24 september 2007

Fientligt territorium & Fredskonferensen

När då Islamiska Jihad kasserade in sin största vinst på en qassamraket någonsin, så var risken att Ehud Olmert, skulle välja den populistiska vägen och lyssna på ropen på hämnd och beordra en saftig markoffensiv mot Gaza och själv plocka några enkla poäng.

Nu verkar det dock som att Olmert har avstått av flera tänkbara anledningar; en raid in i Gaza riskerar att bli ännu ett militärt fiasko där soldaters liv riskeras i onödan, den skulle ändå inte förhindra raketbeskjutning, dessutom man har provat detta så många gånger tidigare att IDF i praktiken har ersatt taggtråden mot svängdörrar i gränsen Gaza/Israel…

För att ändå stävja den blodtörstiga hemmaopinionen, så fick man ju ändå göra någonting, och då blev det att kalla Gaza för "fientligt territorium", och börja antyda att man skulle klämma åt Gazaborna ännu mer, genom kollektiva bestraffningar. Som om det inte även det skett någon gång tidigare…

Nu kan förvisso Ehud Olmert och hela hans säkerhetskabinett kalla Gazaremsan för Ankeborg och alla dess invånare för Kalla Anka utan att det för den sakens skull skulle ändra 1 millimeter på de åtagande Israel har genom Genèvekonventionerna, och andra internationella traktat.

Jag anser att den största anledningen är att Olmert har fått förhållningsorder ifrån Washington att sitta ner i båten, inför höstens happening, Mellanösternkonferensen i USA.


Efter att ha visat ett totalt ointresse för en fredlig lösning mellan Israel och dess grannländer, sedan våren 2002 då den arabiska Beirut deklarationen sjösattes, så tror tydligen Bushadministrationen att man i elftetimmen klarar att trolla fram en kanin ur en hatt, och lanserar ett nytt försök med "Vägkartan".

Problemet är att den amerikanske utrikesminister Condi Rice mfl uppenbarligen inte begriper att Vägkartan är i praktiken död. 2005 skulle den ha genererat en palestinsk ”stat”, år 2007 är vi inte 2 millimeter närmare och det tack vare samma administration som Rice företräder…
Annars är väl Rice:s största merit avtalet om Gaza, som Israel omgående bröt…

Oavsett så hoppas Bushadministrationen att Saudiarabien ska skänka lite tyngd och dignitet till detta, så då går helt enkelt Washingtons planer före Israels. Att sedan Saudierna inte alls har sagt ”ja tack”, utan tvärt om är mycket skeptiska och tveksamma till hela tillställningen, gör att ett hårdhänt ”svar” från Israel i Gaza, säkerligen får konsekvenser för deltagandet.

Huruvida Syrien, medlem i gamla "axis-of-evil" kommer, återstår även det att se. Israels Ehud Olmert har i alla fall har levererat ett fantastisk uttalande om möjligheterna till fred med Syrien.

"Under rätt förutsättningar, så kan vi förhandla förutsättningslöst" sa Olmert.
Och detta sagt av samme man som nyligen beordrade en flygraid djupt in på syriskt territorium…
Man kan ju faktiskt ställa sig den befogade frågan vad vitsen är med att ställa krav för att börja förutsättningslösa förhandlingar…
Oavsett så innebär fred med Syrien att Israel fullständigt lämnar Golanhöjderna som man intog under rådande eldupphör 1967.

Kvartettens Mellanöstern ombud Tony Blair, vars uppgift är att få ordning på palestiniernas ekonomi gladdes säkerligen av den föga förvånande nyheten att israelerna inte alls gjort som man lovat i december 2006 , att minska på vägspärrarna, utan tvärtom har dom ökat. Dessutom vägrar man sedan april månad att leverera uppgifter om antalet.


