05 mars 2007

Svensk Israel-information är ett skämt


Den 3 & 4 februari hade Dagens Nyheter reportage från den palestinska Västbanken och Michael Winiarski hade den 4/2, skrivit en artikel med titel Avskurna från omvärlden.

Detta reportage var i sig var inget märkvärdigt, utan beskriver hur den olagliga muren, och israeliska vägspärrar förpestar livet för helt vanliga palestinier. Hos den israeliska tidningen Haaretz (Landet) har prisbelönte reportern Amira Hass, skrivit liknande reportag om palestiniernas situation i åratal.

Att de ockuperade palestiniernas vardag under den israeliska stövelklacken, ramlar in till morgonkaffet hos gemene man, gjorde naturligtvis att larmklockorna ringd extra högt hos den svenska Israellobbyn.

Hos Läsarombudsmannen på DN, beskrivs den sedvanliga krigföringen utförligt; Winiarski stämplas ut som en "ensidig" "judehatare" och "antiisrael", som springer "israelkritikers ärenden"”, och Winiarski borde veta att det "inte existerar några palestinier"”…

Läsarombudsmannen skriver förvisso att det är "en orimlig anklagelse att Winiarski skulle vara antisemit", men annars är det slående hur företrädare för en av Sveriges största liberala tidningar har svårt att stå upp för de mänskliga rättigheterna, inför denna flora av invektiv.


Även den så kallade "liberale" Erik Svansbo skämmer ut sig ordentligt med att gapa om "klassiska antisemitiska klyschor" när israelen Lapid citers, dels påstå att Fatah vill utplåna Israel" när man accepterat Israels existens sedan 1988, att konflikten består i att palestinierna vill "förstöra Israel" när man vill leva i frihet, samt avslutningsvis anklaga DN för att i praktiken göra judehat acceptabelt; "Där DN skulle kunna balansera en ensidig rapportering går man istället in med full kraft på ena sidan. Man förstärker de antiisraeliska stämningar i Sverige som så ofta går över i antisionism och i sin tur gör antisemitismen rumsren."
Ibland kan man verkligen fundera över vissa så kallade liberalers värdegrund...

Fakta i målet är att israelernas behandling av palestinierna bryter mot de absolut fundamental mänskliga rättigheterna. Om inte en tidning med ett uttalat liberalt patos, ("Vårt viktigaste uppdrag är att försvara människovärdet, vare sig det hotas av övergrepp eller fattigdom") kan skriva det, utan att ursäkta sig inför en högljudd och aggressiv lobbygrupp – då är det inte mycket bevänt med vare sig ideal eller ryggrad.

Rörande fejk-liberalen Svansbo ligger problemet knappast i avsaknad av ryggrad, utan kroppsdelen mellan öronen…

Inte nog med att en arrangerad "läsarstorm" drabbade DN, dessutom så skrev, "generalsekreterare" [!!] i Svensk Israel-Information Lisa Abramowicz, en pamflett med den rubriken ”Journalister agerar i flock”, där hon tar ära och heder av DN för att dom har haft fräckheten att överhuvudtaget skriva ett sådana här reportage.

Om Abramowicz skulle få bestämma, så skulle varken palestinierna få stöd 1 2, eller uppmärksamhet 1 2 för de fortgående övergreppen som riktas mot dem.

Om man har läst Abramowicz innan, så vet man att hennes tirader ofta bygger på idén att det är palestiniernas egna fel att israelerna mördar dom, stjäl och förstör deras egendom, samt förhindrar allt vad ett en normal livsföring kräver av frihet. 1 2 3 4 5 6 7

Utifrån Abramowicz fantasivärld så hade nämligen allt detta inte existerat om palestinierna hade accepterat det israelsk-amerikanska skambudet vid Camp David år 2000.

Att ett accepterandet inte över huvud taget löst någonting utan hade dömt palestinierna till en liv i Bantustans, samt att Ehud Barak inte ens hade tillräckligt med politiskt stöd i Knesset för att genomdriva det, existerar inte i denna värld…


Riktigt pinsamt blir det när Abramowicz anklagar Winiarski för ”att ständigt jämföra israeler med nazister”, och här borde det nog vara på sin plats med en ursäkt från Abramowicz till Winiarski och DN.
Det som Winiarski gör är att han refererar till en händelse i staden Hebron, som väckt stor israelisk och internationell uppmärksamhet. 1 2 3

Som varje läskunnig person kan se med egna ögon, är det inte Winiarski som i artikeln gör jämförelsen, till och med Svansbo greppar detta…
Att Winiarski dessutom "ständigt" skulle göra jämförelser med nazister, belägger f ö inte Abramowicz på något vis...

