är det klarlagt att västbanken inte inkluderas i inledningsskedet.israel har hårdnackat och upprepat exkluderat västbanken för en överenskommelse om eld-upphör.ändå accepterades överenskommelsen av hamas efter långbänk och man sade sig ha de andra fraktionerna med sig.

samtidigt ser vi nu att den tycks knaka i fogarna vid första allvarligare israeliskt agerande,då inte bara islamiska jihads väpnade gren utan även al-aqsamartyrernas brigader de senaste dagarna skickat över raketer.fatah-närstående al-aqsamartyrernas brigader har dessutom inget intresse av att upprätthålla hamasstyret i gaza.

det skall inte glömmas bort att även islamiska jihad idag i palestinska maan publicerat en lista på vad man betraktas som israeliska brott mot eld-upphöröverenskommelsen.att som det uttrycks från islamiska jihad och från israels utrikesminister livni idag svara på varje brott mot överenskommelsen kommer dock att döda eld-upphöret tidigare snarare än senare gissar jag.
http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=30113

motiveringen till att avfyra raketer var inte israeliska överträdelser i gaza,vilket hade varit en sak(men tillika beklagligt och antagligen brott mot ihl med tanke på raketernas beskaffenhet och återkommande brist på distinktion),utan det var israels agerande på västbanken.i nablus agerar israel utanför de områden överenskommelsen begränsar.låt vara att det är beklämmande att så sker just i detta läge i både dina och mina ögon.och låt vara att det är tämligen lätt för dig och mig att förstå att den israeliska aktionen uppfattas som provocerande av en hel del palestinier.problemet är att hamas till slut godtog överenskommelsen.då självklart även dess innehåll.med dess brister.

islamiska jihads al-qudsbrigaderna,al-aqsamartyrernas brigader,och hamas izzedine al-qassambrigaderna hade möjlighet att agera militärt.dessa hade kunnat svara från västbanken.nu valde al-qudsbrigaderna och al-aqsamartyrernas brigader i stället att med aktioner som bryter mot överenskommelsens innehåll äventyra den genom att svara från gaza.israels agerande på västbanken,hur illa man än må tycka om det,är inget brott mot överenskommelsen.

det är inte första gången sedan 1993 som ett bräckligt lugn äventyras genom israeliskt eller palestinskt agerande.även svaret har åtskilliga gånger varit brutalt och haft en eskalerande effekt.den israeliska aktionen i fråga gagnade tämligen förutsägbart inte oddsen för ett fortsatt eld-upphör i gaza.

men oavsett vilka baktankar israels regering och viktiga organ som idf och shabak (eller för den delen hamas)har för agenda bakom eld-upphöret så finns det skäl att anta att hamas har ett intresse av att det efterlevs.jag kan inte se att det nödvändigtvis måste betyda att hamas agerar "vakthund" åt israel(enligt egyptiska källor skall dock överenskommelsen innehålla en sådan del,vilket hamas offentligt nekar till.de senaste uttalandena från hamas defacto-regering,rapporterat i haaretz idag,tyder dock på att hamas överväger att vidta åtgärder).men risken finns ändå att det utmålas så.å andra sidan tycks en överenskommelse om eld-upphör ha stort stöd bland palestinierna.hamas och de flesta palestinier i gaza lär nog se ett intresse i sig självt att ett lugn infinner sig i gaza för den närmsta tiden efter månader av mycket svåra umbäranden till följd av den israeliska avstängningspolitiken.andra palestinska fraktioner kan mot denna bakgrund riskera motverka palestinska intressen och hamas defacto-regering bör kunna motivera ett rimligt agerande för att det efterlevs med palestiniernas bästa för ögonen.

slutligen en annan fråga:om överenskommelsen går om intet utan att hamas gjort ett allvarligt försök att se till att andra efterlever det,vad principiellt skiljer då denna överenskommelse från tidigare ensidiga proklamationer om återhållsamhet från hamas sida.tidigare kunde nämligen andra palestinska fraktioner fortsätta ösa raketer över negev.ingen partner skulle rimligen acceptera en sådan deal om avsikten med den var att alla attacker till och från området skulle avbrytas.

vänligen

skurt

26 juni, 2008 22:23  
Blogger Guardian said...

Jomis
Självklart får du länka till mig, om du har lust... =)

27 juni, 2008 10:45  
Blogger skurt said...

för att skapa lite mer balans från mitt tidigare inlägg kan det vara intressant att hänvisa till ynets artikel idag om vad fn:s sammanställning gett för resultat.enligt fn:s uppgifter såsom ynet återger dom begicks de första brotten mot eld-upphöröverenskommelsen av idf.ett flertal israeliska överträdelser inträffade med start 20 juni innan islamiska jihad avfyrade sina raketer 24 juni.av de incidenter fn uppgivit stod idf-soldater för 7 och palestinier för 1:

"Most of the offences committed by the IDF include shots fired by soldiers at Palestinian farmers attempting to reach their land near the border security fence."

