15 januari 2009

Krigstrauma, eller?



När det gäller israel och deras advokater så ska man tydligen aldrig sluta att förvånas. Vad är ansvaret, sansen och ärligheten?
Är man så totalt impregnerad i självömkan och självrättfärdigande inför det förskräckliga som sker i Gaza, att man totalt saknar empati och humanism?

Mona Sahlin gick i en demonstration för solidaritet med Gazas befolkning och fick genast slängt i ansiktet av Lena Posner Körösi, att det fanns 1! Hamas flagga på plats…
Vad man vill med insinuationen är tämligen uppenbart, synnerligen plumpt och klantigt är det
Man får faktiskt tänka efter.

Företrädare för judiska församlingar har i det närmaste patent på att vara kränkta och upprörda i alla möjliga sammanhang - och om man samtidigt som grovt israeliskt övervåld dödar hundratals civila i Gaza - går ut och demonstrerar under parollen, ”Aldrig mer kommer vi judar att låta oss föras till slaktbänken”(!!), ”Vi som är samlade här idag vill visa vår solidaritet med Israel och den judiska statens rätt att leva inom säkra gränser, och rätten att försvara sig mot ständig terror”, så kunde man kanske inse att detta under rådande omständigheter kunde uppfattas som hyfsat provokativt.


Posner Körösi om solidaritets manifestationen för Gaza "…inte ett enda ord om Hamas våldshandlingar Däremot flera Hamas-flaggor, symbolen för hat och terror".
Och hur många gånger nämnde Posner Körösi i sitt tal, själv ockupationen och den israeliska svälten av palestinierna, exempelvis?
Nä - just det.

Och vad tror Posner Körösi den israeliska flaggan symboliserar för palestinierna, vad kan man tänkas tro att den står för, efter ett halvt sekel av ockupation och förtryck…
Återigen, man får faktiskt tänka efter lite.


När det gäller svensk Israel "information" så beklagar nu Lisa Abramowicz "den stora förlusten av människoliv i detta krig. Det är sorgligt att civila dödas och det gäller särskilt oskyldiga barn", och visst efter att de israeliska bombningarna oförtrutet snart pågått i tre veckor så kanske är på sin plats.
När det gällde det israeliska bombningarna av Libanon 2006, så jag aldrig något beklagande från Abramowicz, men jag kan ha missat det.


Med all respekt, så känns tyvärr Abramowicz beklagande synnerligt ihåligt, vilket accentueras av att lejonparten av artikel ändå ägnas åt att skylla allt och allting på "Hamas" - "Det som chockat mig mer än Israels krigsföring är Hamas totala brist på omsorg om sin egen civilbefolkning"

Det är Hamas, Hamas och åter Hamas – och en gnutta Iran. När man läser Abramowicz text, kan man nästan tro att det är Hamas bombplan , stridsvagnar och krigsfartyg som beskjutit palestinierna i Gaza..


I Israel har 3 civila dött på grund av Hamas. I det inspärrade Gaza räknas de döda i över tusen personer och flera tusen skadade samt tusentals på flykt till någon plats som förhoppningsvis kan ge skydd, men i Abramowicz värld är det Hamas som "dödar, lemlästar och terrorisera befolkningen till att fly södra Israel". Man kan notera att ha någonstans att fly är en lyx som inte israeliska militären unnar civila i Gaza.
En balanserad bild - som svensk israelinformation har som slogan..

Och det är naturligtvis Hamas håller civila som mänskliga sköldar, vilket då ska implicera alla civila dödsoffren, samt hindrar journalister ifrån att rapportera.
Påståendena är i sammanhanget är något förbluffande - att man har mage nog att anklaga andra för mänskliga sköldar, när det sedan många år är en rutinåtgärd ifrån den israeliska militären, trots förbud från israelisk domstol.

Och med en stat som de senaste halvseklet har placerat ut hundratusentals civila israeler, bosättare, som i praktiken agerar som civila sköldar och militärens förlängda arm på ockuperad mark, så var det en väldigt stor sten som kom farande i glashuset.
Visst har Hamas inskränkt journalisternas möjligheter, vilket för all del även sker i Israel, men det var ändå Israel som valde att hindra att journalisterna besökte Gaza.
(Och när det skett så har man bokstavligt talat gjort det med livet som insats 1 2)

Det är ju dessa journalister som idag kunde ha bekräftat anklagelserna om mänskliga sköldar… men det mest självklara svaret är att man i Israel inte vill att omvärlden inte fullt ut ska se vad som sker i Gaza.

