21 oktober 2008

En falskspelande Kvartett


För ett par veckor sedan så lämnade 21 stycken internationella hjälporganisationer en rapport rörande den så kallade "Kvartettens" (EU, USA, Ryssland & FN) arbete och måluppfyllelse - 6 år senare.
Man tanke på utvecklingen på marken så vore det väl synd att kalla rapporten för en större sensation, men med tanke det stora pådraget i Annapolis för senast ett år sedan, när Vägkartan skulle "återupplivas", så hade man kunnat förvänta sig något.


Kvartetten hade identifierat sex olika nyckelområden som var viktiga och grundläggande för en bredare fredsprocess.

Bosättningarna - här har kvartetten markerat sitt motstånd mot dessa, trots det fortsätter de olagliga bosättningarna att öka.
Till och med i Bush egen "Vägkarta" från år 2002 nämns explicit ett stopp på detta, men inget sker…
Inte ens de embryon till kommande bosättningar, "utposterna" (som dessutom även är olagliga under israeliska lag, förutom den internationella) har man gjort några seriösa försök att montera ner.

Rörelsefrihet – Sedan länge är det den rigida israeliska blockeringen av möjligheterna att transportera gods och varor på Västbanken och till/från Gaza, som har gjort att den palestinska ekonomin fortsätter att stagnera – vilket på sikt kan vara ett hot mot hela fredsprocessen.

Från november 2007 till juli 2008 ökar antalet hinder på Västbanken ifrån 561 till 609, och sedan avtalet om rörelsefrihet förhandlades fram för 3 år sedan har hindren ökat med 62 %.
Idag lever nästan hälften av palestinierna (46 %) i fattigdom på Västbanken, 80 % i Gaza.

När palestinier inte har tillträde till 40 % av Västbanken (bosättningar, vägar utposter mm) så ligger siffrorna ligger helt i linje med vad man kan förvänta sig om man berövas den mänskliga rätten att röra sig fritt, eller ha tillgång till sin mark.
I Sverige är den viktigaste diskussionen i denna fråga om det är rätt, eller fel att kalla det Apartheid…

Gaza – eldupphöret har i stort åtföljts ifrån båda sidorna, och säkerheten för israeler och Gazabor har ökat – men i Gaza har inte folk kunna återgå till det dagliga livet.
Det råder fortfarande totalt stopp när det gäller export av palestinska varor ifrån Gaza – och därmed finns det inga möjligheter att förbättra Gazas ekonomi långsiktigt.
Exempelvis så har enbart 198 av 10 000 handlare och affärsmän ifrån Gaza inkasserat resetillstånd – det är 2 %.

Embargot mot Gaza hålls på plats av Israel på tre fronter, den återstående är USA-lierade Mubarak, fångvaktare. Detta har i sin tur gjort att situationen i Gaza är den sämsta någonsin sedan ockupationen började 1967.

Reformering av de palestinska säkerhetsstyrkorna har haft viss framgång. Vissa palestinska problemområden som har blivit bättre, samtidigt är det problem med övergrepp ifrån säkerhetsstyrkorna. Dessutom så har Israel, i vanlig ordning, förhindrar och vägrar adekvat utrustning till styrkorna , ex övervakningsutrustning, skottsäkra västar mm.

Donationer – man har lyckats att säkra donationer, men målet att förbättra palestiniers vardag har inte kunnat säkras långsiktigt.
Detta hänger naturligtvis ihop med att donationer i sig inte hjälper så mycket, så länge som andra viktiga bitar som ekonomi och rörlighet fungerar

Den privata palestinska sektorn - förutom ett par strö exempel har det inte hänt något, trots stora försök.
I och med att man har misslyckats med att minska hindren för rörlighet och den palestinska ekonomin i stort, blir det därmed är det svårt att få den privata sektorn att utvecklas…

Rapporten summerar:
"Consideration of Quartet statements against prevailing facts on the ground indicates that, at present, the Quartet is failing to successfully execute its role. In five of the ten areas there has been either no significant progress or an actual deterioration in the situation. With respect to the other five areas – the cessation of violence in Gaza, reinvigoration of the private sector,
the fulfilment of donor pledges, and Palestinian security sector reform and increasing fuel to Gaza – there have been specific achievements but not approaching the scale demanded by the Quartet. This report illustrates that there are three key areas in which effective action is needed to cope with the humanitarian crisis and sustain prospects for peace: access and movement, settlements, and returning normal civilian life in Gaza. So far, the Quartet has failed in its efforts to address them."


