04 november 2008

Val och möjligheter

Ett ofta förbigånget problem i försöken att nå fred mellan Israel, dess grannstater & palestinierna, utgör israels proportionella valsystem.
Det brukar ofta pratas om hur splittrade palestinierna är, men sällan nämns i samma andetag den israeliska splittringen - i valet 2004 ställde exempelvis 31 olika partier upp. [1]

I de bästa stunderna brukar landets demokrati beskrivas som ovanligt "livlig", men jag börjar snarare tycka det verkar som om skutan Israel har kommit väldigt nära roderhaveri – på 60 år har staten Israel haft 31 olika regeringar och inget parti har någonsin ensamt lyckas uppnå majoritet i Knesset…[2]

Detta torde väl vara någon form av demokratiskt världsrekord i vissa avseenden, men efter ett oräkneligt olika koalitioner och i snitt på ett val vartannat år - gör att landet i praktiken helt enkelt inte går att styra långsiktigt. Och långsiktigheten är A och O när man ska desarmera över 60 års hat och konflikt.

Och 10 februari 2009 så kommer det femte israeliska valet under en period på ca 10 år att hållas.

Detta står klart sedan Livni vägrade att acceptera Shas-partiets utpressning – det hade varit helt meningslöst att få med sig Shas i en koalition under premisserna att Jerusalem inte skulle finnas med vid fredsförhandlingar. Glädjande är att Livni vann i opinionsundersökningarna på ställningstagandet.
Naturligtvis kan inget parti stå över hela statens intressen, särskilt inte om ens stöd bara ligger på ca 10 % av väljarna, och Shas hade den goda smaken att sänka regeringen Barak innan han åkte till fredsförhandlingarna vid Camp David år 2000. Men det var Arafat som utsågs till sabotör, nej-sägare & allmän syndabock...

Den gängse principen har hittills varit; att inför val har den israeliska "högern" vunnit på våldsamheter, medan den israeliska "vänstern" och fredsrörelsen förlorat.
Nu är ju situationen sådan att det faktiskt råder ett lugn, både på Libanongränsen och Gaza gränsen, faktorer som sålunda borde räknas till fördel för vänstern. Naturligtvis kan oväntade saker inträffa.

Ulf Bjereld spekulerar i att Kadima och Labour kommer att strida om samma röster i kommande val - och det ligger något i det.
Det verkar som om den annars hökaktige Ehud Barak har valt att positionera sig mera vänsterut än tidigare och talar numera positivt om Arabförbundets fredsinitiativ – Berutdeklarationen.
Det har hävdats att både Labour och Kadima har mest att förlora på nyval – så Baraks agerande är väl säkerligen koordinerat med Livni i en form av taktik.


Likudledaren och högerpopulisten Benjamin Netanyahu, har i vanlig ordning deklarerat att Israel minsann tänker behålla hela Jerusalem och stora delar av Västbanken – åtgärder som omöjliggör en normalisering av Israel situation visavi världen i allmänhet och arabvärlden synnerlighet.

När Netanyahu så tydligt siktar in sig på bosättarna, så ser man tydligt hur Labour bundit ris åt egen rygg, genom att öka denna grupps inflytande. Vanligt sunt förnuft säger att man inte tänker rösta på den som i förlängningen kanske tänker göra en bostadslös – oavsett om bostaden är byggd på stulen mark och totalt olaglig från början till slut.


På den palestinska sidan så ska det även hållas val i början av 2009 (senast 9 januari), då President Abbas mandat går ut.
Hans sits är verkligen inte avundsvärd – men den kan förbättras om styret i Israel önskar så…

Situationen är sålunda; styret i Israel, nu och framåt, har möjligheter till en positiv växelverkan genom att påverka det palestinska valet i en gynnsam riktning - vilket i sin tur kan påverka de efterföljande israeliska. En möjlighet att ta vara på.

Det Ehud Olmert behöver göra är att börja leverera och inte bara muntligen säga vad som behöver ske. Att Olmert slutligen väljer att ta bladet ifrån munnen när han inte har mer att förlora, är definitivt inget som kommer att ge honom ett bättre eftermäle.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ett nyval hade inte behövts om Livni hade samarbetat med de palestinska ledamöterna av parlamentet (dvs de ca 15% av befolkningen som inte är judisk). Det vill hon inte göra eftersom de inte räknas på samma sätt som andra medborgare i Israel. Samma sak har hänt flera gånger tidigare.