Det som framför allt undergräver Abramowicz beklagande är vad hon och Si-Info ägnat sig åt under det israeliska bombkriget.
Det har varit ett fullständigt exempellöst ursäktande och bortförklarande av det israeliska övervåldet, och reservationslöst har man dessutom accepterat all israelisk militärpropaganda.
Källkritik är uppenbarligen ett fullständigt okänt begrepp i sammanhanget.


Det som till största delen sker i Gaza är inte resultatet av några "misstag" eller att man "inte vet". Det är istället det fullständigt förutsägbara resultatet av det sätt man använder grova vapen mot tätbefolkade områden, som i Libanon 2006, eller alla andra gånger israeliska militären har härjat i Gazaremsan.

Att Abramowicz fortfarande inte begriper att det saknar relevans om Gazaremsan är mindre tätbefolkat än Köpenhamn stad, visar bara hur långt det abstrakta tänkandet gått.
Det är precis samma internationella lagar som gäller där som här

Kan man med fullt behållen trovärdighet beklaga civila dödsoffer, samtidigt som man springer bombkastarnas ärende?

14 Comments:

Anonymous Anonym said...

Detta är Sverige. Visst kan man gå på protestmarscher, men de senaste marscherna i Sverige har inte varit fredsmanifestationer utan stöd till fortsatt krig genom hissandet av fascistfanor såsom Hamas och Hezbollah, varför inte kasta in en Svastika också i tåget, som politikerna kan "ignorera" samtidigt som de patetiskt nog står och mässar om Fred på podiet. Är det så svårt att knacka en person på ryggen och be denne ta ner Hezbollahflaggan? Ja tydligen är det inte ett alternativ. Dessutom leder det till uppvigling, finns klara kopplingar mellan acceptansen att få bära fascistfanor på demonstrationer och sätta eld på judiska institutioner. "Får man flagga för Hezbollah, får man väl utföra deras agenda också" går väl resonemanget.

Ryggradslösa, är vad deltagarna i dessa demonstrationer har varit, och de är absolut inga förespråkare för fred, när de talar inför krigshetsande massor som flaggar krigshetsande fanor.

Skäms på dem.

16 januari, 2009 09:25  
Anonymous Anonym said...

Guardian,
Mycket bra skrivet!
Det nästan svartnar för ögonen när man läser Adlers kommentar. Han är mer upprörd över några flaggor än över de skändligheter som IDF gjort sig skyldig till i Gaza. Jag tänker särskilt på händelsen med de fyra barnen som lämnades i ett bombat hus med sina döda mödrar och vars öde IDF sket fullständigt i. Sådana händelser kommer att belasta Israel och Israels ledning för lång tid framöver. ”Den offentliga, moraliska och juridiska prövningen kommer att riktas mot de tre israeliska statsmän som skickade Israels försvarsmakt mot en hjälplös befolkning - ett folk som inte ens hade någonstans att ta sin tillflykt - i kanske det enda kriget genom historien på en inhägnad landremsa. Ehud Olmert, Ehud Barak och Tzipi Livni kommer att stå i främsta ledet bland de skyldiga. Det är otänkbart att de inte kommer att ställas till svars för blodbadet”. skriver Gideon Levy i Haaretz. Men dessvärre, som Levy också konstaterar, så kommer de förmodligen inte att hamna där de bör hamna, dvs. i Haag. Men de kommer att straffas på annat sätt, var så säker.

16 januari, 2009 12:28  
Anonymous Anonym said...

