26 november 2006

Eldupphör, trots allt!?!

Jaha, så har tydligen Ehud Olmert äntligen greppat verkligheten, nämligen att israeliska arméns (IDF) framfart i Gaza inte hindrar raketer från att ramla ner i södra Israel, lika lite som IDF:s agerande i Libanon förhindrade Hizbollahs raketer mot norra Israel.
Det som däremot gjorde det var ett eldupphör, och en internationell närvaro, läs FN-styrkor...

Nu kände sig tydligen Olmert mogen att ta steget och acceptera ett eldupphör för 6 månader, efter lite sedvanligt offentligt israeliskt sabelviftande.

Som vanligt lurar djävulen i detaljerna; att det lugnar ner sig i Gaza och södra Israel är utmärkt, dock kan man fundera över vad som sker om Israelerna fortsätter med militära aktioner på Västbanken.
Ett eldupphör kommer inte heller att vara för evigt om inte palestiniernas situation i gemen förbättras radikalt, vilket måste var nästa åtgärd efter det att eldupphöret går i kraft på söndag morgon klockan 6.

Nu verkar det tydligen som om vissa militanta palestinska grupper försöker sabotera vapenvilan, men jag förutsätter att Palestinska Myndigheterna sätter kraft bakom orden och ser till att de mindre fraktionerna rättar in sig i leden.

Att döma av Ehud Olmert och Amir Peretz senaste uttalande framgår det att även de inser värdet av en mer pragmatisk approach, IDF till trots.

Läs även vad Richard Silverstein har skrivit om eldupphöret.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hade det inte varit enklare för palestnierna att skippa raketbeskjutningen sedan Israel drog sig tillbaka från Gaza? Om man jämför situationen aug 05 med nov 06, så har palestinierna inte åstadkommit någonting, utöver självskada. Då var gränsövergångarna öppna för varor, hamnprojektet igång, pengarna strömmade in från EU, växthusen med datorstyrda bevattningssystem fungerade, osv. Vad är kvar av det nu? Zip! Plus en massa döda, främst på den palestinska sidan. Politiskt har palestinierna naturligtvis också försämrat sin situation. De står numera under ekonomisk blockad, världen har tröttnat på dem, och de står på gränsen till inbördeskrig. Synd att det tog dem 15 månader innan de insåg att Qassam-raketerna skadar deras egna intressen mer än de skadar Israel.

26 november, 2006 22:49  
Anonymous Anonym said...

ge dom bidrag efter vad de förtjänat.
give them pacifiers !!!
giant babies need BIG pacifiers!

27 november, 2006 06:33  
Blogger Guardian said...

Jinge:
Om man är pessimist rörande Israel-Palestina, så har man garanterat oftare rätt än vad optimisten har…

Vi får helt enkelt se vad som händer, man kan ju lugnt konstatera att Israelerna har slut på alternativ, IDF levererar inte, och raketerna fortsätter.
Man kan ju försöka prata med folk istället, fastän israelerna föredrar tvärtom.

I dagsläget har man dessutom inte råd med mera fuck-ups från skjutglada israeliska armén, efter man lade en hel granatsalva i några boningshus, man har ju ändå dödat ett par hundra totalt oskyldiga civila sedan man började att attackera i Gaza.

28 november, 2006 10:27  
Blogger Guardian said...

G. Tikotzinsky
Det är naturligtvis fritt fram att för dig att önska hur omvärlden borde se på palestinierna, en annan sak är hur verkligen ser ut.

Sedan är staten Israels behov av moderna myter roande att se, nu heter det att Gaza var himlen på jorden, all var frid och fröjd, och i vanlig ordning förstördes detta av dom otacksamma blodtörstiga araberna…
Blir man sådan av att leva i Israel, G. Tikotzinsky?

Vi andra som inte har huvudet fullt av propaganda minns exempelvis James Wolfensohn som hotade att sluta sitt uppdrag om inte det blev ett slut på israels sabotage mot palestiniernas ekonomi och då Gaza:s, synnerlighet.

Mer finns att läsa här för att friska upp minnet...
The Guardian

Om Palestinierna är "isolerade", hur var senaste omröstningen i Generalförsamlingen i FN?
Jo, Israel, USA och Australien, samt några söderhavsöar röstades ner av 156 andra stater. "Isolering" var ordet…

Och vad har Israelerna själva uppnått på de senaste 6 åren rörande fred och säkerhet, och delaktighet i världssamfundet?

28 november, 2006 11:12  

Skicka en kommentar

<< Home