06 januari 2009

FIM:s falska statistik om Umeå

Det här med statistik är ibland intressant, och när man på pajasbloggen "Fred i Mellanöstern", basunerar ut "FAKTA:Umeå är mer tätbefolkat än Gaza stad" - höjer åtminstone jag mina ögonbryn.
Vidare läser man att "Gaza-remsan i själva verket är med sina 4167 personer/ km², och Gaza Stad med 2715 personer/ km² ganska glest befolkade med internationella mått mätt" och Umeå uppges i sammanhanget ha "3340 pers/km²".


Hela orsaken till denna sifferexersis ska då vara att slå ner på den som dristar sig till att påpeka folktätheten i Gaza, eller hävda att området är bland de mest tätbefolkade i världen.
Då ägnar man sig åt "psykologisk krigföring till förmån för Hamas" dessutom ska "syftet med ovan citerade osanningar [vara] att skapa intrycket att det är omöjligt att slå till mot Hamas i området." Minsann…
Saklighet, logik & konsekvens har ju alltid varit FIM:s utmärkande egenskaper…

Talande nog så hade tydligen denna postning tillräckliga kvalitéer för att Lisa Abramowicz helt okritiskt skulle lägga upp texten hos Solidaritetskommittén för Israel, numera Svensk israel-Information.

Bestickande nog så existerar varken källhänvisning, eller någon uppgift varifrån FIM fått sina uppgifter. Allt är med andra ord som vanligt.

Vid en koll på klotterplanket Wikipedia, så förefaller det som om någon av herrarna Meiri eller Karfunkel fått fram siffran 2715 personer/ km², genom att gå på uppgifterna där. Ta 151.0 km² och dividera det med befolkningstalet 409,680 så landar du på 2715.

För att förstå hur litet Gaza egentligen är så kan man jämföra med Sveriges minsta landskap, Öland 1344 km², Gaza är ca 360 km², alltså ¼ av Ölandsstorlek . På denna yta och spärrar vi in hela Stockholmsstads befolkning, 1 250000 - plus 200 000 personer till - då befinner vi oss i Gaza.

En annan källa sätter Gaza stad till 74 km², vilket verkar mer rimligt.
Gazaremsan är någonstans mellan 360-365 km², och beroende på detta, landar man på 3935-3381 personer per km², om Gaza stad är 74km² och där bor 496 410 personer, ger det 6708 personer per km².


Det lustiga är att författaren uppenbarligen inte reflekterat över det orimliga påståendet att Gaza stad skulle vara 151 km² - vilket i sådana fall skulle betyda att staden nästan skulle ta halva Gazas yta…
En enkel jämförelse mot en karta visar att så naturligtvis inte är fallet.

Vidare hävdar ju FIM det märkliga att folktätheten skulle vara nästan dubbelt så stor utanför staden Gaza än i, vilket man kan tycka åtminstone borde ha fått varningsklockorna att ringa hos Abramowicz, men icke så.
Generellt sett är ju det som betecknar stad jämfört med landsbygd - just det faktum att det bor mer folk där…



Rörande Umeå hette det då att staden skulle ha en befolkning på "3340 personer per km²", vilket är helt felaktigt.
En enkel kontroll mot Statistiska centralbyrån ger vid handen att Umeå tätort 31/12 2005 hade 75645 invånare, och att dess yta var 3346 hektar (33.46 km²), vilket enligt SCB ger en folktäthet på 2261 personer/kvadrat kilometer.
FIM:s uppgivna siffra är sålunda 50 % högre än verkligheten.

En tydlig illustration över hur propagandan fullständigt havererar är det faktum att oavsett om man som FIM tror att Gaza stad tar halva Gazaremsan, ändå hamnar i slutsatsen att både Gaza stad och Gaza som område har en betydligt högre folktäthet än Umeå!


Avslutningsvis kan man notera att det är två saker som är relevanta med folktäthet.
Det är ointressant att jämföra folkmängden per kvadratkilometer, eftersom de 27 241 Manhattanbor som lever på varje kvadratkilometer - i motsatts till befolkningen i Gaza –inte är inspärrade och har sin fulla frihet.

