31 augusti 2007

Besvärande frågor...


Så har den återigen hänt att palestinska barn skadas och dödas av israeliska soldater, och i vanlig ordning är det knappast förbehållslösa ursäkter, självrannsakan samt ekonomisk kompensation till de anhöriga som präglar kommentarerna ifrån den israeliska armén.[1]

Det exakta händelseförloppet på fältet utanför Beit Hanoun kommer säkerligen aldrig att bli fullständigt utrett, israeliska armén (IDF) sysslar nämligen inte med sånt, likväl är tre palestinska barn döda. Dock borde enbart uttalanden från IDF, rörande händelsen generera ett antal klart besvärande frågor i sammanhanget.

Det som i varje fall är klarlagt är att det sköts qassamraketer från Gaza mot Israel.
Lika klart är att IDF sett att skyttarna sprang ifrån platsen så fort man avfyrat sina raketer (”[IDF] said that the militants fled as soon as the rockets were launched.”[2]). Likaså att en israelisk stridsvagn sköt mot ”området” där raketerna skjutits ifrån, samt att denna beskjutning träffade 3 barn.

Det är således väl värt att notera att IDF var fullt medvetna om att det inte var skyttarna man sköt mot, när man beordrade stridsvagnseld rakt in i Gaza.

När så katastrofen har inträffat så vill man inte uppge hur lång tidsrymden var ifrån att raketerna avfyrades, till att personerna på fältet upptäcktes, inte heller vill man avslöja exakt hur nära personerna var raketramperna när dom besköts. Märkligt nog kan man ändå tvärsäkert uttala sig om vad barnen gjorde vid ramperna…
Återigen genererar kommentarerna, eller bristen på, mer besvärande frågor än vad dom ger svar på.

“Soon after the launch, an IDF force identified the source of the rocket fire, surveyed the area, and identified a number of suspicious images near the launchers”
När man läser detta låter som om man använt sig av ett spionplan, en så kallad Drone [3] [4].
Dessa plan kan skicka bilder/rörliga bilder i realtid. Det är även intressant att inga sådana bilder publicerats som stöder arméns yttrande.


Tydligen är det full offensiv som gäller när IDF ska försöka hindra ännu en PR-katastrof, och barnen utmålas i bästa fall som offer för sin egen dumhet, i sämsta fall som hjälpredor åt terrorister. Påståenden som säkert gläder sörjande föräldrar och släktingar…

Ideligen slås man av det märkliga; att så fort civila dödsoffer krävs bland palestinierna, så är det alltid deras egna fel. Folk som försöker leva ett så normalt liv som det går på Västbanken & Gaza, drabbas ständigt. Lika märkligt är det att det aldrig är IDF som har agerat vårdslöst, felaktigt, eller felbedömt. Palestinska dödsfall genererar mest en axelryckning.
Ibland kan man nästan tro att det är varje palestiniers största önskan att få bli skjuten av IDF…

Några reella bevis för att dessa barn överhuvudtaget hade någon koppling till raketbeskjutningen, har inte heller presenterats. De enda som gör kopplingen mellan barnen och raketerna är förövarna IDF, och det är talande nog efter de fatala skotten…
I en intervju på Haaretz tv så sägerför övrigt en pojke som var med de andra, att dom inte alls skulle hämta några ramper, utan att man skulle hämta frukter från ett träd (Carobs)[5]

En ”analys” från Jerusalem Post trumpetar ut att nytillträdde försvarsministern Barak är ”tuffare” än sin företrädare Peretz.
Och när man läser texten och noterar händelserna Beit Hanoun, så är det svårt att tro att undgå sambandet.
“Barak has ordered the IDF to take a tougher stance in responding to the attacks and has allowed the IDF to take greater risks when operating inside the Strip.

Where Peretz would have held back the green light for an air strike that could end in civilian casualties, Barak is more inclined to say yes. He has also ordered the army to use additional and riskier intelligence-collecting methods when preparing for targeted killings and strikes against Kassam rocket squads.

The IDF's Southern Command is under orders to use all available defensive and offensive measures to prevent the rocket attacks, and has carved out something of a "security zone" two kilometers into Gaza, the depth it has been authorized by Barak and Chief of General Staff Lt.-Gen. Gabi Ashkenazi to operate within.”
[6]

Försvarsministern har helt enkelt gett armén grönt ljust till att agera på ett sätt där den redan höga risken för civila att dödas eller skadas ökat ännu mer. Återigen ett agerande som borde generera åtskilliga besvärande frågor för Barak.