Sedan har regeringen Olmert faktiskt lyckats att frige 91 Fatah medlemmar 1 2 3 som hållits som fångar "som en gest av välvilja gentemot palestiniernas president Mahmud Abbas under den muslimska fastemånaden ramadan”. En "gest" som då förväntas ge Abbas ökat stöd ibland palestinierna…

Med tanke på att Isarel håller någonstans 11 000-10 000 palestinier som fångar, så är det ett talande mått på det ”stöd” moderata palestinska ledare får från Israel…


Som man kan se är förutsättningarna för att något stort skulle ske under november-mötet i Washington ganska usla. Frågan är bara om Bushadministrationen själva är kapabla att inse det…

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Apropå de 91 frigivna palestinierna så har ungefär lika många nya kidnappats den senaste veckan:

"The PCHR reported that troops carried 33 invasions into Palestinian communities in the West Bank and the Gaza Strip and kidnapped 85 residents in the West Bank and four in the Gaza Strip.

Som vanligt är det spel för gallerierna från Israels sida alltså.

28 september, 2007 13:41  
Blogger Guardian said...

Al-Andalus
Det var alltså så...misstänkte nästan det.

Den typen av nollsummespel har vi sett många gånger tidigare.

28 september, 2007 14:51  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Words matter. Det finns fyra kategorier palestinska "fångar" - det korrekta svenska ordet är interner:

1. Dömda för säkerhetsbrott. Dessa har dömts av militärdomstolar. Under fängelsevistelsen åtnjuter de samtliga Geneve-rättigheter.

2. Vanliga kriminella, tex biltjuvar, knarklangare etc. Dessa har dömts i civila israeliska domstolar, precis som alla andra kriminella oavsett nationalitet.

3. Ett antal palestinier är frihetsberövade i väntan på rättegång.

4. Ett litet antal sitter i s.k. administrativt förvar. Det betyder att de är frihetsberövade i upp till 6 månader utan rannsakan eller dom. Perioden kan förnyas, vilket ibland sker. Lagen om gör detta förfarande möjligt är en gammal brittisk lag, som också finns i Jordanien där den används flitigt.

Så gott som alla palestinier som gripits för säkerhetsbrott är civila som deltager i strider. Det är värt att notera att Israel har rätt att hålla sådana civila utan hänsyn till Geneve-konventionerna. Det är ovanligt storsint av Israel att behandla palestinier i denna grupp i enlighet med Geneve.

28 september, 2007 15:19  
Blogger Bulten i Bo said...

Tiko, tycker du att de som gjorde uppror i Warsava-gettot också kunde ha klassats som "civila som deltar i strider"?

28 september, 2007 22:17  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Bulten,
Det var en underlig och ganska hypotetisk fråga, eftersom de flesta Geneva-protokollen kom till 1949 och framåt. Vad är DIN åsikt rörande Snapphanarna?

Om man nu ändå tvunget skall granska ghetto-upproret, så var upprorsmännen civila som deltog i strider.

Israels Högsta Domstol har uttalat sig mycket klart om att stridande civila har kvar sina mänskliga rättigheter - tex. vid tillfångatagande frihet från summariska avrättningar, tortyr, slaveri, biologiska experiment, kemiska agenter, rätt till föda och kläder osv.

Legitima krigsfångar kan inte ställas inför rätta för sina krigshandlingar, vilket stridande civila kan. Krigsfångar har rätt till Röda Kors-besök, vilket civila inte har. Krigsfångar skall skickas hem när konflikten är slut, vilket civila inte måste (de kan hållas kvar i fängelse enligt sin dom) osv.

Jag skall kanske förtydliga vad jag skrev ovan rörande Geneve-rättigheterna som dömda palestinier åtnjuter under fängelsevistelsen: Jag syftar till förhållandena i fängelset, såsom Röda Kors-besök, brev, osv.

28 september, 2007 23:31  
Blogger Guardian said...

Tikotzinsky, Bulten

Genèvekonventionerna kom till 1949, mycket beroende på hur nazisterna behandlade judarna och naturligtvis spelade upproret i Warsava-gettot roll. Israel ratificerade GK 1951.