Att sedan Abramowicz återigen är ute i det blå när hon påstår att "den israeliska armén tar sitt uppdrag att skydda palestinierna från dem[bosättarna] på stort allvar, då den israeliska arméns passivitet och inkompetens i Hebron är välkänd, är naturligtvis en annan sak. 1 2


Svensk Israel information är numera så akterseglade av verkligheten att man inte att i sak förmår att försvara staten Israels agerande mot palestinierna, utan konsekvent får ägna sig åt omskrivna anklagelser av typen ”ensidigt”, ”eggen mot Israel” ”antiisraeliskt” ”mot Israel” osv
Men något annat var ju inte att vänta från Solidaritetskommittén för Israel för det var så man hette innan man blev Svensk Israel "information" [1]

22 Comments:

Anonymous Anonym said...

Förutom att vara okunniga så är dina inlägg så hätska och bittra och innehåller så ånga personangrepp, att jag inte tror att någon tar din lilla websida på allvar. Den är just den onyanserade propaganda som du anklagar andra för. Och dessutom förödande okunnig.

05 mars, 2007 17:56  
Blogger Guardian said...

Anonym
Du får gärna peka på var okunskapen ligger…

05 mars, 2007 19:57  
Blogger Ryan Ghadban said...

Väl skrivet Guardian. Sakligt informativt och sorgligt sant. Israellobbyn och andra förtryckskramare galer högt nuförtiden.

Mvh,
Ryan.

06 mars, 2007 01:13  
Blogger olydig said...

Mycket bra skrivet.

Det är smärtsamt uppenbart att Israelvänner inte är särskilt intresserade av en saklig diskussion, eftersom de vet om att de står på väldigt lös grund. Bättre då att, som Abramowicz, skrika något om "antisemitism" så fort som kritik mot den israeliska apartheidstaten yppas, vilket är ett synnerligen effektivt sätt att ta död på diskussioner. Claim victory and depart the field, som det så tjusigt heter.

07 mars, 2007 00:49  
Blogger Imaan On Ice said...

Bra!! Skönt att höra svenska röster!! MVH //Imaan

07 mars, 2007 12:14  
Anonymous Anonym said...

Guardian, om du ville ha tips på vad du kan blogga om för att beskriva "palestinsk" kultur:

1. Synen på homosexuella:

http://www.radionetherlands.nl/features/humanrights/rami.html


2. Fenomenet med syraslängning i ansiktet på kvinnor som inte täcker sig ordentligt.

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1164881802888&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull


3. Synen på cencur och yttrandefrihet. Här tänker jag mycket på den bok med sagor som nyligen förbjöds ch togs ut ur biblioteken eftersom de innehöl "opassande" ord.

4. Synen på musik och internetcaféen som man kan läsa om i samma artikel som den om syraslängningen på kvinnor.

11 mars, 2007 00:34  
Anonymous Anonym said...

Bättre länkning..

Bögbehandling

Kvinnobehandling

Kvinnobehandling 2

11 mars, 2007 00:38  
Blogger Guardian said...

Al bert
Något av dessa ämnen är inte för närvarande aktuella på denna blogg

12 mars, 2007 00:17  
Anonymous Anonym said...

Mycket bra skrivet Guardian. Fakta som tyvärr är den sanna verkligheten.

Hälsningar
Nadia

12 mars, 2007 17:01  
Blogger Ryan Ghadban said...

"al bert", patetiskt försök att smutskasta ett land och folk för att ursäkta dn brutala ockupationen. Sedan är det intressant då du skriver palestinsk-relaterade ord inom kolon " ". Erkänner du inte ens folkets existens? Då har du en massa att ta igen hörrö, närmare 67 år.

Att sedan påstå att "syrakastning i ansikte" och andra vidriga fasoner har med kultur att göra, tyder på enorm trångsynthet och föga ite kunskap i allmänhet.

Häromveckan på insider kunde man se reportage om "Sveriges värsta grannbråk", då grannar körde över varandras tomter med traktorer och spottade varandra i ansiktet och så vidare. Sedan är det inte en ovanlighet att homo-parader och liknande tillställningar attackeras av homofober och så vidare här i Sverige. Gör alla dessa förteelserna, att det är svensk kultur att "spotta grannar i ansiktet", "köra över grannens tomt med en traktor" och allmänt förstör homoparader?

Patetiskt hörrö, kom till verkligheten, jag bjuder på biljetten hit vettja.

12 mars, 2007 19:52  
Blogger Imaan On Ice said...

Palestinska Dam på Södra Teatern nu på fredag för den som e intresserad.

12 mars, 2007 22:29  
Anonymous Anonym said...

"Sedan är det intressant då du skriver palestinsk-relaterade ord inom kolon " ". Erkänner du inte ens folkets existens? Då har du en massa att ta igen hörrö, närmare 67 år."