Sålunda kan man i fallet med de tre döda barnen se två alternativ. Antingen visste IDF precis vad man sköt mot, och då är agerandet fullständigt avskyvärt. Alternativt sköt man i blindo vilket inte är ett dugg bättre eftersom man inte vet vad man skjuter på.

När Islamska Jihad skjuter raketer i blindo mot Israel kallas det för terrorism, frågan är vad ett identiskt uppförande av israeliska armén kallas.
Självförsvar”, eller …??

Uppdaterat 31/8 kl 14.00

Så har det hänt lite nytt medan jag filade på min postning.
Den israeliska armén har tydligen via en utredning kommit fram till att barnen bara lekte & inte hade någon koppling till terrorism.

Jaha, där ser man… då kan man ju undra varför det var just motsatsen som hävdades av israeliska armén. Eller är det så att man slänger ut sig ett knippe påståenden och sen får man se vad som passar bäst att falla tillbaka på?

Even though the Palestinians claim that the children cannot lift such launchers because they are too heavy, the Israel Defense Forces thinks otherwise. It believes the launcher is light and the rocket is heavy, and therefore launchers can be collected by children.
När till och med redaktionen på Haaretz på stående fot kan avfärda den israeliska arméns lögner och propaganda, så kan man fundera på vad syftet är när armén ändå upprepar det. Är det för moralens skull, att soldaterna ska klara av att se sig i spegeln morgonen efter?

Utredningen har bekräftat ungefär det jag antog hade inträffat.
Eftersom man har den ovannämnda policyn att ta större risker, så brydde sig IDF inte om att titta så noga eller tillräckligt länge för att se exakt vad det var man sköt mot.

Att påstå att man först upptäckte att det var barn när det var för sent att återkalla orden, känns som en krystad förklaring till att det på videon faktiskt går att se att det är barn. Därmed kan det knappast ha varit glasklart ifrån början att målen var vuxna personer.
Märkligt nog så kunde man inte ta sig den tiden innan man fattade ett beslut vars konsekvenser man aldrig kan reversera, men just det är signifikativt för det israeliska övervåldet.

En annan ökänd video från IDF är den från oktober 2004 då man minsann på samma typ av bilder kunde ”se” att qassamrakter fraktades i en Röda korset ambulans.
Påståendet var givetvis en lögn från början till slut, raketen visade sig vara en ihoprullad bår av tyg, men icke att den israeliska armén bad om ursäkt för detta.

I en bitvis bra Ledare konstaterar Haaretz att ”Israel cannot behave like a terrorist organization”. Precis! Så enkelt är det.

Att sedan Haaretz ändå i samma ledare väljer att lägga ansvaret på Hamas för raketbeskjutningen, visar på den israeliska inkonsekvens som är allenarådande rörande det palestinska styret, allt sedan Yassir Arafats dagar.
Samtidigt som Israel med hjälp från en lika enfaldig omvärld, gör sitt bästa för att motarbeta och sänka Hamas styre i Gaza, tycks man ändå leva i villfarelsen att samma Hamas för israels räkning skulle lyfta på ett finger för att få ett slut på raketbeskjutningen.

Mitt förslag är: Gör en deal – om Hamas kan få slut på raketbeskjutningen så upphäver Israel och omvärlden i sin tur bojkotten. Hamas är en realitet och kommer ändå inte att försvinna oavsett bojkotter.

När fem barn dödats på en vecka är det dags att ägna sig åt kreativt tänkande i Tel Aviv.
Och det innebär definitivt klokare förslag än vad Ehud Barak presenterat!