Här någonstans är det oerhört stötande att se hur en stat som i mångt och mycket skapades just med hänvisning till nazisternas brott, själva inte respekterar dessa regler. Här kan man snacka om trivialiserande av förintelsen…

Om man bortser ifrån det lätt lustiga hur de få regler som Israel behagar följa alltid ska vändas och vridas, men med såna här semantiska piruetter så, får man alltid se till resultatet.

Om Gaza är under ”blockad” eller ”ockupation” är inte riktigt relevant, då man ändå inte får behandla invånarna hur som helst…

Precis samma sak gäller när det handlar om tillfångatagna palestinier ”legitima krigsfångar” eller ”civila stridande”, och för all del behandlingen dom får.
Att låsa in folk utan rättegång är ett sätt värdigt den i dagarna aktuella regimen i Burma, Israel borde stå skyhögt över sådant eftersom vi demokratier inte ägnar oss åt det…

Man kan skada folk rejält utan att man för den saken skull kallar det för ”tortyr”, för ”tortyr” fick ju Israel sluta att använda sig av efter ett utslag i israelisk domstol….
Men det betyder absolut inte att palestinier ska vara säkra ifrån att behandlas illa av israeliska säkerhetstjänsten/militären.

01 oktober, 2007 13:51  
Anonymous Anonym said...

Guardian,
Vi är nästan* överens om vad du skrev i sista kommentaren. Men nu är det ju mycket annorlunda än vad du och Alandalus skrev i de första kommentarerna i tråden.

*Den delen vi diskuterar tillkom 1949. Andra delar skapades i mellankrigstiden. Israel bryter naturligtvis inte mot Geneve-konventionerna mer än vad som är allmänt bruk i väpnade konflikter, men det är ju en tolkningsfråga där vi varit oense länge.

GT

01 oktober, 2007 16:49  
Anonymous Anonym said...

Angående vägkartan så skulle jag vilja påstå att den i sig inte är dum, men att återlansera den i dagens situation är en total no-brainer.

Överhuvudtaget så tror jag att vi behöver mindre ideologi, mindre stora ord och mer implementation på marken. Dvs säkerhet för Israel, säkerhet, rörelsefrihet, amnesti och ekonomiska förbättringar för palestinierna. Utan det blir Annapolis en photo-op och inget mer. Om det blir av överhuvudtaget.

04 november, 2007 21:02  
Blogger Guardian said...

Anna
Absolut!

Det finns många goda tankar både i Osloavtalet och i Vägkartan.

Det som nog är bland det absolut viktigaste är att man visar på att extremister inte har någon vetorätt, att planen kommer att genomföras.

En annan, vart man faktiskt är på väg. Om man exempelvis säger att Gröna linjen, med mindre justeringar (gemensamt överenskomna) är det som gäller, så finns det åtskilligt mindre att strida över...

06 november, 2007 23:44  
Anonymous Anonym said...

Det är intressant varför palestinska militanta/terrorister skjuter av sina kassamraketer som internationellt sett räknas som medeltungt artilleri bland tätbefolkade bostadsområden. När israelerna reagerar så görs det inte pga folkets blodtörst som du skriver utan pga statens skyldighet att skydda sina medborgare, precis som statens skyldighet är. Ett ofta förekommande anti-Israel argument är att om ockupationen av s.k. palestinska områden upphör så kommer angreppen genom ett "trollslag" också att upphöra. Inget kunde vara mera naivt. Om Sverige blivit beskjutit av exempelvis terrorister från ett område nära oss så hade nog svenska folket med dess regering reagerat med samma bestörtning och vrede som israelerna gör. I synnerhet som artilleriangreppen nästan uteslutande riktas mot civila områden i Israel. Hur anser du att palestinierna skall förmås att sluta med dessa angrepp?
När palestiner som deltar i dessa angrepp sedan tillfångatas av Israel så ropas det från många håll att dessa fångar skall släppas. Vilken demokratisk stat skulle släppa sådana fångar, när skulden för dessa är uppenbar?

16 november, 2007 10:12  

<< Home