11 november 2008

Valkampanj i Israel 2009



Natten till den 5 november så bestämde sig israels försvarsminister och tillika arbetarpartiets ordförande, Ehud Bark, att startskotet för kampanjen inför kommande israeliska val 2009, skulle avfyras.
Kanske inte helt oväntat så skedde det ifrån israeliska flygplan och stridsvagnar under ett plötsligt anfall mot Gazaremsan, som Barak personligen beordrat [1], med Livnis godkännande, får man förmoda.

Aktionen är givetvis ett flagrant brott mot den vapenvila som sedan sommaren 2008 råder med Hamas i Gaza, vilket har upplevts positivt av alla parter och sedan nästan ett halvår skapat ett lugn för boende i södra Israel.
Attacken besvarades naturligtvis med åtskilliga raketsalvor mot södra Israel ifrån militanta palestinier.

Nu i efterhand slår armé och etablissemang sig för bröstet och hävdar att man förhindrat och undanröjt ett akut och förestående hot i form av en ny kidnappning eller någon form av terrordåd som skulle utföras via den tunnel som man påstår skulle ha utgått ifrån huset.
Och i tidningen Haaretz låter armén publicera ett foto, men eftersom det är en flygbild så syns ju ingenting mer än sand och åkrar. Hur IDF tänkte här – om man gjorde det, får man nog förklara.

Det som bevisligen skett är att ett hus i Gaza ca 250-300 meter ifrån gränsen till Israel, attackerades och sprängdes. I samband med intrånget dödades ett antal Hamas medlemmar.

Att beväpnade palestinier befinner sig nära gränsen är inte mera märkligt än att vi har israeliska armen nära gränsen - på andra sidan. För att kunna hålla ett eldupphör måste naturligtvis Hamas ha folk ute för att bevaka att andra grupper efterlever det.

En högst väsentlig detalj i sammanhanget som lämnas obesvarad, är om tunneln verkligen passerade gränsen och mynnade i Israel.
På den punkten är det tyst ifrån IDF, och i texten till ovannämnda foto heter det "a nearly completed tunnel" som "the IDF believe was dug in order to kidnap Israeli soldiers"...Och den hårdvinklande Dick Haas har rubriken "Israelisk raid in i Gaza för att förstöra tunnel invid gränsen".

Med andra ord, om tunneln verkligen existerade så korsade den inte gränsen, annars så hade man säkerligen sagt så - det påstådda hotet blir ju lite mer reellt då...

En annan sak som lyser med sin frånvaro i IDF:s story, är motivet.
Fakta i målet är att det var Hamas som i våras först erbjöd vapenvilan - med möjlighet till förlängning.
Dessutom ville man även inkludera Västbanken – men Israel vägrade ta hela paketet, och anföll sedan Hamas på Västbanken 2. När de ytterst förutsägbara raketerna kom farande från Gaza - anklagade man Hamas för att bryta eldupphöret...


Varför nu Hamas skulle erbjuda en lång och total vapenvila, för att sedan kidnappa fler israeler – vilket ofelbart hade fått vapenvilan att kollapsa - gör att IDF:s ostyrkta påståenden inte känns speciellt logiskt eller vettigt. Men man är knappast förvånad.

Om nu israels styre kan godkänna en vapenvila med Hamas, så torde det inte vara en större sak att i sådana fall lyfta telefonen och informera om tunnelns existens – så att Hamas styrkor förstör den – om man inte vill riskera vapenvilan.

Men det här handlar inte om säkerhet utan israelisk showbiz - det är noterbart hur händelsen utnyttjas i den israeliska inrikespolitiken av samma figurer som beordrade raiden.
Påläggskalven Livni hävdar nu att det är Hamas 2?!? som bryter mot vapenvilan, vilket inte är något annat än en ren trams – en treåring begriper vad resultatet skulle bli av Baraks & Livnis beslut.

Det är fullständigt absurt hur den israeliska regeringen rutinmässigt kränker internationellt fastställda och erkända gränser, (Syrien, Libanon, Gaza ) samtidigt som man fullständigt går upp i falsett när det gäller sina egna krav på att andra ska respektera Israels gränser – i den mån man själv behagar att definiera dem.

Men som vanligt när det gäller skrupelfria israeliska politiker så är palestinskt blod en alldeles för enkel ingrediens för att dom ska kunna avhålla sig ifrån att försöka ta billiga inrikespolitiska poänger.


Raiden mot Gaza är i princip en karbonkopia på Ehud Olmers valkampanj inför valet 28 mars 2006 då man gjorde en totalt obegriplig, men spektakulär, raid mot ett palestinskt fängelse i ett annars sömnigt Jeriko. Bildspel
Detta betalade sig väl 1 2
(Till råga på allt så var dessutom var hela aktionen koordinerad med amerikansk och engelsk personal, som strax innan attacken lägligt lämnade fängelset där man hade en övervakande funktion.Tony Blair, kvartettens nuvarande ombud var en av dom som då tillstyrke saken)

Frågan vad som är mest skandalöst - att den israeliska valmanskåren premierar israeliska våldsamheter mot palestinier, eller att israeliska politiker så lättvindigt beordrar dem.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Israel vill inte ha fred. Och Barak vill antagligen ocksa visa hur hard han ar mot palestinier/ for att fiska roster.

13 november, 2008 21:31  

Skicka en kommentar

<< Home