För det andra, Livni, Olmert & Barak kan bespara omvärlden farsen med beklagar civila dödsoffer. När man agerar på det sätt dom väljer att göra – saknas all trovärdighet i deras uttalanden.
Efter sju dagar skröt man ifrån israeliskt håll över det faktum att man gjort över 700 flygattacker mot Gaza, vilket i realiteten är en attack var 15:e minut dygnet runt under en veckas tid!

Det är fullständigt glasklart vad konsekvenserna blir när så groteskt övervåld används mot tätbefolkade områden – mord kallas sånt i Sverige.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sorry men du har fel. Riksdagens Utredningstjänst har bekräftat uppgifterna. Statistiken stämmer:

Länk 1

Länk 2

06 januari, 2009 18:51  
Anonymous Anonym said...

Även om man använder din inofficiella siffra på Gazas "innerstad" (74 km2), men ÄNDÅ använder befolkningsantalet i hela STOR-Gaza (409 000 enl. Wikipedia), dvs även utanför innerstaden, så blir befolkningstätheten bara (5527 personer/km2) i Gazas innerstad LÄGRE än städer som Köpenhamn!

Detta alltså även om man tar med befolkningen långt utanför innerstaden.

Som nästan all statistik där det inte finns siffror för själva "innerstaden" så gäller siffran för Gaza stad "stor-Gaza", enl Wikipedia. Dvs det område som utgör stadens Gazas jurisdiktion. Och där bor 409 000 invånare.

Det du inte fattar är att Gaza är fyllt av fd. "flyktingläger" runt staden, vilket gör att det är mer rättvisande att titta på stor-Gaza (Gazas jurisdiktion) än själva innerstaden. Detta är också de enda officiella siffror som finns.

Som jämförelse har du ju även siffran för Gazaremsan som helhet.

För övrigt går vissa av dina länkar till den palestinska statistikbyrån som inte är trovärdig. De har slagit fel på över 1 miljon människor, vilket publicerades för 2 år sedan. Se bl.a. här. Men även om man skulle använda den felaktiga siffra du får (6708 personer/km2) så är inte tätheten högre än Singapores. Den är längre än Tel Aviv och bara lite högre än Köpenhamns.

Kallar du det världens mest tätbefolkade?

06 januari, 2009 19:33  
Blogger Guardian said...

Jaha - och exakt vad är det Riksdagens Utredningstjänst bekräftar?
Monacos storlek?

06 januari, 2009 19:36  
Anonymous Anonym said...

Jag har svårt att se varför man endast skulle mäta den allra innersta stadskärnan. När du går ut på ett torg så minskar tätheten :)

Det handlar alltid om ett genomsnitt. Skillanden på din och FiMs uppgift om Umeå är försumbar (endat 1000 personer på en hel kvadratkilometer). Överhuvudtaget är skillnader mellan städer som London, Köpenhamn och Gaza försumbar. Det är när man kommer upp i befolkningstäthet som Manhattan och Paris 27000 och 25000 personr/km2 som man börjar se skillnad (5-12 gånger tätare än Gaza och Umeå).

Din och FiM:s siffror för både Umeå och Gaza stad upplevs som desamma på marken.

06 januari, 2009 19:47  
Anonymous Anonym said...

Riksdagens Utredningstjänst (RUT) bekräftar uppgifterna från FiM.

Just nu kännas därmed dina beräkningar som "de falska".

Du kanske skulle höra med riksdagens utredningfolk, för mer hjälp?

/Anders

06 januari, 2009 21:13  
Anonymous Anonym said...

Gaza världens mest tätbefolkade?

Har du aldrig varit utomlands, Palestinabloggaren? Testa Kairo och Bombay!

07 januari, 2009 02:05  
Anonymous Anonym said...

Var i texten från Riksdagens Utredninginstitut står det "Vi bekräftar att Sverigedemokraterna i FiM har rätt"?

08 januari, 2009 10:35  

<< Home