31 juli 2009

När människorätt är fel

[Av någon anledning så kom inte hela postningen med. Så här skulle den sett ut från början]

Det är med en viss förvåning man ser reaktionerna från israeliskt och även "pro-israeliskt" håll, när grupp efter grupp ibland de organisationer som arbetar för de mänskliga rättigheter, levererar rapport efter rapport med ytterst graverande omständigheter hur den israeliska militären misskötte sig under de vildsinta attackerna mot Gazas befolkning vintern 2009.

Att agerandet i Gaza har skadat Israel rejält är oomtvistligt, bland annat så ligger numera EU:s "uppgraderade relationer" med Israel på is (Tack för det), och därmed kunde man ju tro att alla verkliga vänner av staten Israel då skulle förespråka ett annorlunda agerande som istället gynnat staten.
Det logiska hade varit att man med indignation hade protesterat mot de fullständigt meningslösa excesserna i våld och förtryck, eftersom det undergräver Israel, underblåser antisemitism och dessutom skadar det den globala judenheten. Men icke.

Istället kan man på den svenska lokalavdelningen av Likud - Svensk Israel Information – läsa ett urval artiklar innehållande patetiska bortförklaringar och fullständigt sanslös smutskastning av de organisationer som värnar människors rätt.
Som om det skulle vara FN:s människorättsexpert (”stridslysten anti-israelisk aktivist”) John Dugards fel att Kaddaffi tillägnat honom ett pris, men i den fullständigt sjuka värld där israeliska propagandainstitutet ”NGO-Monitor” huserar är det en fullt sansad och rimlig anklagelse…

Man kan verkligen fundera över vad som är det verkliga problemet för Lisa Abramowicz mfl – en rutten israelisk militär med en moral i paritet med palestinska självmordsbombare, eller att människorättsorganisationer uppmärksammar det.

Att den israeliska militärens egna ”utbredningar” är ena skämtet är sedan länge ett välkänt faktum, både människorättsorganisation och palestinier har i åratal vittnat om militärens härjningar och en kultur bestående av både ostraffbarhet och cowboymentalitet.
Till dessa tidigare vittnesmål och utredningar sällar sig då även israeliska soldater i Breaking the Silence, och detta uppskattas då uppenbarligen inte av svensk Israelinformation.


Att man i Israel bedriver klappjakt på FN, Amnesty, Human Rights Watch mfl kanske upplevs som något normalt i en stat som sorteras in på 39:e plats under ”Bristfälliga demokratier” (”Flawed democraties”) i tidningen Ecconomists demokrati index.


På den 10 gradiga skalan så landar Israel på pinsamma 5,21 när det gäller civila rättigheter. Ett värde som man även delar med Rwanda på 121 plats, av 167 stater…
Trots att Israel ökat 9 placeringar från 2007 i rankingen, så har utvecklingen stått still när det gäller civila rättigheter då både Rwanda och Israel har haft samma värde sedan 2007


Sverige å sin sida ligger stabilt överst på listan med toppnoteringar på demokrativärdena. Därmed kan ställa sig synnerligen berättigad fråga – hur tänker man på Svensk Israelinformation, vad tror sig vinna på att stödja attacker på exempelvis Amnesty som arbetar för de värden som vi i Sverige stöder och håller högt?

Är artiklar från NGO-Monitor det mest begåvade sättet att sprida en ”balanserade bild” av Israel, som Svensk Israel Information säger sig ha som uppgift.
Är inte risken snarare att Israel framstår - ännu mera - som en stat där tokstollar, fundamentalistiska extremister och religiösa fanatikers röster är dom som sätter agendan.

Hur kan man tro att det gynnar staten Israel att dess lobbygruppers avgrundsdjupa förakt för mänskliga rättigheter och internationell lagstiftning – när det gäller andra människor än judar - exponeras på detta vis. Dessutom, istället för att rätta till felen så lägger man energin på att jaga dem som rapporterar det. Man förundras.

På det flesta andra ställen är människorätt alltid rätt- men i Israel är det konsekvent fel särskilt när det gäller palestinierna.

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det går inte att övertyga människor som inte vill veta. Konflikten med palestinierna är känslig och ju mer uppmärksamhet som riktas mot brotten mot palestinierna desto farligare blir det för Israels existens. Det är inte bara i Gaza Israel har varit och gjort sin "sak" flera gånger, det är i många områden där palestinska byar och palestinska samhällen brukade stå. På pro israeliskt håll blir det för tungt att erkänna att Israel faktiskt är skyldigt för brott för att erkänna en bit av de brotten, kan vara som en del i att smutsa ner rättfärdigandet av Israels existens. Brott efter brott har genomspirat Israels historia och den vägen verkar det fortsätta.

