12 september 2011

Gunnar Hökmark suddar dåligt

"Ett förstört samhälle kommer ta tid att bygga upp
Decennier av israelisk ockupation har förstört det palestinska samhället. Kvar är de gemenskaper som människor höll sig till under ockupationen, klanerna och de religiösa grupperingarna som kunde överleva. Efter ockupationens slut börjar en ny. Den kommer att vara svår och den är oviss. Det kan vara värt komma ihåg den insikt om ockupationens mentalitet och konsekvenser som vi har sett de senaste dagarna. Många kommer nämligen i kommande tider av osäkerhet hävda det var bättre förr.

Så länge människor bara nöjde sig med att vara ockuperade och accepterade eländet så hade de det bättre än när de gjorde slut på ockupationen, kommer de säga. Men vad de förtränger är mer än 40 års ockupation har förstört landet, utplånat normala samhällsstrukturer och skapat ett samhälle präglat av ockupationens brutalitet. Det är arvet av ockupationen vi kommer se samtidigt med något nytt förhoppningsvis växer fram.

Det kommer kräva både öppenhet och krav från demokratiska samhällen och det kommer inte ens när det går som bäst gå fort. Men det är likväl en väg bort från den gamla ockupationens logik. De som tror på demokrati bör inte hävda folket bör vara tacksamma för det som var eller längta tillbaka.
Men vi kommer få se och höra dem som säger så, som så många gånger tidigare. Som tågen gick i, eller barnomsorgen bättre eller sjukvården. Aldrig sant men alltid en del i den gamla ockupantens propaganda som återanvänds av dem som i friheten ser ett hot."

Så här skrev alltså Gunnar Hökmark den 1 september 2011.
Man blir förvånad hur klarsynt Hökmark kan vara inför de problem som ockupationen medfört och de som väntar det palestinska statsbyggandet.

Nu var det förstås så att den befolkning Hökmark egentligen beskrev var libyerna, det enda jag har gjort är att byta ut orden ”libyer” ”förtryck” ”diktatur” mot ”palestinier” ”ockuperad”, ”ockupant”.

Uppenbarligen drabbades Gunnar Hökmark av eftertankens bleka krankhet - därför valde han att radera sin text.
Han insåg förmodligen att texten precis lika gärna kunde ha lästs i en palestinsk kontext inför förestående FN-omröstning, och då blivit en svidande uppgörelse med Hökmarks egna position i frågan.

Agerandet är symptomatiskt för våra liberala Israelvänner – frihet och mänskliga rättigheter är viktigt för alla – utom palestinierna.
Stödet till Israel har gjort att man totalt tappar bort sin moraliska kompass - och då tvingas man sudda...

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Nima said...

Bra skrivet, gillade verkligen sista stycket om moralisk kompass!

Börjat precis blogga lite själv kring Israel-Palestina och annat, checka gärna in den :)

http://svennen.wordpress.com

27 september, 2011 00:15  
Blogger Guardian said...

Tack så mycket, Nima! :-)

Lycka till med bloggandet!

27 september, 2011 19:43  

Skicka en kommentar

<< Home