27 juni, 2008 12:44  
Blogger Guardian said...

Skurt

Hamas –PA, tja, det hela handlar ju bra om att förhålla sig till verkligheten…men för att få ett slut på situationen vid Gazagränsen är Fatah tämligen irrelevanta
Naturligtvis är det inte svårt att förstå att man ifrån Fatah är bittra på Israel (& USA) med Oslo-avtalet i backspegeln, och den bitterheten delar man säkert med många andra moderata palestinier och israeler (för den delen).

Sedan måste jag (igen) protestera mot uppdelningen av palestinierna – vi delar inte upp israelerna på motsvarande sätt, så varför göra det med palestinierna?
Antingen har vi eldupphör – eller så har vi det inte. Vi ska vara väldigt klara på den punkten att om det funnits ett enklare militärt alternativ för Israel, då hade man tagit det istället för en vapenvila.

Visst, överenskommelsen inkluderar inte Västbanken men aktioner på Västbanken har en direkt påverkan på Gaza och Hamas möjligheter att agera polis – och detta är man givetvis väl medvetna om i Tel Aviv…
Vi kan ju bara notera att om Västbanken inkluderats som Hamas ville så hade detta inte varit ett issue, och den israeliska överträdelsen glasklar.

Oavsett hur avtalet formulerades, var ju det ändå så att palestinierna ville ha mer lugn än vad israel var villiga att tillåta - det borde inte i rimlighetens namn vara ett problem för Israel att palestinierna vill ha en större vapenvila, men när detta inte accepteras så är det ju inte så svårt att ana vissa baktankar…

När det gäller allt sådant här så tycker jag att man inte ska stirra sig blind på detaljer, utan se helheten - grundförutsättningen är faktiskt att israelerna ska sluta att ockupera och lämna Västbanken – allt annat är enbart krumbukter på vägen.

27 juni, 2008 12:56  
Blogger Guardian said...

Hej igen skurt!
Du postade medan jag satt och filade på svaret till din första kommentar.
Bra tips om Ynet- tack för det =)

27 juni, 2008 14:29  
Anonymous Anonym said...

Hej Guardian,

Noterade du att palestinierna bröt vapenvilan inom loppet av 48-timmar, att Israel lät bli att retailera och att Hamas uttryckligen vägrade hindra andra väpnade grupper från att skjuta raketer?

14 juli, 2008 11:57  
Blogger skurt said...

hej magnus,

jag hoppas att guardian har överseende med att jag bryter mig in.

den första av ochaopt:s rapporterade misstänkta palestinska överträdelser av avtalet ska ha inträffat 23 juni,vilket är ca fyra dygn efter eld-upphöret trädde i kraft.mellan dessa dagar uppger ochaopt,i sin rapport om eld-upphörets första vecka,ett antal incidenter som kan misstänkas vara israeliska överträdelser;såsom beskjutning av palestinska fiskare,eller av palestinska jorbrukare i närheten av gazastängslet.den första rapporterade skadade,daterad 23 juni,är också palestinsk och inträffar efter att idf öppnar eld mot palestinier som samlar brännved nära gränsen,i närheten av beit lahiya.

sedan är det mycket riktigt att hamasföreträdare;som khalil al-haya 25 juni, yttrat att hamas inte tänker agera "gränspolis" åt israel.men därefter skärper hamas tonen gradvis till att enligt uppgifter i haaretz och jerusalem post trycka på att man inte kommer att tillåta överträdelser,göra ett antal gripanden,och inte minst viktigt:stämpla överträdare som arbetandes mot palestinska och för israeliska intressen.

det är också sant att israel lovade egypten att inte svara med "aggression" vilket är positivt.men svarade gjorde man;sufa-övergången stängdes dagen efter islamiska jihad avfyrade sina raketer 24 juni;vill säga 25 juni.och även om israel inte utförde militära våldshandlingar som svar,så förekom det ändå sådana.för 25 juni skadades enligt ochaopt en 82-årig palestinsk man när soldater från idf,stationerade vid gränsen nära khuza´a öster om khan yunis,öppnade eld mot palestinska bönder som arbetade i området.

15 juli, 2008 15:07  
Blogger Guardian said...

Hejsan Magnus

I nästa postning tänkte jag behandla vapenvilan & Gaza.
Kommentaren är noterad ;-)

Nej då, Skurt - det är lugnt!
Jag har i allmänhet en välvillig inställning till saker =)

15 juli, 2008 23:07  

Skicka en kommentar

<< Home