"The Quartet should urgently consider means by which it can (either collectively or through the coordinated efforts of individual members) go beyond repeated public censure and start holding parties to their obligations under the roadmap and international law. Without a real improvement on the ground, it will become necessary to consider what the future is for the Middle East Quartet."


Den mycket enkla anledningen till Kvartettens usla resultat stavas U – S – A.
Det är naturligtvis inte rimligt att samtidigt som man säger sig verka för fred, så håller man ockupanten bakom ryggen politiskt, genom att blockera FN, och dessutom ger man årligen fullständigt astronomiska summor pengar i stöd.

2007 utannonserade Bushadministrationen en ökning av det militära stödet med 25 % till Israel. Summan landar på ofattbara 30 biljoner dollar, dvs 30 miljarder de närmaste 10 åren – sedan kommer givetvis annat ekonomiskt stöd därtill.


De flagranta israeliska överträdelserna ignoreras och det är värt att notera att de enda som i sammanhanget har dragit på sig sanktioner - är de ockuperade palestinierna – och detta skedd när man i motsats till Israel, följde Vägkartan och genomförde stipulerade demokratiska val.

Det är naturligtvis så; att så länge som kvartetten inte uppfyller sina egna mål och istället agerar som USA:s förlängda arm - finns det verkligen fog att ställa sig frågan om dess existens är berättigad.

14 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fordjavligt. Nu undrar man om det ens lonar sig att bygga upp en ny stat da Israel gor det omojligt. Och EU betalar for Palestinas uppbyggnad samtidigt som Israel satter sig pa tvaren....Nusseibeh anser ju att man borde ga till baka till att vara helt ockuperade igen.....

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1011859.html
Eleni S

23 oktober, 2008 01:54  
Anonymous Anonym said...

För det första tangerar bilden med den israeliska flaggan högst upp på violinen antisemitism eftersom den antyder att den judiska staten styr USA.

För det andra är kvartetten klok nog att ta hänsyn till Israels säkerhetsbehov och inte bara till araberna illegitima krav på en egen stat.

För det tredje så är det faktum att Hamas fått majoritet i fria val inget mantra för ett demokratiskt samhällssystem vilket vänstern älskar att tjata om men vilket utvecklingen i Gaza bevisat vara falskt.

För det fjärde ligger Israel under konstanta militära hot från såväl välbeväpnade terrororganisationer som H & H (Hezbollah och Hamas) samt Iran.
När USA sätter upp en robotsköld i Europa för att upptäcka och destruera iranska missiler är det ytterst rimligt att Israel får köpa de modernaste vapnen från USA.

För det femte skulle såväl säkerhetsbarriär, vägspärrar och blockad av Gaza bli inaktuella den dag som arabiska militanter avsvor sig terrorism.
Det räcker tyvärr inte med att Hamas gör det eftersom öppna gränser mellan Israel och Gaza skulle innebära att utländska jihadister från ex.vis AQ, via Gaza skulle kunna ta sig in i Israel.
För det sjätte är vänsterns konstanta gnällande på endast Israel i konflikten högst patetiskt eftersom Ryssland är ytterst vänligt inställt till Israel genom den mycket stora ryska immigrationen till landet och EU senast i somras uppgraderade de ekonomiska förbindelserna med Israel.

Dags att lägga ner den här gnälliga bloggen kanske?

24 oktober, 2008 14:02  
Blogger Guardian said...

Jag förstår mer än väl att man väljer att vara anonym, när man pratar så mycket strunt

1 Bilden i kombination med texten klargör klart och tydligt vad den illustrerar – USA:s stöd till Israel samt dess roll i kvartetten.
Om man lyckas se något "antisemitiskt" i den bilden, behöver man förmodligen besöka optikern…alternativt få huvudet undersökt.

