09 maj 2007

Två blinda fläckar

Det rasar en debatt över vad som är att betrakta som tillåtet i kampen mot ockupationsmakten.

Staten Israels blinda fläck består i att den har på ett direkt olagligt och fullständigt förkastligt sätt begagnat sig av sin egen civilbefolkning som en sorts mänskliga sköldar och som ett instrument i ockupationen av Palestinierna.
Enligt internationell lagstiftning (4 Genèvekonventionen) är det förbjudet att på något sätt förändra statusen på de ockuperade områdena, likaså är det direkt olagligt att bosätta den egna befolkningen på dessa områden. Därför är den israeliska staten direkt ansvarig för när israeler dör på Västbanken.

När dessa bosättningar sammankopplas med det verkliga Israel, fungerar dom och dess vägar som effektiva hinder för den enskilde palestinierns möjlighet att transportera eller att leva ett normalt liv.
Som enskild israel har man därför ett ansvar att man inte medverkar i den statliga brottsligheten, och därför har man en skyldighet att inte flytta till någon bosättning.

Den judiska statens fullkomliga arrogans inför människoliv och mänskliga rättigheter, är inget annat än en ren skymf mot de miljoner judar som dog under vidriga omständigheter under nazisterna.
Det är bland annat dessa, vi idag kan tacka för att vi har den 4:e Genèvekonventionen, som ska skydda civila och förhindra ockupationsmakters övergrepp.

Den israeliska arméns hänsynslösa framfart bland civila, har genererat tusentals oskyldigt dödade och sårade. Detta beteende som saknar allt moralisk eller juridiskt stöd. Detta har i sin tur genererat ett klimat där attacker mot civila palestinier eller israeler inte längre ses som något avskyvärt.


Den Palestinska fläcken består i att motståndsgrupper har i många fall tagit steget över till att medvetet rikta sina attacker mot israeliska civilister, istället för fullt legitima mål som de militära.
Att spränga sig på en uteservering i Tel Aviv eller Jerusalem gör inte på något sätt chansen att ockupationen skulle avslutas mer trolig, snarare tvärtom.
Hämnd kan vara begripligt men är likväl fullständigt förkastligt, att medvetet attackera civila saknar all juridisk och moralisk legitimitet, och har reservationslöst fördömts av människorättsorganisationer.

Attacker mot bosättare som inte utgör något omedelbart hot, är likaså inget annat än brottsligt.
Militanta grupper har ett enormt ansvar när man skickar självmorsbombare in i Israel, och därmed satt sin egna politiska agenda före den resterande palestinska befolkningen. Det finns ingenting som har skadat palestiniernas sak lika mycket som självmordsattacker riktade mot civila i Israel.

11 Comments:

Blogger G. Tikotzinsky said...

Det gläder mig att det finns humanister också på den palestinska sidan.

Den juridiska tolkningen av Geneve kan vi lämna därhän för tillfället. Låt oss i stället fröjdas över att vi har hittat gemensamma åsikter.

10 maj, 2007 22:26  
Anonymous Anonym said...

Guardian, det här var bra. Och jag tycker att det är enormt viktigt att fördöma attacker mot civila - generellt.

Att den civila statusen sedan utnyttjas både av bombmakare och Qassamraketsuppskjutare på den palestinska sidan och av bosättare som misshandlar och i vissa fall dödat palestinier ändrar inte sakläget.

I stil med Cato igen (han med Carthago): ockupationen måste upphöra och ett slutgiltigt fredsfördrag skrivas under. Fixar de det i Nordirland, så...

10 maj, 2007 22:50  
Blogger Guardian said...

G. Tikotzinsky
(På tiden att du reggat dig ;))

Naturligtvis! ”…utifrån en liberal grundsyn” står det.
Tyvärr tenderar ju liberal ståndpunkter mer tendera åt bomb-högern hållet när det gäller Israel-Palestina i blogg-sfären.

Anna
Tack! :)
Jag tycker inte att det är speciellt svårt att dra gränsen, just där.

Eftersom palestinier och israel kommer att leva som grannar så måste man börja tänka framåt och hur man ska kunna stå ut med varandra.

11 maj, 2007 17:34  
Anonymous Anonym said...

Det kanske är skamligt av mig att blir förvånad, men du kan ju vara alldeles vansinnigt vettig när du bara vill. Det är bara att buga sig och tacka för ett lysande inlägg.

11 maj, 2007 18:35  
Blogger Guardian said...

Även ett Tack till dig Magnus! =)

"...du kan ju vara alldeles vansinnigt vettig när du bara vill...."

"Et tu Brute", eller Magnus.. ;-)

11 maj, 2007 20:53  
Anonymous Anonym said...

Guardian, det här börjar bli farligt. Tre uppskattande kommentarer från ökända s k "israelkramare"????

Misstänkt! Misstänkt! Röda ljus! Medlöpare! Mossadagent!

Nej nu får du se till att trasha muren eller något. Så här kan det ju inte fortsätta!!

:-)

12 maj, 2007 09:50  
Blogger Guardian said...

Anna
Detta var verkligen illa ;-)

Jag får nog minst skriva någonting om att judar äter halstrade småbarn till frukost, för att kompensera =)

12 maj, 2007 15:09  
Anonymous Anonym said...

I dialog med en del pro-israeler eller israeler, fick man höra hela tiden att Israel vill inte upphöra ockupation för att i det här fallet palestinierna ska utplåna Israel, vilket är naturligtvis OMÖJLIGT: Ett folk som saknar mat, vatten, medicin, och gör hemlagade bomber har inte en millimeter chansen att utplåna ett annat folk som har modern vapen och även kärnvapen. Framförallt har Israel stöd av världens stormakterna. Ändå talar man ständigt att ockupation är i "försvar" och för "Israels säkerhet"...

Din artikel talar tydligt och klart om att ockupation är enbart i syftet för att ta över palestinsk mark. Man saknade den här förklarningen verkligen..!
Mycket tydligt bild har du visat upp inom varje rad du skrev!
Tack Guardian!

28 maj, 2007 15:35  
Blogger JOL said...

Humanitet, dialog, erkännande, respekt. Härligt Guardian!

06 juni, 2007 20:55  
Anonymous Anonym said...

TT rapporterar idag att palestinierna i Gaza vill att Israel ska ta över Gaza igen.

När det är frivilligt på detta sätt så kallas det BEFRIELSE!

07 juni, 2007 20:28  
Anonymous Anonym said...

Det var redan planerat av Israel o USA för länge sen att sätta palestinierna i den här situation...för att själva ÖVERLÄMNA sitt land, att döda varandra, fly eller svälta ihjäl.

15 juni, 2007 16:59  

Skicka en kommentar

<< Home