Till skillnad mot i Libanonkriget har IDF denna gång med sig foto och videoteam som kontinuerligt dokumenterar Hamas krigsförbrytelser med mänskliga sköldar och utnyttjande av civila byggnader, moskeer och sjukhus som stridsstationer.
Israeliska UAV´s som hela tiden cirklar i luften har dessutom kapacitet att avbilda Hamas´ aktiviteter dag som natt.
Det skall bli ytterst intressant att se dessa film och bildserier offentliggöras när striderna är över och utredningar vidtar.
Smakprov på islamofasisternas grymma och människoföraktande krigföring kan ses på:
http://cdnll-5.liveleak.com/s/18/media18/2009/Jan/15/LiveLeak-dot-com-14ed7e051cc1-3.jpg?h=166b6915b25edb7dd406c9547d1be165&e=1232711192&rs=150
och
http://uk.youtube.com/user/idfnadesk

I övrigt instämmer jag med Adler.
Det är verkligen ryggradslöst och ynkligt när inte människor, inkl. politiker, som kallar sig demokrater, avlägsnar sig från en demonstration där symboler nazism och islamofascism öppet visas upp.
/BR

16 januari, 2009 13:51  
Blogger Guardian said...

Adler
Hade det inte varit bättre – om du hade gått och tagit dig ett glas kallt vatten, långsamt räknat till tio – och sedan satt dig vid tangentbordet?
Mycket av det hela är så dumt att jag verkligen hoppas att det är skrivet i affekt.

Min poäng är - vilken du accentuerar väl - är att Hamas/Hizbollahs och Israels flaggor självklart symboliserar olika saker för olika personer, beroende på sammanhang.
Därför är det direkt enfaldigt av Posner Körösi att ta på sig sina blå-vita glasögon – och utifrån det förbanna allt och alla.

Att i sammanhanget dessutom utmåla Mona Sahlin som ”terrorkramare” är, så dumt att man tar sig för pannan.


Ja, varken Hamas/Hizbollah älskar Israel, milt uttryckt, men är det något i sammanhanget att vara förvånad eller ens upprörd över? Båda rörelsernas uppkomst är en direkt följd av israels agerande.
Utifrån ett historiskt perspektiv - när man ser till Israels tillkomst och agerande – ärligt, är det speciellt konstigt att många i arabvärlden hatar Israel, och helst skulle önska att staten försvann?
Jag tycker att det är en fullt begripligt – men jag behöver inte för den saken skull hålla med.

Hela historien är kantad av israeliska illdåd, (även arabiska sådana) men trots 60-år av totalt överläge på alla plan, har man fortfarande inte ens kunnat avsluta konflikten med de svaga palestinierna på sina egna villkor.
Den israeliska militarismen är stendöd – det enda som kan lösa situationen är diplomati och förhandlingar. Jag vet det, du vet det, Posner Körösi vet det – men Israel vill inte.


Vi kan notera att Posner Körösi med hjälp av exempel från hela världen gärna framhåller en nu ökande antisemitism – men likväl blundade hon inför hur det israeliska agerandet i Gaza kan tänkas spela in.

Detta för att det i sådana fall hade blivit fullständigt glasklart att den judiska staten Israels agerande inte är till gagn för majoriteten av världens judar, som väljer att inte bo där.

Att man då år 2009 fortfarande från ”pro-israeliskt” håll ska ut och demonstrera sitt stöd för en militarism, som i slutändan bara sår hat och försämrar för Israel, är knappt begripligt.

16 januari, 2009 15:44  
Blogger Guardian said...

Jag plockade bort länken till listan.

Jag har inget emot att man engagerar sig mot antisemitism, men om man vill använda bloggen som reklamplank - maila mig först, tack.

/vänligen Guardian

16 januari, 2009 20:22  
Anonymous Anonym said...

Det var bra gjort. Kul att du har sjalvdistans.
Eleni S

16 januari, 2009 21:52  
Anonymous Anonym said...

Guardian: Varför börja ditt svar med dagisfasoner? Det var oerhört barnsligt utav dig och jag slutade läsa ditt svar efter de första raderna. Synd, för du kanske hade några bra poänger i den resterande texten.

18 januari, 2009 18:35  
Blogger Guardian said...

Adler
Vet du vad?
Det rör mig faktiskt inte i ryggen vad du behagar läsa – eller inte.

Jag hade en from förhoppning att du faktiskt skrev i affekt och att man därför kunde ha överseende med dumheterna – men uppenbarligen inte så.

19 januari, 2009 10:17  
Anonymous Anonym said...