31 juli, 2009 23:49  
Anonymous Anonym said...

Svaret på frågan: "Vad är Israel för stat?" måste sökas i svaret på frågan "Med vem är Israelerna förbudndna?".

Den stat som inte erkänner eller tar ansvar sin historia och sin förbundenhet med dens invånare, vet inte heller vad den är.

01 augusti, 2009 00:22  
Anonymous Adler said...

Annars är det avsaknaden av källkritik när det kommer till polemik mot Israel, som är det mest förvånande.

'svälja med hull och hår' kan man summera det.

Hälsningar

01 augusti, 2009 13:13  
Anonymous Anonym said...

Adler

Det har blivit löjligt. Israel stänger och isolerar ett område sedan gör IDF vad fan de vill därinne och sedan vill Israel att världen ska kunna göra exakta rapporter som är korrekta. Jag tycker många har gått över gränsen, jag var i Gaza nyligen och såg förödelsen med blotta ögat. Det fanns nästan ingen civil byggnad som inte hade blivit beskjuten med vanliga skott, överallt skjöt man mot vanliga människor. Jag var därnere förra gången också, innan de utrymde bosättningarna. De skjöt på allting. Alla säger det förutom IDF själva. Medan du söker efter brister i rapporter som faktiskt också är väldigt milda på Israel (även de från human right watch och soldaterna som indirekt erkänner brotten) så ignorerar du verkligheten totalt. Det är okunskap eller lömskhet därför i verkligheten vet vi alla vad som sker egentligen men vi har svårt att erkänna, det är ditt problem. Inte källkritik.

01 augusti, 2009 14:50  
Anonymous Adler said...

Anonym: Det är det där jag menar, vet du vilka kulhål som härör från vem och när. Hamas har inte varit skjutglada både under Gazaoperationen som innan? Mycket vapen i omlopp i Gaza, mycket hämndaktioner mot oliktänkande och misstänkta Fatah-anhängare.

Tro det att det finns skotthål i civila byggnader.

Hälsningar.

01 augusti, 2009 15:04  
Anonymous Anonym said...

Adler

Ok Låt mig berätta för dig. När jag bodde i Khan yunis över sommaren så blev våran byggnad beskjuten. Det var en tid då bosättningarna inte hade utrymmts. Vill du veta hur det gick till? Om vi visade oss utanför byggnaderna så blev vi skjutna oavsett vem/vad. Vi fick smita bakvägen varje dag för att militären inte skulle döda oss och jag kan garantera dig att annat hade det varit om de visste att vi också var svenskar. Visst kan man argumentera att en eller annan Hamas kula hamnat i någon byggnad i Gaza men vi pratar om en kollektiv förödelse, utan dess like. Hela Gaza är förstört i princip och du spekulerar i vem och vad fortfarande? Släktingar över hela Gaza blev beskjutna av Israelisk militär när där inte fanns en jävla hamas medlem i närheten. Mitt egna hem blev beskjutet när det inte ens fanns någon ute eller i närheten. De skjöt på byggnaden, en byggnad som står tom (jag är den enda som hyr där). Jag tycker att det är dags att vi slutar fundera på "om" Israel har begått brott mot människor och börjar kritisera det beteendet istället. Sedan undrar jag personligen: var är din kritik emot Israel, när de förhindrar media och världen att se (på egna villkor) vad IDF gjorde i Gaza.

När palestinierna i själva verket pekar på det Israel håller på med då tar inte Israel till sig. När internationella politiker ger sig in i förhandlingarna och påpekar att Israel begår brott så tar Israel inte till sig. När FN:s generalsekreterare säger att Israel ska sluta begå brott mot mänskligheten så tar Israel inte till sig. När människo aktivister säger att Israel begår brott så tar Israel inte till sig. När internationella fredsorganisationer säger att Israel begår brott mot mänskligheten så tar Israel inte heller till sig. När Israeliska soldater själva försöker yttra/vittna (direkt eller indirekt) något om dom brott de gjort eller sett så tar Israel inte till sig då heller.

Frågan är när du och högersionisterna på al-hamatzav ska gå emot Israel på de punkter där Israel faktiskt begått brott! Frågan är när Israel i helhet ska börja ta ansvar för sina handlingar emot palestinierna och befolkningen börjar kritisera sina ledare i betydlig mer mängd?

Det räcker. Vi (palestinier) ska inte vid det här laget behöva förklara att Israel har begått brott mot oss som etnisk grupp och som ett folk i Mellanöstern. Israel måste inse sina misstag alldeles på egen hand annars kommer världens stöd att vända.