Nyheten är alltså inte att det inte går att ha stabila regeringar utan att icke-judiska israeliska medborgare fortfarande inte har samma värde som de judiska. Och det är något som borde pratas om.

Magnus

05 november, 2008 02:01  
Anonymous Anonym said...

Så Guardian anser följaktligen inte att Italien med 61 regeringar sedan WW II går att styra långsiktigt. Jag tror att resten av EU´s medlemmar har en del invändningar mot det korkade uttalandet av Guardian.
Slutsatsen av Guardians resonemang är att Stalinsovjet är en förebild för ett lands långsiktiga styrelse med ytterst få regeringsskiften från 1923 fram till 1953.
Israels många regeringsombildningar speglar den demokratiska pluralismen i Israel och det är snarast länder med få regeringsombildningar i historien som bör skärskådas för ett demokratiskt underskott och därmed oförutsedda styrelseproblem.
Kanske dags att Guardian läser lite historia annan än den som skrivits av muslimska historiker som Sayid Qutb.

05 november, 2008 18:56  
Blogger Guardian said...

Uppenbarligen är italienarna en mer begåvad väljarkår än den israeliska, eftersom man ändå klarar att leva i fred med sina grannar, trots 61 val...

Att den vildvuxna israeliska demokratin är fullständigt ökänd är ingen större nyhet.
I valet 2003 var hash-liberalerna i 1-fråge partiet, Green Leaf Party, snubblande nära att ta plats i Knesset! och 2006 så höjde man småpartispärren till 2 %.
Man kan ju fundera på varför…

Det är naturligtvis roande att se hur man kommer dragandes med massa analogier om Stalin, sovjet mm, när en av källorna i min postning råkar vara en person som har en stående spalt hos den israeliska högerblaskan Jerusalem Post…

Som kommentaren ovan visar så kan man naturligtvis spela dum, och inte låtsas om poängen med postningen – att det israeliska systemet inte genererar långsiktig politisk stabilitet.
Detta är en grundförutsättning för att en fredsplan ska kunna drivas – utan att massa extremistiska småpartier förhindrar det.

Till syvvende och sist kan man ju alltid mörda premiärministern – det har ju funkat förr.

05 november, 2008 20:39  
Blogger Guardian said...

Anonym

Jag varnade dig tidigare.
Om jag ser mer kommentarer om påstådd rasim, eller att du inte bryr dig om vad postningen handlar om - kommer jag att börja modera - och slänga ut dig för gott.
Comprende?

05 november, 2008 23:29  
Anonymous Anonym said...

Fast Guardian, kan verkligen Olmert gora sa mycket nu? Jag tror knappast palestinierna gar med pa nagra forslag, om han nu skulle komma med nagra. Det finns ju stor risk att alla avtal rivs upp igen med nasta val. Och kommer likud till makten kan man antagligen glomma fred tills vidare. Det inser nog palestinierna.
Eleni S

06 november, 2008 01:50  
Blogger Guardian said...

Eleni
Naturligtvis är palestinierna inte dumma.

Det som gäller för Olmert är att i handling visa att han faktiskt menar något med det han säger. Det är mycket möjligt att andra hindrar hans beslut – men så länge Olmert inte ens försöker, så är det väldigt svårt att ta honom på allvar.
Så här har israeliska ledare gjort i åratal – man pratar vitt och brett om fred, men på marken agerar man precis tvärt om.

Hur det blir med gällande avtal är givetvis en delikat fråga – i skrivandes stund så följer ju israel inte några avtal – men ställer samtidigt ändå krav och ultimatum på palestinierna att dom ska göra det...

06 november, 2008 11:29  
Anonymous Anonym said...

Det israeliska systemet har producerat två fredstraktat samt Oslo-avtalen. Inte illa alls!

Israelerna lever i fred med merparten av sina grannar, både vad gäller befolkningsstorlek samt antal kilometer gräns.

GT

09 november, 2008 15:44  
Blogger Guardian said...

Tikotzinsky
Tja, producerat i all ära, men att beskriva den israeliska befolkningens val under Osloprocessen som spikrak – är väl och ta i… mördad premiärminister och valseger för motståndarna i Likud.
När det väl, gällde så klarade man ju inte av att ta sig samman…

Vägkartan accepterade man inte ens i formell mening utan, hade ett antal punkter och tillägg som i praktiken gjorde den meningslös.

Sedan så handlar det väl om att man som stat lever i fred, eller inte…

12 november, 2008 09:41  

Skicka en kommentar

<< Home