07 mars 2009

Dubbelfel i Malmö

Så kan man konstatera att så polariserad och onyanserad som debatten rörande Israel och palestinierna är, får man nog gå tillbaka till våren 2002 då, Ariel Sharon valde att lägga den Arafat-ledda palestinska myndigheten i grus och ruiner på hela Västbanken.

Tennis är en koncentrationsport som faktiskt kräver tystnad, störande element på läktarna kan lätt sabotera - men det tycks ju ingen ha tänkt på.
Det är inte så lätt med att få till säkerhet och ordning i Tennishallen i Malmö, man hade fått börja med metalldetektorer och visitation vid insläpp, staket/galler runt planen och dessutom ett rejält gäng poliser/vakter som hindrar att någon klättrar över och springer in på planen.

Detta hade inte på något sätt hindrat folk att ta upp talkörer och ropa för att störa tennisspelarna vid kritiska tillfällen. Skulle man då dessutom gått upp med vakter för att avlägsna störande element hade det blivit ännu rörigare och riskerat rycka sönder matcherna totalt, då proceduren förmodligen hade fått upprepas X antal gånger varje match.
Nej, tomma läktare var ett klokt och bra beslut - sportsligt sett.


Men denna insikt existerar inte hos israelvännerna modell liberaler/konservativa, istället står man på kö för att ta ära och heder av Ilmar Reepalu, som beskrivs som i bästa fall populistisk ryggradslös fegis i sämsta judehatande antisemit. Man får i mångt och mycket betrakta tonfall och röstläge som i det närmaste hysteriskt.

Repalus beslutet är politiskt och har inte ett dugg med säkerhet att göra, heter det. Right.
Man kan ju bara notera att under de år som den israeliska muren byggts ute på Västbanken, så har vi som stöder mänskliga rättigheter samt palestiniernas rätt till frihet och egen stat, påpekat att murens placering till absolut största del inte styrs av säkerhetsaspekter utan politiska kalkyler. Många Israelvänner hävdar motsatsen.

Men i Malmö så tycks man istället ha vänt på steken, nu är det istället inte tal om att det kan föreligga någon säkerhetsrisk eller problem i samband med tennisen, utan beslutet är helt och hållet politiskt.


En annan intressant aspekt är att det alltid är fel att i samband med Israels behandling av palestinierna, påpeka judars behandling under 30-40 tal i Europa. Det är fel fel fel och får absolut inte ske – heter det.

Men när det gäller beslut rörande en tennismatch, då är det bara såååå rätt.
Judenrein gastar Johan Ingerö, inte bara en gång utan två, ifall någon skulle ha missat poängen, han har även uppfunnit begreppet "Tennispogromer".

PR-konsulten !! Fredrik Sieradzki har på lekstugan Newsmill en artikel Snart omöjligt att vara jude i Malmö med sedvanlig 30- 40 -tals analogi, en annan artikel om Malmö på Newsmill illustreras med en bild på Neville Chamberlain?!?


Lasse Fürt som lämnade Sverige för nästan 40 år sedan och bor i en bosättning på ockuperade Västbanken, beskriver Malmö som nazisternas Tyskland!?!
Mig veterligen så har vi i Sverige inga Nürnberglagar, men i en stat strax väster om Västbanken drabbar däremot äktenskapslagar vissa…


Även SKMA associerade Kristian Gerner har en artikel på Newsmill som är i det närmaste hysterisk - Värsta krisen för judar i Sverige sedan andra världskriget. Vi snackar alltså fortfarande om en tennis, alltså..


Något som både Gerner och Fürt reagerat på är en snyftartikel i Svd om en viss Barbro Posner, som presenteras som "otrygg judinna i Malmö".
Dock är inte Posner mindre otrygg än att hon är israelaktivist och är ute och stöd-demonstrera för fortsatta Israeliska bombningar av Gaza (”manifestation till stöd för Israel”), eller riva ner ”Stoppa matchen”- affischer.
Märkligt nog ställer både Posner och Sieradzki upp med både namn och bild – man får väl anta att hotet är överhängande…

Dagens absoluta bottenapp stod Fredrik Malm för när han på ett oerhört korkat sätt försöker klumpa ihop socialdemokrater med nazister.
Om inte Malm har något bättre för sig än sånt barnsligt trams, så kan han lika gärna vara tyst.