"Det rör mig faktiskt inte i ryggen vad du behagar läsa – eller inte."

därför du skrev en mindre novell tillägnad mig då :) nej du Guardian, låter dig växa upp lite, sedan återkommer jag och ser om mognadsgraden på dina poster och kommentarer har ökat något.

MvH

19 januari, 2009 15:48  
Anonymous Anonym said...

- älskar din blogg !

23 januari, 2009 01:41  
Anonymous Anonym said...

Guardian, du gör ett gott arbete på din blogg. Det är intressant att se din synvinkel och hur du håller distans till dig själv. I tider då människorna i Gasa lider, människor precis som du och jag. Så pratar den sionistiska bloggvärlden om antisemitism och judehatet. Det har försvårat för mig (kanske för dig med) att våga ge kritik emot det som sker i Gasa och i vissa få delar i Israel, när det ständiga antisemit pratet går runt i vissa delar av bloggvärlden. Jag har även noterat att det blivit en fråga om hur legitimt våldet emot civila är, inte om det är laglydigt eller ej (för att inte säga rätt eller fel). Numera handlar det om hur olika faktorer väger emot varandra, räcker det ena för att kunna legitimera det andra. Det ena väger upp det andra och det glöms av vilka lagar som ska gälla i krig sålänge man själv personligen inte blir drabbad. Jag har undrat flertalet gånger om du känner samma sak om detta?

Vad är det som lett dig in till att skriva och engagera dig i denna allt grövre konflikten. Antar att min konstiga fråga blir: Hur du fått den synen du har?

/Jomis

24 januari, 2009 09:50  
Anonymous Anonym said...

BR jag behöver knappt läsa hela din kommentar. Läste bara de första två meningarna.

Varför ska IDF ha en special styrka som filmar. Är det en fristående kamera eller?

Varför låter inte den Israeliska ledningen, media göra sitt jobb. Världen vill inte ha IDF:s syn om det som sker. Världen är ute efter en fristående kraft som också är värd att lita på.

26 januari, 2009 09:46  
Anonymous Anonym said...

Ja Anon 09:46
Man vet ju vilken objektiv rapportering vi kan förvänta oss från "fristående" medier och "människorättsorganisationer"
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1937048.stm

/BR

26 januari, 2009 11:45  
Anonymous Anonym said...

BR
Av att dömma vad personerna i den artikeln sade så har det skett en massaker i Jenin, om vi ska lyssna, med undantag för den Israeliska kommentaren. Då det står att ett 60 tal har dött helt plötsligt, varav 4 civila.

=_=

Åkte man till Jenin så såg man bokstavligt talat hur stor area det var som var med marken. Civila hus och byggnader där civila höll till blev med marken tillsammans med människorna i. Kvinnor, barn och män. Människor som kom fram och sa: "Min familj är begravd där, under de där ruinerna".

Var tog människorna vägen? Om det nu är som den israeliska rösten säger, FYRA stycken civila döda? Tala om för oss vart de människor som bott i de husen tog vägen? Idag är barn utan föräldrar idag, föräldrar är utan sina barn och ibland lever ingetdera. Var är dem? Var försvann de? VAR ÄR DE??? Ljuger alla människor i Jenin för att de hatar Israel, när de på samma gång pekar på sina egna hus som står i ruiner? Vem försöker du lura BR? Jag undrar verkligen. Är du människa?

IDF rev hus med människorna i på en area motsvarande en fotbollsplan mitt i ett stort bostadsområde (ett trångt sådant). Tror du mig inte, så finns det idag väldokumenterat via satelite bilder där man med stor tydlighet ser den stora förödelsen där en stor del av byn/staden är med marken. Vad har du att säga om detta? Ingen självkritik alls, som vanlig?

Det räcker med att åka dit eller att googla "jenin" så får du se på din 4 civila, som du skrider runt om i nätet och dessutom pratar om. Respektlösa människa, ser du inte vad som händer i Gasa idag? Är det ock 4 civila dödade? Är det också människors om ljuger om den Israeliska militären? Snart kommer la någon av dina Israeliska gudar till ledare ut och säger en kommentar som du anammar snabbare än en bebis griper tag om sin napp. Istället för att fördömma våldet så stödjer du det som dödar massvis med civila i det land som egentligen tillhör offren, palestinierna.

31 januari, 2009 09:34  

<< Home