23 november 2006

Israel förkastar ännu ett försök till fred

Så har ännu ett fredsförsök för kyla ner upptrappningen i Gaza, sett dagens ljus. Denna gång är det Italien, Spanien & Frankrike, som i ett 5 punktsprogram föreslår följande:

*Ett omgående eldupphör
*Bildande av en Palestinsk samlingsregering, som omvärlden accepterar
*Fångutbyte
*Samtal mellan Israels premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmoud Abbas.
*Och en internationell närvaro i Gaza för att övervaka vapenvilan.

Som man kan se är dessa fem punkter speciellt märkvärdiga i sig, utan små enkla steg för att det ska ske något positivt i Palestinafrågan, eftersom den amerikanska Vägkartan är stendöd sedan ett antal år sedan, eftersom Israel vägrade acceptera den initialt, utan lade till 14 egna punkter.

Från palestiniernas håll välkomnades 5-stegsförslaget, som ett steg framåt, men från israeliska utrikesdepartementet så sparades det inte i vanlig ordning på arroganta, oförskämda och nedlåtande kommentarer.

En totalt onödig smearing (varken förvånande eller oväntad) från högerblaskan Jerusalem Post är när man påtalar att Spaniens premiärminister Zapatero (som då står bakom förslaget), fotograferades med en kaffiyeh, eller på svenska, Palestinasjal i somras, vad nu det har med saken att göra.
Vad Jerusalem Post vill påskinna behöver man knappast vara raketforskare för att räkna ut...
Hur det egentligen var, läser du här.

Hur som haver så avfärdades det italiensk-spanska-franska förslaget som "några spanska idéer", samt att "förhandlingar skulle ske mellan parterna i konflikten", och från "diplomatiska källor i Jerusalem så beskrivs planen som "inte seriös".

Minsann... det kan man kosta på sig...

Och vad har den politiska eliten i Israel presterat själva då, när man är så snabb till att slänger skit på folk som faktiskt försöker skapa en bättre framtid för israeler & palestinier?

Rörande palestinierna så har man de senaste 6 åren vägrat att överhuvudtaget föra några förhandlingar, och rörande Syrien så möttes Syriska initiativ med kommentaren "Golan kommer att tillhöra Israel"...

Jaha, och exakt vilka är det i sammanhanget som ska betraktas som inte "inte seriösa"??