22 april 2010

Vem hyllar egentligen terror?

På svenska israelinformations hemsida kunde man den 8 april beskåda följande;
Presidentpalatset i Ramallah uppkallas efter den palestinske massmördaren Yahia Ayash
Bara några veckor efter att den palestinska myndigheten döpte ett torg i en stad nära Ramallah efter en palestinsk kvinnlig terrorist Dalal al-Mughrabi, kommer nästa hyllning till terror från Israels fredspartner. Nu döps presidentpalatset i Ramallah efter den palestinske ärketerroristen Yahia Ayash. Inte ett ord i svenska medier.

När det man läser sådana här krigsrubriker från Sv Israel info, så vill åtminstone jag kontrollera både sanningshalt och omständigheter…

Om man bara bortser ifrån det hyfsat märkliga i att en webbsida som säger sig vilja ge en ”balanserad” bild av Israel, ägnar så mycket tid åt att sprida åsikter om vad man anser palestinierna är och gör, så kan man bara konstatera att det är rent löjeväckande att svenska medier ens skulle rapportera detta.
Brukar svenska medier rapportera vad man uppkallar gator och torg i Israel efter?

Till att börja med så framgår det mycket tydligt i Ynet News att uppgifterna kommer från den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus kontor – detta borde i sammanhanget tända några varningslampor.

När man så läser originaltexten framgår det klart och tydligt att det inte handlar om att uppkalla några byggnader efter Ayash.
Istället handlar det om att man håller på att bygga palatset i Ramallah, på/i närheten av en gata som sedan länge är uppkallad efter den år 1996 mördade Yehiye Ayash.

Som vanligt är begreppet källkritik, fullständigt okänt för Svensk Israelinformation.


För det andra så har säkerligen ”ärketerroristen” Ayash ett moraliskt ansvar för att ha tillverkat bomber som andra använt och orsakat åtskilliga oskyldigas död - men han var bara verksam i 3 år - är verkligen dödsoffren "hundratals"?

Uppgifter från israeliska premiärministrar från Likud och deras medarbetare är knappast något ymnighetshorn rörande saklighet och korrekthet, och när varken Haaretz eller ens Jerusalem Post stöder detta, så förefaller även dessa uppgifter suspekta.

Naturligtvis - en snabb koll mot Wikipedia ger - 55 döda - i en handfull attacker…
Naturligtvis illa i sig, men näppeligen de ”hundratals” dödsoffer som påstås…
Återigen - källkritik, var ordet…


Nu är inte terrorism något obekant i den judiska historien, och i synnerlighet inte inför bildandet av den judiska staten.. Björn Kumms utmärkta bok ”Terrorismen historia” har en bra översikt.

Nu kallar man inte i Israel de judiska terroristerna för vad de verkligen var – terrorister – utan som så mycket i statens Israels historia kläs Lehi /Sternligan och Irgun i förskönande omständigheter och namn – irreguljära styrkor, frihetskämpar osv.

Ledare för Irgun var Menachemen Begin, som har fått gator uppkallade efter sig i exempelvis följande städer: Ramat Gan, Tel aviv, Kiryat Shmona, Kfar Yona, Jerusalem…

Ledare för Sternligan Avraham ”Yahir” Stern har fått gator uppkallade efter sig i Tel Aviv, Ramle, Haifa, Herzliya & Kiryat Ono.
Huset där han dog är även ett officiellt museum i Israel.
The house in which Yair was murdered is today 'Beit Yair' Museum, (Stern Street 8, Tel Aviv, the center of Yair and Lehi's legacy and heritage. It is an official Israeli museum and its co-partner in the special non-profit organization which preserves the memory and legacy of these Lehi heroes


Dov Gruner, Irgun - Akko och Jerusalem

Shlomo Ben-Yosef, Irgun - Akko, där det även finns en påtaglig arabisk befolkning, Bnei Brak …

Eliyahu Hakim, Lehi- som mördade Lord Moyne, Tel Aviv

Mordechai Elkahi, Irgun - Jerusalem

Yehiel Drezner, Irgun - Jerusalem, Petach Tikva

David Raziel, Irgun - Ramat Raziel, Netanya Herzelia, Armon Hanatziv, Jaffa, Ramle, Ashkelon

Avshalom Haviv, Irgun - Tel-Aviv, Jerusalem

Israeliska namnet på , Irgun - Etzel hittar man i Tel aviv, Beersheba, Rishon Lezion, Kiryat Ono.

