24 augusti 2009

Gamla antisemitiska myter avfärdade

Som tidigare noterat är inte kopplingen mellan Donald Boström text och gamla antisemitiska myter på något sätt bevisad eller verifierad.
Istället har texten och anklagelserna lagts ut i form av det räcker med att antyda, eller att det är underförstått - för mer än så behövs inte för att väcka den slumrande antisemitismen hos läsaren.

Att vi själva dessutom inte är medvetna om detta, beror på att vi svenskar är så antisemitiska att vi inte ser det själva - för det är en del av våran kultur.
Sug på den – ord och inga visor…

Senast i raden är Jonathan Leman och Charlotte Wiberg på Newsmill;
”… bilden Boström suggererar fram påminner om de myter om blodtörst och ritualmord som genom historien riktats mot judar”, ”…det handlar om gamla myter djupt försänkta i vår kultur, och att dessa rotats och spridits just på det sätt Boström gör, genom att binda samman mer eller mindre relevanta fakta med fantasier, lögner och lösa rykten

När man läser lite om det här med ”Blood –libel” så får man det förklarat att myten ”judar - använder - människoblod- till- att- baka – bröd”, egentligen är en variant av myten ”judarna – mördade - Jesus ”– en skröna som har sitt ursprung i kristendomen på medeltiden, då judar inte existerade i Sverige. Verkliga judar flyttade inte till Sverige förrän i slutet av 1700-talet.


Nåväl, intressant nog så gjordes det en större undersökning i frågan för ca 3 år sedan, författaren var ingen mindre än Henrik Bachner.
Undersökningen blev sedermera kritiserad och sågad – med all rätt – för att vara oklar och insinuerande vilket säkerligen gav fler utslag av påstådd antisemitism - rapporten hävdade sensationellt att ”41 % i Sverige var fördomsfulla mot judar”.

I undersökningen passade man dock på att fråga folk vad man tyckte om ”bloodlibel”, då folk fick ta ställning till påståendet "Judarna korsfäste Kristus och deras lidande är ett straff för detta brott".

60 %, sa - Det stämmer inte alls, 12 % svarade att det stämmer ganska dåligt - över 70 % tog alltså avstånd.
Endast 1,7 % menade att det stämmer på pricken och 2 % att det stämmer ganska bra. 25 % var osäkra.

I ett europeiskt perspektiv där snittet på folk som instämmer i påståendet ligger på 20 % - Danmark 22 % - ligger Sverige väldigt lågt med sina 3,7 %.

Detta lämnar oss med i situationen att vi har en artikel - Boströms – som inte gör några kopplingar till ”bloodlibel”, samtidigt som vi har en undersökning som visar att folk som förmodas läsa alstret varken begriper eller tror på underförstådd ”bloodlibel” mot judar.
Med andra ord så finns det inget som stöder anklagelserna som slungas mot Boström text.

Är det inte dags att dra strecket i hetsen mot Boström nu?

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men du, pal...vem du än är så skriver du partiskt eller i bästa fall naivt. Om du ej är medveten om vilken hets- och hatkampanj mot Israel som vänsterblaskan aftonbladet (antisemitbladet)bedrivit de senaste åren är det bara att beklaga. Välkommen till verlkligheten för många judar...Det är inte mer än rätt att ab äntligen får mothugg.

24 augusti, 2009 21:49  
Blogger Bulten i Bo said...

Rörande frågan om Jesu korsfästelse tar jag mig friheten att citera Kristoffer Larsson i FIB:

Undersökningen tog sig även an den laddade frågan om Jesu korsfästelse. Påståendet i fråga löd: "Judarna korsfäste Kristus och deras lidande är ett straff för detta brott".
Det stämmer inte alls, sa 59,5%, och 11,9% svarade att det stämmer ganska dåligt. Bara 1,7% menade att det stämmer på pricken och 2% att det stämmer ganska bra. En fjärdedel (24,9%) var osäkra.
För Bachner och Ring är det klart att detta påstående anspelar på den gamla religiösa uppfattningen om judarna som Kristusmördare och att deras lidande sedan dess är Guds straff för detta brott. Men det är oklart om alla uppfattade frågan på samma sätt. För att ha anledning att instämma bör man 1) vara kristen och tro att Jesus existerat och blev korsfäst, 2) anse att judarna bär ansvar för det (åtminstone moraliskt) och 3) vara av uppfattningen att det är Gud själv som straffar judarna. Således har endast kristna fundamentalister anledning att hålla med, eller att över huvud taget inte svara med ett bestämt nej. Det höga antalet tveksamma indikerar att deltagarna inte uppfattade frågan på samma sätt som författarna.

24 augusti, 2009 22:14  
Blogger Guardian said...

Bulten

Tackar för denna komplettering!

24 augusti, 2009 23:13  
Blogger Guardian said...

Anonym

Du får gärna visa med några exempel vad du avser med ”hets- och hatkampanj mot Israel” i Aftonbladet.
F ö anser jag inte att kritik av staten israel är detsamma som att bedriva kampanj mot ”judar”.

24 augusti, 2009 23:18  
Anonymous Franco said...

Är detta ett skämt? Den som driver denna site påstår att här finns saklig och korrekt information...
Det liknar snarare en propagandaskrift från Fatah o dyl.

Nu har den förfärliga rasisttidningen Aftonbladet äntligen fått vad de förtjänar i alla fall.

25 augusti, 2009 03:25  
Anonymous Anonym said...

Guardian!

Antingen har du väl läst ab i flera år eller inte. Du inser kanske inte vilka lögner de ständigt sprider om Israel, men denna gång gick de för långt.

"Du anser inte att kritik..."
Det är precis så som äkta antisemiter brukar säga för att rättfärdiga sitt hat.

25 augusti, 2009 03:29  
Blogger Guardian said...

Franco
Istället för massa gnäll är det bättre att man pekar på vad som inte skulle vara sakligt eller korrekt.
F ö håller jag Aftonbladet varken bättre eller sämre än andra tabloider i Sverige eller Israel.

Anonym
Du har inga exempel från Aftonbladet – och istället kommentarer om judehat.
Sånt här anonymt gnälligt trams kommer att förpassas till papperskorgen.
Så du vet.

25 augusti, 2009 09:29  
Anonymous comitis said...

Guardian

Det är namnet på din blogg som stör dem. Inte innehållet. Tro mig, jag vet för jag är palestinier. Det komiska i situationen är att jag också vet att Guardian inte alls är arab eller palestinier.

Som vanligt

25 augusti, 2009 14:32  
Anonymous Anonym said...

Guardian, du är pinsam!

Du vill ha bevis, men kan själv inte producera något hållbart i det du skriver. Det räcker med att läsa ab, de ger själva bevis genom ständigt återkommande judehat på ledarsidor och opinion.
Enkelt att avfärda allt man inte tycker om som gnäll...

Bojkotta aftonbladet!
En vänsterblaska som numera passande kallas för antisemitbladet bland vanligt folk.

28 augusti, 2009 02:06  
Blogger Guardian said...

Anonym
Vissa kommentarer är bättre att spara än att radera…

Du har fortfarande inte något exempel på ”judehat” i Aftonbladet, och om man ska följa din egna "logik" så antar jag att du hatar palestinier.

28 augusti, 2009 09:49  
Anonymous Anonym said...

Guardian, du har ju inga bevis alls, men du godtar ab:s brist på desamma, antagligen för att du hatar judar.

14 september, 2009 00:51  

Skicka en kommentar

<< Home