04 oktober 2006

Monty Python i Gaza


Den som har sett Monty Pythons klassiker Life of Brian från 1979, har i inte svårt att känna igen situationen nästan 30 år senare.

Scenen när motståndsgruppen The Judean People's Front (John Cleese mfl) i sitter och tittar på gladiatorspel och käkar romerskt godis som utternosar, och samtidigt är osams med "splittrarna" i The People's Front of Judea. Ögonblicket efter fångar kameran utbrytargruppen som sitter längre bort på läktaren, och visar sig bestå av 1 person…

Det har alltid varit israelernas lycka att palestinierna ständigt varit så splittrade, något som israelerna i decennier har utnyttjat maximalt, genom den klassiska devisen härska och söndra.

Extrema grupperingar har ofta blivit israels gunstlingar, och de moderata och progressiva palestinierna får konsekvent se sig missgynnade och motarbetade av en stat som ständigt säger sig "bara" vilja leva i fred, men ändå har ett uppenbart behov av fiender.
Exempelvis så gynnade Israel helt oblygt de då nystartade religiöst präglade Hamas, gentemot det sekulära Fatah partiet.

Ett annat klassiskt exempel är hur Arafat blev en föregångare i arabvärlden genom att via PLO indirekt erkänna Israels rätt till existens redan 1988, för att sedan ta steget fullt ut 1993 i Osloavtalet.
Under dessa 15 år genererade Arafats historiska erkännande palestinierna ingen som helst credit från israel, freden var alltid ett oändligt antal steg bort oavsett vad som skedde.
Klimax nåddes i Camp David år 2000, då Arafat fick skulden för att han inte accepterade att israelerna ämnade behålla stora delar av Västbanken.

Efter sin död 2004, ersattes Arafat av den like pragmatiske Mahmoud Abbas, men Israel var lika ointresserat av fred som alltid. Man lyckades till och med få det historiska tillbakadragandet från Gaza att framstå som en seger för Hamas.

I våras hände det som var oundvikligt; efter 15 år insåg palestinierna att Fatah inte kunde få ett slut på israels ockupation och infria deras nationella aspirationer, man valde att rösta på ett annat parti istället, Hamas.

Detta ledde i sin tur till att en hycklande omvärld med Israel i spetsen, satte palestinierna i ekonomisk blockad.
Kraven består i att regeringen minsann ska följa ingångna avtal och erkänna Israels rätt till existens!!, en motsvarande position staten Israel aldrig följt när det gällt palestinierna.
Att det är med sina fiender man sluter fred, tycks ingen ha reflekterat över…


De senaste stridigheterna, de värsta på ett decennium, beror delvis på misslyckandet i samtalen mellan Fatah & Hamas i att forma en gemensam regering, som då förhoppningsvis kunde lösa den akuta ekonomiska krisen.
Det pågår dessutom månadslånga strejker i protest mot att de av Palestinska myndigheten anställda, inte fått fullt betalt sedan mars månad då Hamas övertog styret.

Hamas anser att Fatah står bakom protesterna mot dem, och Hamas anser i sin tur att Fatah enbart är intresserade av att hålla sig väl med USA, och dessutom försöker störta regeringen..

Abbas kan naturligtvis upplösa regeringen, och därigenom, bryta blockaden, men det hade antagligen fått till följd att de sporadiska sammanstötningarna eskalerat mot ett regelrätt inbördeskrig.

8 Comments:

Blogger Guardian said...

Självklart Jinge!
Splittrade palestinier är svagare än enade.
Israel skulle vara den store vinnaren om ett inbördeskrig blossade upp, förutsättningen att det inte spiller in i Israel...

Det israeliska stölden av palestiniernas pengar inget annat än skamligt,å andra sidan har israel knappast något större internationellt anseende att förlora...

04 oktober, 2006 17:37  
Blogger olydig said...

Israel har inget intresse av fredliga grannar. När regionen blir stabil är Israel inte längre lika strategiskt intressant för USA. Och när det intresset svalnar, då förlorar Israel sitt carte blanche.

06 oktober, 2006 14:48  
Anonymous Anonym said...

Hej Guardian!
Ett argument jag ofta möter är att "efter murbygget har antalet självmordsbombningar gått ner". Vet du något om detta? Vart kan jag hitta fakta i frågan?

06 oktober, 2006 15:10  
Blogger Guardian said...

Olydig:
Jag håller med dig i sak, men på andra grunder:)

Det är välkänt att stater under hot, enar sig, som exempelvis USA vid 9/11. Därför ligger det i Israels intresse att ha fientliga grannar för att det skapar ett tryck på alla invandrande judar. Detta fungerar som ett klister och håller ihop en annars hopplöst splittrad befolkning.
Om Israel verkligen velat ha fred, hade det varit löst för decennier sedan….

Israel är säker glad över att det går som det går i Irak, för annars hade säkerligen det amerikanska intresset för Israel svalnat åtskilligt.


Al-Skutt
För det första är väl bara ungefär 1/3 del av muren färdig…
För det andra så råder vapenvila från Hamas sedan, man skickar helt enkelt inte lika många självmordsbombare.
Den sista som smällde i Jerusalem, hade nästlat sig förbi 3 säkerhetskedjor, så om man verkligen vill så….

Lite källor:
http://www.jewishvoiceforpeace.org/publish/article_240.shtml
http://electronicintifada.net/bytopic/217.shtml

07 oktober, 2006 03:25  
Blogger Guardian said...

Hoppsan länken föll bort

www.jewishvoiceforpeace.org/
publish/article_240.shtml

07 oktober, 2006 03:28  
Anonymous Anonym said...

Shukran ektir!

07 oktober, 2006 09:10  
Blogger Guardian said...

Vassegod...:)

08 oktober, 2006 19:18  
Anonymous Anonym said...

"Om Israel verkligen velat ha fred, hade det varit löst för decennier sedan…."

Är detta en sida som driver med folk? Allvarligt.

Så du menar att "palestinierna" vill ha fred genom att attackera Israel och Israel inte vill ha fred genom att försvara sig mot angrepp?

Det var det underligaste resonemang jag hittils sett.

Nej denna ovilja hos muslimer att Israel ska existera är givetvis Koranen och haditerna. Det är djupt rotat hos muslimer för att det står skrivet i deras heliga skrifter att judar ska dödas.

Jinge, "Man bör oxo betänka att Israel agerar för att skapa splittring."

Det är mycket möjligt, men det behövs knappast. "Palestinierna" gör ju samma sak fast med hela världens media och förvrider faktan till en ensidig bild om sig själva som stackare. Dom vill skapa förakt mot judarna som muhammed visat i koranen.

31 oktober, 2006 01:58  

Skicka en kommentar

<< Home