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

hej guardian!
intressant artikel får jag väl först börja med att skriva och den tackar man för.jag har en fundering angående idf:s beskjutning av avfyrningsramperna.är det ramperna man vill åt eller de palestinier som utnyttjar dom?med tanke på att idf knappast kan kunna förhindra nya avfyrningar att ske kanske det är bättre att sikta in sig på personer än på materiel i avskräckande syfte?och som gideon levy idag i krönikan "children of war" skrev i haaretz;om idf är övertygade att barn ofta utnyttjas för detta syfte vad säger det om idf:s vilja att ta hänsyn till att man riskerar döda barn?

vad gäller frakt av vapen som ursäkt för att ambulansser förhindras och av och till attackerats så är det efter en egen genomgång slående hur få giltiga belägg för att detta förekommit som israels regering och idf anför.när human rights watch i en rapport för några år sedan då propagandan om detta var som mest påtaglig hade att förtälja att enbart ett fall av vapentransport i ambulanser då kunde konstaterats fick idf tillfälle att svara.och vad svarade man?jo,hrw hade missat ett fall!ett fall som det i sig fanns anledning att vara högst misstänksam mot.man kan ju tycka att underlaget är lite väl begränsat för en så drastisk åtgärd som att riskera sjuka och skadade människors liv samt människor som har som kall att hjälpa dessa.

02 september, 2007 14:06  
Anonymous Anonym said...

det jag inte förstår är hur du kan kalla haaretz-artikeln för inkonsekvent när den likaledes riktar strålkastarljuset på raketbeskjutningen av sderot.jag kallar det tvärtom för konsekvent.

även om din kritik vore berättigad;hamas har ett ansvar för att den fortgår.den fyller inget annat syfte än att terrorisera och vedergälla.den är därför något att belysa kritisera och fördöma alldeles oavsett vad israel företar sig,alldeles oavsett hur berättigade hamas är att göra motstånd mot ockupationen.

02 september, 2007 15:57  
Anonymous Anonym said...

jo,jag kom att tänka på en sak;den utredning som kom 31 augusti du följer upp din artikel med berör händelserna den 29 augusti medans din artikel handlade om den lika tragiska händelsen den 22 augusti.

i vilket fall säger "källorna" inom idf som haaretz talat med att enda anledningen för att närma sig avfyrningsramper efter att raketer avfyrats är för att ladda om eller samla upp ramperna.detta argument undergräver idf:s egen utredning en vecka senare vid nästa händelse med liknande tragiska omständigheter och tillstår att barnen lekt nära ramperna när de närmade sig dom.

02 september, 2007 23:24  
Anonymous Anonym said...

Halloj

Välskriven artikel, och du har som alltid många bra poänger. Jag tycker dock att du gör ett syftningsfel i JPost-artikeln. "Greater risks when operating inside the Strip" kan visserligen tolkas åt båda håll, men "additional and riskier intelligence-collecting methods" kan bara syfta på risker för IDF. Att samla information betyder sällan en risk för den som bevakas (i förhand iaf), och ju mer information IDF har ju mindre puckade misstag (som ovanstående) borde de göra.

Sen är korrelationen mellan IDFs två förklaringar ganska enkel: den första är varför de sköt, den andra är vad den efterföljande utredningen kom fram till. Tragiskt, but that's war.

03 september, 2007 15:16  
Blogger Guardian said...

Skurt
Tack för det! :)

IDF hävdar att det inte är ramperna man vill åt utan de militanta som betjänar dem.

” om idf är övertygade att barn ofta utnyttjas för detta syfte vad säger det om idf:s vilja att ta hänsyn till att man riskerar döda barn?”
***Point taken…
Det man alltid kan göra är att skjuta varningsskott… det torde väl skrämma bort barn från sånt.

Kommentaren om ambulansen var väl snarare en illustration över vilka slutsatser man kan dra av arméns bilder, allt beroende på situationen…
Man kan ju även notera att fastän IDF var tvärsäker på att det var en raket som bars ifrån ambulansen, så sköt man ändå inte. Detta i motsats till händelserna med barnen i Gaza, vilket även säger en hel del om ”hänsynen”…

Rörande Haaretz och inkonsekvensen, så rörde det egentligen inte tidningen explicit, utan mer inställningen; att regeringen Olmert samtidigt som man motarbetar Hamas, tror att Hamas ska så att säga springa Olmerts ärenden…

Enkelt sagt, om regeringen Olmert vill att Hamas ska ha ansvar för Gaza, så får man ha en betydligt mer vuxen approach och sluta svälta ut dem.
Om Hamas ser att dom tjänar på att stoppa raketerna, så lär dom göra det.
I dagsläget finns inget sådant incitament, mer än den israeliska knölpåken modell XL… vilken inte har hjälpt på de senaste decennierna…

03 september, 2007 17:00  
Blogger Guardian said...