Och så här håller det på...


Riktigt kul är att samme Premiärminister i mars 2010 höll ett hyllningsstal till de avrättade terroristernas ära (”hängda judiska fångar”) i Knesset, alltså 1 månad innan man ansåg att det var incitament att uppkalla gator efter folk...

Men Lisa Abramowicz behöver inte bekymra sig - inte ett ord i de svenska medierna

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ayash "mördad" och Stern "dog". Jag hade bestämt för mig att det var tvärt om. Stern togs till fånga av britiska poliser som sedan skjöt honom. Ayash hade oturen att batteriet i hans mobiltelefon exploderade under ett samtal. Det händer ju ibland att laddningsbara batterier exploderar, till och med några svenskar har skadats på det viset...

Att världen blev bättre när Ayash dog är helt klart. Han sysslade med att bygga självmordsbomber och skicka unga, naiva rekryter att spränga sig själv i luften på bussar och restauranger.

GT

23 april, 2010 01:03  
Anonymous Joakim said...

Har bloggaren Guardian missat att informationen kommer just från Haaretz?

Som vanligt. Guardian är ute och seglar.

23 april, 2010 02:33  
Anonymous Anonym said...

Bloggaren Guardian solidariserar sig som vanligt med modern palestinsk terrorism men hakar upp sig på krigshandlingar begångna av judar för över 60 år sedan.
Typiskt Guardian terroristkramaren

29 april, 2010 12:39  
Anonymous Anonym said...

http://townhall.com/columnists/CalThomas/2010/04/29/economic_development_for_muslims



As Ettinger writes in his column, quite the opposite has occurred. "On April 20, 2010 Abbas named a Ramallah street in honor of Abu Jihad, the architect of PLO terrorism during 1965-1988." Honor? For masterminding terrorism targeting Israeli civilians?

"On March 11, PA media, which Abbas controls, praised Dalal Mughrabi, who commanded the 1978 Coastal Road Massacre, which resulted in the deaths of 38 civilians, including 13 children. The PA also named a girl's school in Hebron, a computer center, a summer camp and a sport tournament after Mughrabi"

29 april, 2010 16:12  
Anonymous Anonym said...

Bör också nämnas att Guardians judiska "terrorister" har ett antal britiska soldaters död på sitt samvete, men inga civila araber.

09 maj, 2010 23:37  
Anonymous Anonym said...

Vilket bullshit.

Palestinierna flydde med nöd o näppe för inget. Jag är själv flykting och jag vet precis hur många civila araber som dödats i terrorns namn och i judarnas namn.

Passa dig noga, ingen har förnekat din historia men du ska inte komma och förneka min.

18 maj, 2010 17:12  
Anonymous Anonym said...

Anonym 18 maj,

Hur många?

26 maj, 2010 14:41  
Anonymous Jonatan Stjerna said...

Ang. redogörelsen för hur många Ayash hade dödat, så tycker jag att din reflektion är underbar;

"Naturligtvis - en snabb koll mot Wikipedia ger - 55 döda - i en handfull attacker…
Naturligtvis illa i sig, men näppeligen de ”hundratals” dödsoffer som påstås…
Återigen - källkritik, var ordet…"

Du framställer Wikipedia som objektivt samtidigt som du ifrågasätter svensk medias källkritik. Är wikipedia lika objektivt när det står något på sidan som inte stödjer dina åsikter?

Vi kan snurra in oss i detaljer om vem som har rätt och vem som har fel i konflikten och vi kommer fortsätta att fortplanta alla krig och konflikter på både individnivå och gruppnivå.

Eller så inser vi att människan är neutral till en start, sedan blir hon fylld med idéer som kan riskera att hota freden både i de nära sammanhangen och de globala.

Därför är vi inte emot folkgrupper, vi är inte emot politiska personer, vi är inte emot militärerna, vi är i grund och botten emot idéerna.

Det är åtminstone de tankarna som varje debatt bör ha sin grund vilande på i sitt resonerande.

07 maj, 2014 15:41  

Skicka en kommentar

<< Home