26 maj 2010

Ett präktigt självmål

Gunnar Olofsson, ordförande Göteborgs Palestinagrupperna i Göteborg, har skrivit ett vasst debattinlägg i Göteborgs Posten, med rubriken ”Sverige välkomnar ett apartheidland”.
Detta uppskattas naturligtvis inte – för vem vill bli förknippat med ett vämjeligt synsätt, där folk diskrimineras beroende på etnicitet eller religiös tillhörighet - långt ifrån de mänskliga rättigheterna, demokratiska och för all del även liberala ideal.

Sådana här inlägg ska bemötas.
Upp dyker ett inlägg från en Berndt Ekström där det hävdas att Israel minsann har rätt till Gaza och Västbanken.

När man läser den här typen av inlägg, så får man sig ett gott skratt åt all ologiskhet, inkonsekvens och klipp–och-klistra-historia.
Jag trodde faktiskt att denna typ av ”historieskrivningar” hörde till det förflutna…

Att gå igenom Ekströms all konstigheter ids jag inte, men det är symptomatiskt med den här typen av rättshaveristiska resonemang att man ständigt kämpar mot hela världen (”Idag motsäger och ignorerar FN, EU, internationella domstolar, enskilda politiker, med flera tidigare avtal och lagar som bekräftar Israels rättigheter. Man kan därför ifrågasätta den intellektuella redligheten och etiska standarden hos dem som regelbundet slår fast att det lagliga är olagligt..” )

Oavsett kvalitén på Ekströms historiekunskaper, så är verklighetsförankringen i sammanhanget riktigt klen. Genom att stirra sig blind på några få detaljer så missar man hela bilden.

När Ariel Sharon år 2005 valde att israeliska styrkor skulle fortsätta ockupationen av Gaza vid gränserna, så innebar det att man även tillfälligt gjorde sig av med ett demografiskt hot.
Gaza:s befolkning har nämligen nästan fördubblats på ynka 10 år…
För närvarande så ligger befolkningen på ca 1,5 miljoner.

Lägg till Västbanken med ca 2,5 miljoner, Östra Jerusalem ungefär 200 000.
I Israel bor det ca 7,5 miljoner varav 5,7 milj är judar, 1,5 miljoner är palestinier.

Alltså 4,2 miljoner palestinier på de ockuperade områdena, lägg till 1,5 miljoner i Israel.
Till detta har vi även de ca 800 000 flyktingarna från den etniska rensningen inför Israels bildanden, som idag är ungefär ytterligare 4 miljoner….
Man behöver inte vara professor i matematik för att se åt vilket håll det bär.

Nu kommer alltså Bernt Ekström med det genialiska påståendet att både Gaza och Västbanken är något Israel skulle ha rätt till…
Jag kan bara anta att judar i Israel jublar inför chansen att raskt förpassas till en minoritet - av sina egna svenska stödtrupper.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Just det! Ett präktigt självmål gör du!
Du radar upp siffror som är tagna från vad...? Inga problem att slänga ihop lite siffror. Jag kan göra likadant fast tvärtom till andra sidans fördel.
Det värsta är att palestinerna har det riktigt dåligt pga er och era maktfullkomliga vänner i Gaza.
Fråga dig själv istället varför du har så mycket emot israel - det har säkert inget med palestiners situation att göra! Ibland är inte fiender ens värsta motståndare utan ens "vänner".

27 maj, 2010 11:44  
Blogger Guardian said...

Jag förstår mer än väl varför man väljer vara anonym, när man visar sådan generande okunnighet.

För det första har jag inget emot Israel som sådant, för närvarande är den judiska staten en realitet – om så ska fortsätta, är upp till den judiska befolkningen där.
Men när inte ens deras svenska vänner visar på mer stringens i sina resonemang, blir man mest häpen.

Mina siffror är inte speciellt märkvärdiga, eller kontroversiella – det kan man enkelt kolla med Google – men du verkar inte ens ha förstått problematiken.

04 juni, 2010 11:44  
Anonymous Anonym said...

Om Ekströms artikel sägs "Sådana här inlägg ska bemötas" och i nästa stycke "Att gå igenom Ekströms all konstigheter ids jag inte". En aning motsägelsefullt, tycker du inte?

Man kan förstås på detta sätt vifta bort åsikter man inte själv delar, men det är naturligtvis inte det minsta övertygande.

Vad har förresten antalet människor på en viss plats att göra med vad som är rätt eller orätt?

05 juni, 2010 15:23  
Blogger Guardian said...

Läs igen - läs rätt!
Det är Olofssons inlägg som förväntas bli bemött - och upp dyker Ekström.

Din fråga får du nog förklara, jag förstår inte vad du menar.

06 juni, 2010 00:01  
Anonymous Darosa said...

Du gillar siffror ser det som. Läs följande artikel och se på siffror!
http://www.svd.se/kultur/understrecket/70-ar-sedan-bortglomd-massaker-i-irak_6211489.svd

02 juni, 2011 20:22  
Blogger Johan said...

När man läser det här inlägget slås man av hur arrogant och nedlåtande du är mot de som tycker annorlunda än du själv. För någon som påstår sig värna om andra människors rättigheter och värde är det hyckleri. Och "ologiskhet" är inte ens ett riktigt ord; att kritisera det intellektuella värdet i någon annans skrift när man själv inte ens kan skriva korrekt är också hyckleri.

11 april, 2012 14:05  
Blogger Johan said...

Och Guardian, du är ju för fan själv anonym. Du gör för fan inget annat än att kasta sten i glashus.

11 april, 2012 14:07  

Skicka en kommentar

<< Home