Och efter dagens matcher så står det 1-1, det israeliska laget avslutade med att man skämde ut sig genom att inte klara av att uppföra sig sportsligt i gentlemannasporten Tennis.
Inget nytt under solen således.

16 Comments:

Anonymous Anonym said...

Undrar btw om Barbro Posner är släkt med..

07 mars, 2009 12:55  
Blogger Arieh Fürth said...

Hej

Jag blir så förbannad när Guardian påstår att jag liknar dagens Malmö med Nazityskland.

Var och en kan kolla på min blogg och jag tror inte någon kan hitta att jag sagt det.

Dessutom, Guardian känner mig tydligtvis då han använder mitt svenska förnamn. Vore kul om du ville sända mig ditt namn. Min mail finns på min blogg

07 mars, 2009 13:35  
Blogger Guardian said...

Jag såg att dom använde ditt svenska namn på en israelvänlig sida, men om du föredrar Arieh – så kör vi så istället. Det är inget illa menat med det.

Nähe, du liknar inte Malmö vid Nazityskland?
Då kan man ju fråga sig vad du är ute och fiskar efter med detta påstående om judarna i Malmö;
”Jag tror mig kunna förstå vad de och deras barn och barnbarn känner i dag. Det kan inte vara lätt att uppleva sig att vara på början av en repris av vad de som kom som människospillror till Malmö 1945-46 upplevt åren innan.

Vad kan det vara människospillrorna 1945 hade upplevt tidigare - som dagens Malmö judar känner att dom är i början av?

Om du nu inte menar detta, så bör du formulera om dig.
Det är väldigt onödigt att vara förbannad på folk för att man själv formulerar sig slarvigt/otydligt.

07 mars, 2009 16:11  
Anonymous Anonym said...

Nazister och extremvänster är emot det demokratiska Israel, den saken är klar.
Om de är för något palestinskt så är det i så fall de odemokratiska krafterna där, Hamas, PIJ, PFLP.

Om de som stödjer ett demokratiskt Palestina inte vill bli associerade med nazism, islamism och vänsterextremism, så måste de omgående kraftfullt ta avstånd från terroristorganisationerna hos palestinierna. Så enkelt är det.

/BR
/BR

08 mars, 2009 11:38  
Anonymous Anonym said...

Näästan lite lågvattenmärke denna post, håna personer som känner sig rädda?

08 mars, 2009 18:03  
Blogger Guardian said...

Adler
Just du är väl den siste som ska snacka lågvattenmärke i sammanhanget.

Och, ja, om man verkligen är genuint rädd för sin säkerhet så ställer man naturligtvis inte upp med namn, bild och utbildning – det säger sig självt.
Det hela handlar om billigt effektsökeri.

08 mars, 2009 20:04  
Anonymous Anonym said...

Respekt för medmänniskor är för mig A och O när jag skriver. Jag tycker ändå att du med denna post träder över gränsen till penalism, och bör besöka http://www.friends.se/

08 mars, 2009 21:25  
Blogger Guardian said...

Adler
Jaha, sedan när då?
8 mars 21.20, eller...

08 mars, 2009 21:32  
Anonymous Anonym said...

Men G, det är väl bra att de ställer upp med bild och namn, annars skulle det bara avvisas som uppdiktad story med uppdiktade personer.

Inte sant.

08 mars, 2009 22:17  
Blogger Olaus Petri said...

Ännu ett gäng sionistiska högerdrängar håller nu som bäst på att relativisera antisemitismen:

http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article418412/quotTa-antisemitismen-pa-allvar-Ohlyquot.html

Ständigt denna höger!

09 mars, 2009 11:21  
Blogger Olaus Petri said...

Jytte hytter med fingeret, misstänker att det är digiti nummer tre:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2568189.svd

09 mars, 2009 12:47  
Blogger Guardian said...

Adler
Döm inte andra efter hur du själv resonerar.