67 år? Det var snarast 1967 som världens media slutade använda termen "arabiska palestinier" för att beskriva de som kallar sig palestinier idag. Jag föörstår fortfarande inte den revolutionära förändring som innebar att araberna i området idag plötsligt blev de som fick ensamrätt till termen "palestinier".

Alexanders urklipp från EB:

Henceforth the term Palestinian will be used when referring to the Arabs of the former mandated Palestine, excluding Israel ... the idea that Palestinians form a distinct people is relatively recent. The Arabs living in Palestine had never had a separate state. Until the establishment of Israel, the term Palestinian was used by Jews and foreigners to describe the inhabitants of Palestine and had only begun to be used by the Arabs themselves at the turn of the 20th century (lång historia va?!); at the same time, most saw themselves as part of the larger Arab or Muslim community."


"Häromveckan på insider kunde man se reportage om "Sveriges värsta grannbråk", då grannar körde över varandras tomter med traktorer och spottade varandra i ansiktet och så vidare."

Det låter ju jättehemskt det du. Att kvinnor förtrycks, hedersmördas och får syra slängt i ansiktet om de inte ger fan i att sexuellt stimulera män när de inte bär slöja är ju ingenting i jämförelse.


"Sedan är det inte en ovanlighet att homo-parader och liknande tillställningar attackeras av homofober och så vidare här i Sverige."

jovisst, men studera länken jag gav så förstår du att det handlar om mer än så.

13 mars, 2007 11:10  
Blogger Ryan Ghadban said...

Tyværr før dig tænker jag inte øppna någon av dina lænkar då de inte har någon som helst relevans før varesig bloggposten, eller før palestinsk kultur, eller ockupationen som jag bekæmpar. Vill du smutskasta och sjunka till sandlådenivå, leta vidare "al bert".

Fortsættningsvis, då du inte ens verkar erkænna det palestinska folkets existens eller rættigheter finner jag det lønløst att ens læsa det du har att svamla om. Du anvænder dig gærna ofta i dina diskussioner, argument som før de flesta idag ær myter, men som sækert fungerade før 60 år sedan (PS, 67 år sedan var inte 1967). "Ett land utan folk till ett folk utan land" var væl termen, eller?

Jag frågar mig ofta hur man reagerar på någon som menar att hela ens kultur, bakgrund och familjehistoria helt enkelt inte existerar, før att det inte gynnar andras politiska ambitioner. nu inser jag att sådana som dig, som førnekar min familjehistoria, och mitt folks historia, inte kan vara seriøsa. Det finns otaligt många termer før sådana som dig, rasist, sionist, nazist och så vidare.

Ni anvænder er av fejkade och anonyma namn på internet før att sprida era hatiska budskap och rena løgner utan varesig samvete eller skuld. Och som sagt, allt før att gynna era politiska ambitioner.

Hur mycket det æn svider i øgonen på dig "al bert" och andra sionister att læsa det hær, ær det palestinska folket ett faktum, och har varit det længre æn du anar, och inga politiska løgner eller sionister kommer någonsin kunna radera det faktumet, någonsin.

Leve friheten från sionismen, och banne mig leve Palestina.

Hædanefter ignorerar jag dig, och liknande folkmordsapologeter och renrasiga rasister.

13 mars, 2007 13:46  
Anonymous Anonym said...

"Tyværr før dig tænker jag inte øppna någon av dina lænkar då de inte har någon som helst relevans før varesig bloggposten, eller før palestinsk kultur, eller ockupationen som jag bekæmpar. Vill du smutskasta och sjunka till sandlådenivå, leta vidare "al bert"."

Nämen vad bekvämt för dig att slippa titta på de förtryckta kvinnorna och hotade LGBT-människorna. Jättebekvämt för dig.


""Ett land utan folk till ett folk utan land" var væl termen, eller?"

Nej, det var inte termen, det var slagordet. Om du studerar vad som verkligen sas av Herzl och andra samtida ledare så begriper du att han mycket väl kände till att det bodde araber i mandatet.


"Fortsættningsvis, då du inte ens verkar erkænna det palestinska folkets existens eller rættigheter finner jag det lønløst att ens læsa det du har att svamla om."

Jag "erkänner" visst att det finns palestinier. Jag "erkänner" även att det bland dessa finns arabiska palestinier, som runt 1967 roffade åt sig ensamrätten på begreppet "palestinier", varför termen idag inte är speciellt relevant.


"(PS, 67 år sedan var inte 1967)"

Snälla lille habibi, jag vet det, därför skrev jag "67? Snarare 1967", läs: "Nej, inte för 67 år sedan, utan 1967". Sorry, min icke läskunnige vän.