2 Palestiniernas krav på en egen stat är precis lika legitima/illegala som judarnas.

3 Tja, det räcker väl att se på "samhällsystemet" i Israel för att konstatera att demokratiska val inte borgar för något.
I stater som ligger i topp på de demokratiska rankinglistorna ingår även ett antal andra parametrar och värderingar, när man kallar sig demokrati. På den listan ligger Israel långt ifrån toppskiktet.

4 Israel kan få fred imorgon om man så önskar, genom att acceptera Beirutdeklarationen – men man vill inte. Man väljer hellre krig än fredlig samvaro.


Det är även värt att notera att Gaza är bara en liten del i hela postningen som till övervägande del handlar om Västbanken, där då Fatah styr…

Sen är det ju så när man inget har att säga i sak – då blir det ett evinnerligt gnyende och tjafsande över "vänstern", "gnäll på Israel" & "antisemitism" – och så här har så kallade "Israel-vänner" hållit på i decennier. Till syvvende och sist har det inte hjälpt den judiska demokratin 1 millimeter till en bättre situation.

26 oktober, 2008 00:10  
Anonymous Anonym said...

Så länge Syrien, Iran och Libanesiska parlamentet stödjer Hezbollah så är Beirutdeklarationen ingen försäkran om fred.

Efter avbön och neutraliserande av Hezbollah kan man möjligtvis diskutera premisserna för en underskrift.

26 oktober, 2008 02:46  
Blogger Guardian said...

Adler
Den absolut enda fråga Israel behöver ställa sig är; vill vi ha fred?
Ja eller nej.

Om vi svarar ja på frågan, så bör Israel börja att montera ner och lämna Sheeba, Golan & Västbanken för att visa att man är seriösa.

Man också ägna sig åt undanflykterkan, men då har man i realitet redan svarat nej på frågan.
Vi kan ju också notera att Irans inflytande garanterat kommer att öka om Israel fortsätter i samma stil som man gjort hittils.

27 oktober, 2008 12:43  
Anonymous Anonym said...

Vi vet alla, Guardian, att Israel för pro-fred.

Israel kan dessvärre inte påverka stämpeln som "Dhimmi-stat", inte heller kan de påverka kvartetten Iran/Syrien/Libanon och deras understöd till Hezbollah.

Inte heller kan man ta Beirutdeklarationen som en säker väg mot fred då den bland annat talar om 1967 års gränser, samtidigt som ovanstående stater uppmuntrar total förintelse av Staten Israel via Hezbollah. Man kan inte deklarera fred med en allians av schizophrenia.

28 oktober, 2008 15:26  
Blogger Guardian said...

Adler
Ibland är det verkligen slående hur lite stake det är i Israel.

Du tror inte att bombraider mot Syrien, eller att slå Libanons infrastruktur sönder och samman för 2 soldaters skull, exempelvis, – har påverkat grannländernas syn på Israel?

Det är väl fullständigt självklart att även Israel kan påverka positivt - om man vill

Problemet är att om man vill vara med och påverka regionen så kräver det även en normalisering av Israel.

Det kommer att krävas en rejäl uppstädning ibland de israeliska partierna – om man har rivit upp himmel och jord över Hamas ståndpunkter, så måste man givetvis också ta sig an Likud Shas mfl.
Dessutom, om konflikten är slut, så kan man inte som idag, beordra ut Luftwaffe så fort den israeliska regeringen får inrikespolitiska problem.

När det gäller att Israel själv ska prestera något - och det inte rör sig om lönnmord eller artilleribeskjutning av palestinska städer – ja då är man plötsligt ryggradslösare än en mollusk. Man kan bara ta sig för pannan!

Med tanke på stundande nyval, måste det väl ändå vara dagens skämt att inte israelerna kan "deklarera fred med en allians av schizofrena"!
5 nyval på 10 år är naturligtvis ett kvitto på en homogen stat...

F ö noterar jag att du ideligen duckar undan frågan om Västbanken.

29 oktober, 2008 16:12  
Anonymous Anonym said...