Mike
Även ett Tack till dig! :)
Det var en infallsvinkel jag inte hade reflekterat över…

Man kan då undra vilka dessa "alternativa" mer riskabla metoder är, om det ska vara mer riskabelt för IDF…
HAr du några förslag?

IDF vill nog inte riskera en ny Shalitt…

03 september, 2007 17:02  
Anonymous Anonym said...

Vad kan jag säga? Även om jag inte håller med dig om alla dina åsikter, är du konsekvent saklig, och om alla israelkritiker vore som dig så skulle nog mitt engagemang kännas mindre angeläget.

Jag tolkar de höjda riskerna som i större grad använda folk på marken för att identifiera mål än sonder, och omöjligt gå in militärt snarare än att artilleribomba mål. Det man riskerar är givetvis att hamna i bakhåll, till exempel som skedde i Jenin.

Händelseförloppet i min tolkning är enligt följande:
Raketerna sköts från de relativt statiska raketramperna, som militären dock anser har ett tillräckligt värde för att återvinnas. Eftersom de som sköt raketerna försvann omedelbart, väntade man på avstånd på att nån skulle komma och samla in dem. Då tre oidentifierade figurer dök upp sköt man på dem, för att senare konstatera att de var civila. Den omedelbara tolkningen att man skickat barn för att samla upp ramperna var felaktig, men mänsklig. Jag vet inte hur informationen samlades in, men jag tippar på att man inte kunde identifiera offren som barn omedelbart, vare sig det var från UAV eller kikare.

Jag anser att IDF handlat vårdslöst som beskjutit mål i civilt område utan 100%-ig information, men jag anser ändå att ansvaret ligger på raketskyttarna som själva utsatt omkringboende civila för fara.

03 september, 2007 17:26  
Blogger Guardian said...

Mike
Saklighet är en dygd! =)
Min personliga åsikt är att man inte ska behöva fundera om det som skrivs är korrekt, eller inte. Sedan kan ju åsikterna givetvis skifta…

Oki, du tror att man satsar på mer folk på marken – kanske det…vi får helt enkelt se.
Man är dock säkerligen väl medveten om Shalitts öde…

IDF får ju i alla fall ändra på sin approach, man har ju nu under ett par års tid lämnat en strid ström av civila offer efter sina aktioner mot, och i Gaza. Det duger inte.
Och inte har det minskat beskjutningen…

Ditt scenario är mycket sannolikt, men liksom de ”smarta” amerikanska bomber som haussades i Irakkriget, hjälper de inte så mycket om dom används efter korkade beslut, eller beslut grundade på dålig/bristfällig grund. Och det är ju där skon klämmer.

Att det skulle vara Islamiska Jihads fel att IDF inte kollar så noga vart man skjuter, tycker jag är en dålig ursäkt.
IJ får ta ansvar för sitt agerande, samtidigt som IDF får ta sitt. Den ens ogärningar ursäktar inte den andres illdåd, så att säga.

Någonstans är det ödets ironi att Israel som i praktiken har egen nyckel till det amerikanska vapenförrådet, avdelningen hi-tech-vapen, inte hittar något svar mot Islamiska Jihads stenålderspjäser.

04 september, 2007 13:36  
Anonymous Anonym said...

hmph...nyckel...Israel har för sjutton designat USAs vapenförråd ;) 20 års vapenembargo har sin påverkan på ett lands försvarsindustri.

Frågan om vem som har bäst teknik är dock irrelevant. Om man är ute efter att skada civila på avstånd så krävs det tyvärr inte speciellt mycket mer än ett avloppsrör fyllt med småspik och sprängmedel, det man mest kan ponera över är vad som skulle hända om Israel svarade med samma mynt.

(Jag har för övrigt funderat på om det finns nån korrelation mellan Quassamproduktion och septikgropen som kollapsade förra året i Gaza City och dödade ett par personer, men det vore bara för ironiskt).

Enligt Geneve eller Haag (orkar inte kolla upp i vilken av dem, jag vet att du har tillräcklig koll på dem) är det just ett krigsbrott att föra krig i områden där civila kan komma till skada, detta just för att man inte ska kunna lägga hela skulden på ena parten. Det är lite av samma debatt som bör ha förts mer om Libanonkriget. Jag är dock cynisk nog för att anse att IJ inte ser de döda barnen som någon större förlust.