Om man säger sig vara hotad, så förutsätter jag att man då inte lämnar ut så mycket uppgifter att du via eniro, busenkelt kan få adressen där vederbörande bor.

Om man dessutom noterar kontexten att personernas påståenden tidsmässigt sammanfaller med den nu heta politiska diskussionen rörande Malmö, så tycker jag att det hela är rätt genomskinligt.

För övrigt Adler, du har ju själv inte dragit dig för att i dina sista postningar på al-hamatzav buntar ihop folk med nazister, apropå respekt.
Detta känns varken speciellt respektfullt eller nyanserat.

10 mars, 2009 14:25  
Anonymous Anonym said...

Stackars Arieh som fick heta Lasse. Det måste naturligtvis kännas kränkande ;-) Men om man länkar till Jihad i Malmö så förtjänar man iofs bara förakt.

11 mars, 2009 00:47  
Anonymous Anonym said...

Guardian,
Två frågor som det vore intressant att få svar på:
1. Vad säger du om logiken i följande uttalande?: ”Först dödar Israel massa människor, sen ska de komma hit och spela tennis som om ingenting hänt” (uttalande av en svenskpalestinier före matchen)
2. Vore det inte rimligare att protester mot Israel – som sannerligen är motiverade – hölls utanför Israels ambassad i stället för utanför en idrottsarena?
3. Du känner ingen som helst oro över att protesterna mot matchen kommer att innebära en backlash för den palestinska saken i Sverige?

11 mars, 2009 00:49  
Blogger Guardian said...

Jan E
Mr Fürt är mer än välkommen att utveckla vad han egentligen menar – men han har hittills avstått…
Om han nu anser sig missförstådd/misstolkad ligger det i hans intresse att förtydliga.


Davis Cup är en landslagsturnering i Tennis, tennislaget representerar staten Israel.
Självklart ska vi demonstrera vad vi tycker om Israels ockupation även utanför Baltiska hallen.

Om israelerna hade låtit idrotten verkligen vara en fredad zon, och inte använt även det som ett sätt att trakassera palestinierna på – då hade man på allvar kunnat prata om att man inte ska blanda politik och idrott, men i Israel är allt politik.

Ca 6000 personer demonstrerade, demon som sådan fick beröm av polisen.
Jag tror snarare att stödet har ökat för palestinierna – frågan har tack vara regeringen Olmerts blodbad i Gaza placerats betydligt högre upp på det internationella samfundets dagordning, än var den låg tidigare.

Tonen från många israelvänner/liberaler har redan innan tennismatcherna varit fullständigt hysterisk. När moderater och folkpartister börjar diskutera i termerna att det handlar om att det är judiska idrottsmän – visar man att man i sak har absolut inget att komma med.

Man kan ju bara fundera över det ramaskri samma personer hade utstött om demonstrationen i Malmö hade fokuserat på att det handlade om judar…

11 mars, 2009 11:17  
Anonymous Anonym said...

Guardian,
Jag tror inte riktigt på det där. De israeliska spelarna ska inte behöva ta ansvar för vad Olmert, Livni och Barak håller på med. Enligt min mening hade det varit värdigare och en starkare markering om spelarna hade fått sköta sitt och att man i stället hade protesterat utanför Israels ambassad. Ska vi undvika idrottsutbyte med Israel så är det en jäkla massa länder som vi heller inte kan ha utbyte med. Det blir rätt knepigt med gränsdragningarna. Kan vi spela DC mot USA? Amerikanska spelare representerar ju också sitt land? Och USA har ju tagit livet av hundratusentals människor i olika krig. Vi kan inte tävla mot Ryssland pga Tjetjenien och för att man har en odemokrat som president. Vi kan inte ha med Danmark att göra, ty Danmark deltog i Irakinvasionen, etc etc. Detta håller inte. Vi kan inte ha särskilda krav på israeler när det gäller idrottsutbyte.

Jag noterar också att du inte svarade på min fråga om uttalandet från en svenskpalestinier. Ska jag alltså tolka detta som att du finner uttalandet ok?

11 mars, 2009 19:27  

<< Home