Israeliska flaggan i toppen av en symbol för USA och benämningen "Luftwaffe" på IAF.
Guardian går från klarhet till klarhet. Med en sådan bild och terminologi är det inte märkligt att han kräver "en rejäl uppstädning ibland de israeliska partierna".
Vilka av dem bör enligt Guardian förbjudas?
Guardian har heller inte förstått att Israels reaktion PÅ Hezbollahs kidnappning av två IDF-män förutom att visa hur högt Israel skattar sina medborgare även var en reaktion på att en terroristorganisation kränkt israeliskt territorium.

Nog kan meningsskiljaktigheterna mellan Hamas och PA väl kallas en palestinsk schizofreni.

Palestinierna har ingen som helst
historisk legitimitet till sina krav på en egen stat och att Israel skulle återgå till 1967 års stilleståndslinjer är fullständigt uteslutet; Det kommer aldrig att finnas en israelisk politisk eller folkmässig majoritet för en sådan lösning.
Palestinierna måste ha världsrekord i att missat sina chanser och i fatta fel beslut. Man har ställt sig på förlorarsidan i konflikt efter konflikt med följd att det område som FN 1947 ansåg skulle omfatta en palestinsk stat, undan för undran har krympt.
Det kommer aldrig att bildas en stat som får tillnärmelsevis lika stort territorium som arabvärlden tackade nej till 1947.
Guardians ensidiga krav på israel och underlåtenhet att kritisera arabsidan gör att han har 0 trovärdighet som debattör om Mellanöstern. Till det bidrar
uttryck och bilder som närmar sig antisemitism.
Guardian passar enbart som ryggdunkare på jinges, Eckerman och bulten i bos bloggar.

29 oktober, 2008 19:49  
Blogger Guardian said...

Vissa så kallade "Israelvänners" "stöd" till staten Israel kan den sannerligen betacka sig för.

Bättre krig än fred, och aldrig någon normalisering med sina grannar – det torde vara en tvättäkta antisemits våtaste dröm, men när det är den judiska statens så kallade supportrar som önskar judarna detta öde – då kan man verkligen fundera över hur det står till i de övre regionerna hos vederbörande.

Som tidigare konstaterat – det är mer än väl förståligt att man väljer att vara anonym…

Det är ju klart, om inte har huvudet med sig, så är det kanske fullständigt logiskt att man börjar tjafsa över områdets storlek på den palestinska staten, samtidigt som man hävdar att den aldrig kommer att bildas…

Eller missa att det som Adler avsåg med "schizofreni" inte överhuvudtaget var palestinierna – utan vissa andra arabstater.

Och även lyckats missa att min tidigare postning just kritiserade palestinsk tortyr av oliktänkande.


Ja, jag titulerade IAF "Luftwaffe" efter slakten på civila Libaneser sommaren 2006.


Avslutningsvis, jag kommer att börja moderera bloggen om det dyker upp flera anonyma inlägg som inte överhuvudtaget berör originalpostningen, och inte har något bättre att komma med än att fullständigt hysteriskt anklaga folk för antisemitism, så fort en bild på en israeliska flagga förekommer!

30 oktober, 2008 20:37  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

30 oktober, 2008 21:34  
Anonymous Anonym said...

Varfor borjar du inte moderera anonyma kommentarer, guardian?

Anonym, varfor kommenterar du anonymt? Varfor agnar du dig at hot och utpressning p[ detta skamliga satt? Hur svart kan det vara att for Guardian att ta reda pa din IP adress? Skaffa en flickvan.
Eleni S

30 oktober, 2008 22:55  
Blogger Guardian said...

Modererat - som sagt!

30 oktober, 2008 23:42  
Anonymous Anonym said...

Tjena Guardian/Jinge! Long time no see.

01 november, 2008 01:13  
Anonymous Anonym said...

Oj.. här halkade jag in på en sida pga att jag fått en vän som kommer från Palestina, och sökte info..
Känner att jag får ducka i ordväxlingarna här inne och backa ut igen.
Kanske kikar jag in igen senare.

Christa

01 november, 2008 18:01  

Skicka en kommentar

<< Home