19 juni 2007

DN - Liberaler utan moralisk kompass


Så har tydligen Ledarredaktionen på DN funnit tiden mogen för att på något sätt kommentera utvecklingen på de ockuperade områdena Västbanken & Gaza.

I en ledare som är plottrig och osammanhängande buntas palestiniernas interna stridigheter ihop med Al-qaida, Libanon & Irak, i något obskyrt ”större sammanhang”.
I detta stora sammanhang platsar märkligt nog inte den israeliska ockupationen, eftersom man inte klarar av att ta ordet "ockupation" i sin mun, istället blir det ett iögonfallande lamt refererande till det ”palestinska problemet”!?!

En mer klädsam beskrivning hade varit att åtminstone benämna det som det israeliska "problemet" - den 40-åriga israeliska ockupationen som göder fundamentalism och hat i hela Mellanöstern.
Men enligt ledarredaktionen är sålunda palestinierna som utgör problemt...

Det är verkligen inte konstigt att ledarredaktionen redan inledningsvis lämnar en rejäl Brasklapp, ("Ett sätt att närma sig den nuvarande krisen…"), eftersom texten är rent genom-usel.

Här har vi alltså en ledarredaktion på en av våra största liberala tidningar ("Vårt viktigaste uppdrag är att försvara människovärdet, vare sig det hotas av övergrepp eller fattigdom") som uppenbarligen inte har mer moralisk kompass än att man misslyckas att se den glasklara skillnaden på ockupant och ockuperad. Mycket märkligt…

Vidare levererar man en tidslinje som är så ensidig och selektiv, att det är fullständigt skrattretande.
Ett bra exempel på detta är när israeliska soldater dagen innan bortförandet av Shalit från "israeliskt territorium" gjorde en identisk räd in på palestinskt territorium i Gaza, vilket förbigås under tystnad.

Ingenstans finns det ett uns försök till analys eller sammanhang, utan istället serveras den sedvanliga bilden av Israel som ständigt offer för obegripliga och hatfulla araber som önskar dess undergång.
Det är "israels territorium" som är heligt och okränkbart, medan de tigs inför otaliga israeliska kränkningar av libanesiskt & palestinskt territorium.

Det är israeliska soldater som dör eller kidnappas, ingenstans nämns de över tusen civila som den israeliska militären dödade i Libanon, eller de hundratals civila som dödades i aktionerna i Gaza.
(Att rena sakfel slinker igenom, som att raketerna från Gaza faktiskt startade långt innan 2005, då israelerna flyttade ockupationen till utsidan av Gazaremsan, höjer inte direkt textens kvalité...)


Vidare får vi veta att "Hamas och Fatah styr nu i praktiken var sitt territorium".
Jasså minsann, "styr"! Utifrån vilka grunder kan man på ett övertygande sätt påstå detta?

Att palestinierna på något sätt skulle vara herrar över sina egna öden är inget annat än ren israelpropaganda.
De palestinska områdena på Västbanken är effektivt kringskurna av massa bosättningar & deras vägar, samt några hundra vägspärrar, fasta och ambulerande.
En enkel titt på kartan visar att de palestinska områdena ( A enligt Osloavtalet, orange på kartan) är små öar totalt omgärdade av områden under israelisk kontroll.
På samma sätt är det med Gaza, som är att betrakta som världens största utomhusfängelse.
Palestinierna kontrollerar varken sina gränser, luftrum, eller kust. Den mycket enkla sanningen är att Hamas och Fatah:s möjligheter att "styra" över något är i praktiken obefintliga.

Avslutningen om en tvåstatslösning känns så krystad och verklighetsfrämmande att man bara skakar på huvudet.
I realiteten ligger alla samtal om en framtida palestinsk stat effektivt på is sedan över 6 år tillbaka, och anledningen till detta är att Israel inte vill. Att prata om "samtal som avbryts" är enbart missvisande.

Det är verkligen intressant att se hur ledaredaktionen på DN plötsligt blir engagerade och bekymmrade över hur uppdelat Gaza & Västbanken är mellan Fatah och Hamas, när områdena sedan decennier tillbaka effektivt varit uppdelade av den israeliska ockupationen.
Men det är naturligtvis skillnad på en helt annan sak – det har DN bevisat mer än en gång.

Paolo Pissoffi har även kommenterat DN:s ledare

2 Comments:

Blogger Paolo Pissoffi said...

Just det. Jag missade en del av det du kommenterade. Men ledartikeln var så jävla ihålig att det blev svårt att se allt. Jag undrar dock vem på DN:s ledarsida som skirivt detta. Per Ahlin är ju den som skriver mest om Israel/Palestina, Ekdal är en annan het kanddat men jag får lite Wolodarskivibbar.

20 juni, 2007 11:35  
Blogger Guardian said...

PP
Det du skrev var bra.!
Man kan ju inte ta upp allt, det hade blivit otroligt långt då ;-)

En länkning till din kommentar är nu med, vilket var tänkt från början…

20 juni, 2007 17:23  

Skicka en kommentar

<< Home