En anledning till den nuvarande paradigmen är dock att det varit så pass kontroversiellt att Israel skulle ta sig in i Gaza igen, till omvärldens skrik om återockupation, etc. Man sa redan vid uttåget ur Gaza att man skulle sluta gå in och skulle svara beskjutning med samma mynt. Nu verkar nog dock den kontroversen lagt sig, och det är inte omöjligt att Israel börjar skicka in specialenheter.

Det finns nog ingen snygg lösning tyvärr. The only way to win is not to play.

04 september, 2007 15:25  
Anonymous Anonym said...

I radions morgonprogram igår sade de flesta att lösningen är 1) ett effektivt skydds- och varningssystem som tar några år att utveckla plus 2) att nå en lösning med det palestinska styret, dvs PLO vars generalsekreterare Abu Mazen företräder hela det palestinska folket.

Ingen tror att det går att få bort ramperna för gott med varken specialenheter, bombningar från luften eller markoffensiver. Det är bara temporära lösningar i alla fall.

Och återockupation kan vi glömma. Det är ett helt tomt hot enligt min åsikt. Det går inte att genomföra en invasion av Gaza idag, med all kritik mot förra Libanonkriget fortfarande i luften och Gilad Shalit tillfångatagen. Priset är helt enkelt för högt. Regeringen skällde lite först nu i förrgår för att ge sken av att de gör något, men när det kom till kritan föreslog de att eventuellt sluta föra in cigarretter till Gaza och tillsatte en kommission bestående av folk från utrikesministeriet, regeringskansliet och experter på internationell rätt. Så var det med det hotet.

06 september, 2007 12:09  
Anonymous Anonym said...

Jag är faktiskt helt med Anna, problemet går inte att lösa militärt. Enklaste sättet i min mening är att man öppnar handeln mellan Gaza och Israel, med nåt vettigt och genomtänkt sätt att antingen säkra de palestinska transporterna när de passerar gränsen eller överföra varorna till israeliska skeppare.

En utbildad och inflytelserik palestinsk handelsklass med intresse av att både hålla relationerna till Israel goda och begränsa interna stridigheter är nog en nyckel till att pacificera Gaza. Svårigheterna ur israelisk synvinkel väl delvis en mängd latent rasism mot palestinier (i liten mängd, men potentiellt tillräckligt för att spela roll) och att IDF lyckas buffla till hela försöket.

Man behöver dock en grupp palestinier som ser Israel för vad det kan bli: en handelspartner, arbetsgivare, framtida arbetstagare, utbildare. Och där är Hamas (som till skillnad från IJ faktiskt låtsas ha tagit ett socialt ansvar) fortfarande det största hindret i min mening

06 september, 2007 12:28  
Blogger Guardian said...

Sitter ni här och skriver så man får kasta bort sin replik.. Morrr… =)

Någon militär lösning existerar inte, det är något som alla parter än helt överens om.

Och naturligtvis en politisk lösning som alla vinner på är givetvis det som kommer att få ett slut på raketerna. Jag har som sagt pläderat för det tidigare ;)

Det absolut bästa sättet att motarbeta de militanta är att se till att palestinierna kan få det bättre, om folket i Gaza kan få framtidstron tillbaka och slippa se sina grönsaker ruttna vid gränsen, få pengar i fickan, så kommer det på sikt att dra undan mattan för den hårda linjens folk.

Och för att inte göra samma ”misstag” (även om det inte var ett misstag) som vid tillbakadragandet; se nu till att få skrivet ett avtal innan man slutar bojkotten av Gaza, så att man återigen inte ger fel folk äran på bekostnad av de man borde stödja….

06 september, 2007 14:41  
Anonymous Anonym said...

Guardian, antingen ska du komma på min blogg, länkad av Andalus och Anna W, Ryan, OMEDELBART...
eller kommer du få stryk varje gång jag möter dig någonstans i bloggvärlden!

:o)

Det är hot! :o) Polisanmäl mig, eftersom israel-vänner hotar mig med polisanmälning också :o)
Det är trend för dom extrema att hota andra o polisanmälla! Man gör det bästa för att skrämma folk att sluta skriva om lilla israel... :o)

09 september, 2007 03:20  

<< Home