02 augusti, 2009 02:15  
Anonymous Adler said...

Anonym/Njauu:

Det var mycket text, men lite substans. Frågan man ställer sig är givetvis var är din kritik mot Hamas? Speciellt som det är allmänt känt att de använder civila som sköldar (kanske tom någon av dina släktingar).

Vad gäller den där byggnaden du gillar att berätta om så är det nog så att Hamasterrorister tog den i besittning under GazaOp och fick sin eld besvarad. Inte för att de bryr sig om byggnader är bosatta eller ej, de befann sig nog i lika stor utsträckning i bebodda byggnader, bostadskomplex, sjukhus som övergivna/tomma. Vill du peka fingrar så gör det, men glöm inte vad som var orsak till hela GazaOp, Hamas ständiga raketer mot civila i Israel och Israel har en demokratisk skyldighet att försvara sina medborgare.

02 augusti, 2009 19:07  
Anonymous Anonym said...

Adler

Hamas raketbeskjutning är inga terroraktioner. Dessa raketer som är mindre än vanliga raketer som Israel i själva verket använder sig av i alla operationer gör ingen större materiell skada. Hemgjorda raketer som flyger in över Israels territorium och gör skada på slumpvalda mål är inte raketer som skapar förödelse, såsom den i Gaza remsan.

Det var ett politiskt misstag och dumt av Hamas att "pressa fram" en motreaktion. Jag personligen tycker att det är fel att använda mänskliga sköldar oavsett vem vi än pratar om.

Men Hamas har inte förstört ett helt Israeliskt samhälle inne i Israel. Det är Israel som nyttjat övervåld och skjutit mot civila mål utan dess like, utan vare sig tanke eller syfte. Det är få av mina släktingar som är hamas sympatisörer men icke är de medlemmar och soldater inom Hamas för att det ens ska finnas en legitim rätt att skjuta. Icke är de ett militärt mål utan de är och förblir ett civilt mål. Det är också min lägenhet nere i Gaza och jag. Det är civila mål. Har du ingen moral eller? Värnar du inte om civila människor? Var är humanisten i dig när vi pratar om palestinier? Du bryr dig inte om några civila ryker. Du visar det inte just nu.

Där skjöts på alla byggnader i närheten, Adler. Jag tror inte, inte en sekund att den förödelsen som idag finns i Gaza kan endast beskyllas på Hamas raketer. Du har blivit blind.

Nej problemet här är inte att jag som propalestinier "inte" kritiserar Hamas handlingar utan problemet här är att du inte nämnt ett ord emot Israels militäriska brott/olaga handlingar sedan början av operationen! Precis som resten av al-hamatzav karusellen gjort (undantag Anna Veeder). Istället så är du en av de typerna som gillar att beskylla endast en part, endast Hamas raketer i alla situationer. Om en skola blir bombad så har du i förväg bestämt dig att Hamas varit där och avfyrat raketer (med bevis eller ej). Det är ett grundläggande misstag att tro att allt IDF gör är regelrätt eller moraliskt rätt för den delen. Stort misstag du gör. Då är det du som inte kritiserar. Då är det du som är blind.

Min tidigare kommentar handlar om egna erfarenhet, inte nog med att jag har sett mer än dig av Gaza, utan du har också mage att försöka få mig att framstå som meningslös. Försöker du påstå att den egna erfarenheten saknar betydelse?

Frågan är när du och högersionisterna på al-hamatzav ska gå emot Israel på de punkter där Israel faktiskt begått brott! Frågan är när Israel i helhet ska börja ta ansvar för sina handlingar emot palestinierna och befolkningen börjar kritisera sina ledare i betydlig mer mängd?

Det räcker. Vi (palestinier) ska inte vid det här laget behöva förklara att Israel har begått brott mot oss som etnisk grupp och som ett folk i Mellanöstern. Israel måste (själva) inse sina misstag alldeles på egen hand annars kommer världens stöd att vända-.

04 augusti, 2009 18:42  
Anonymous Adler said...

Njauu:

Varje raket Hamas avfyrade var ett folkrättsbrott.

Hälsningar.

04 augusti, 2009 19:33  
Anonymous Anonym said...

Jag ser att du inte har mycket att komma med Adler. Raketerna är inte problemet idag. Problemet idag är Israels ovilja att stoppa bosättaraktiviteten på Västbanken. Problemet idag är att Israel måste tvingas till förhandlingsbordet emedan Hamas och Fatah tar egna intiativ.

Så mycket för fredsviljan hos Benjamin Netanyahu, extremist.

Hälsningar Njaau

05 augusti, 2009 15:46  

<< Home