"Hur mycket det æn svider i øgonen på dig "al bert" och andra sionister att læsa det hær, ær det palestinska folket ett faktum, och har varit det længre æn du anar, och inga politiska løgner eller sionister kommer någonsin kunna radera det faktumet, någonsin."

Visst. Du har rätt och alla andra har fel. EB ljuger! Återigen gör du det väldigt bekvämt för dig.


"nu inser jag att sådana som dig, som førnekar min familjehistoria, och mitt folks historia, inte kan vara seriøsa."

När har jag förnekat din familjehistoria??? Men nu kommer jag med en uppmaning:

Berätta om "ditt folks" historia! Jag menar det seriöst, jag är väldigt intresserad. Vill att du svarar på det! u påstår att jag "sprider mitt hatiska budskap", så du kan väl upplysa mig om sanningen?

13 mars, 2007 14:13  
Anonymous Anonym said...

Ryan,

Din familjehistoria har ingen förnekat, du härrör säkert från Akko så som du påstår. Ditt folks historia?

Jag hoppas du har bättre koll på det än på Japans historia anno 1945-52 eller kibbutzernas historia;-)

14 mars, 2007 14:39  
Anonymous Anonym said...

Ryan, kan du inte berätta om ditt folks historia då? Eller finns det ingen nämnvärd?

16 mars, 2007 20:29  
Anonymous Anonym said...

Ryan,

"det palestinska folket är ett faktum, och har varit det längre än du anar"

Men för all del, BERÄTTA då för oss om "det palestinska folket" och dess "långa (längre än jag anar) historia". Det låter jättespännande! Varför är det så svårt för dig?

Det är väl aldrig så att du är en rasistisk sionist som påstår att det vi idag kallar "det palestinska folket" inte har någon speciellt lång historia?

Jag väntar med stor spänning!

17 mars, 2007 19:03  
Blogger olydig said...

Al Bert ditt resonemang om den påstått obefintliga Palestinska historien utgår ifrån ett nationalistiskt perspektiv. Om inte landet finns så finns heller inte folket. Ett klart essentialistiskt sätt att argumentera, där du inte skiljer på land och nation.

Men som den israeliska historikern Ilan Pappe konstaterar redan i förordet till A History of Modern Palestine:

Naming the land was a political act in Ottoman Palestine at the end of the nineteenth century. Before that, there had been no dispute over a name, and whatever the land was called by its rulers, inhabitants or visitors was apparently accepted as one option of many used for religious purposes. What the land was called did not play an important role in the lives of those who live there. It was only with the arrival of Zionism and European colonialism on one hand, and the emergence of Palestinian nationalism on the other, that the name assumed importance and meaning, the name came to represent a claim over it.

19 mars, 2007 14:47  
Anonymous Anonym said...

"ditt resonemang om den påstått obefintliga Palestinska historien utgår ifrån ett nationalistiskt perspektiv. Om inte landet finns så finns heller inte folket. Ett klart essentialistiskt sätt att argumentera, där du inte skiljer på land och nation."


Olydig, var får du den gojan ifrån?

Jag har öht inte nämnt det faktum att det aldrig funnits någon palestinsk stat!

Jag har bett Ryan redovisa det palestinka FOLKETS historia, oberonde av stat! Han kan tydligen inte ge en sådan redovisning, trots att folkets historia enligt honom är "lång, längre än du kan ana!".

=)

19 mars, 2007 16:44  
Blogger XXX said...

Guardian: Vem är du att kalla folk för "fejk-liberaler", din sosse!

20 maj, 2007 07:17  
Blogger Guardian said...

Jan Jakob D
Att Svansbo framstår som en okunnig pellejöns och låtsas-liberal är helt hans egna fel.

Det absoluta fundamentet inom liberalismen är människors lika värd och rätt till frihet, men istället för att stå upp för detta så ägnar sig Svansbo istället åt att åt att sprida felaktigheter, eller israelpropaganda om man så vill!

Nu är förvisso inte Svansbo ensam ibland blöj-liberalerna att ägna sig åt en totalt okritisk dyrkan av Israel & USA baserade på idén att dessa stater år 2007 skulle symbolisera något av dessa värden.

Att stofiler som Per Ahlmark inte klarar av att uppdatera sin världsbild, må vara hänt, men när man är drygt 25 bast och försöker hävda att man är ”liberal” när man framför åsikter som får Livets Ord och Kristdemokraterna att framstå som ett under av vidsynthet, är benämningen ”fejk-liberaler” synnerligen träffande!

14 juni, 2007 12:34  
Anonymous Anonym said...

Hallå kolla aipac.org och http://en.wikipedia.org/wiki/American_Israel_Public_Affairs_Committee

09 januari, 2009 17:20  

Skicka en kommentar

<< Home